Gulyás Gergely: Megbonthatatlanok voltak a visegrádi négyek

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. június 27. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 27-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Sikerült olyan bizottsági elnököt elfogadni, aki képes a 27 uniós ország közötti konszenzus megteremtésére – minderről Gulyás Gergely beszélt a szerdai Kormányinfón.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség vezetője az uniós csúcsról közölte, hogy sikerült olyan bizottsági elnököt elfogadni, aki képes a 27 uniós ország közötti konszenzus megteremtésére. Míg Timmermans folyamatosan támadta a közép-európai országokat, addig Manfred Weber megsértette az EP-kampányban a magyarokat, ezért sem voltak támogathatók ezek a személyek – tette hozzá.

Gulyás Gergely az uniós csúcsról is beszélt Forrás: MTI/Kovács Attila

A csúcstalálkozón a visegrádi négyek egysége megbonthatatlannak bizonyult, az együttműködés ereje ebben az egységben van – hangsúlyozta Gulyás.

A csúcsjelölti rendszer megbukott, mivel az európai szerződésekben nem szerepel ilyen kitétel –

tette hozzá. Az új vezetőkkel kapcsolatban megelőlegezett bizalommal vagyunk – mondta a miniszter.

Július 1-jével a hétpontos családvédelmi akcióterv négy pontja elindult, egyelőre óriási az érdeklődés – mondta Gulyás Gergely.

A kormány a cigányság felzárkózására költené a Norvég Alap pénzeit, és nem Soros György különféle szervezeteinek adná – mondta egy kérdésre Gulyás. Jelenleg is zajlanak a tárgyalások a norvég kormánnyal.

Eddigi magatartásukból következik az MSZP-nek és a DK-nak, hogy nem szavazták meg a Lex Czeglédyt – mondta Gulyás.

Marad a szóbeli értékelés lehetősége

Sikerült elérni, hogy néppárti legyen a bizottsági elnök. Ursula von der Leyen személyébne megvan az esélye annak, hogy a szerződések őreként működjön – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A köznevelési törvényt azért vették le a szavazási napirendről, mert a szóbeli értékelés lehetőségét meg akarják hagyni – mondta egy másik felvetésre a miniszter. Gulyás nem számít arra, hogy az MTA-törvény miatt uniós eljárás indulna hazánkkal szemben.

Annál jobban teljesíteni, ahogy Juncker teljesített nem jelentős dolog, de én ennél is optimistább vagyok – mondta Gulyás egy másik kérdésre.

Egyelőre nem érkezett javaslat a Budapest Bank privatizációja kapcsán, júliusban a kormány nem fog foglalkozni ezzel –

mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Döntően a közmunka-program révén tízezrekkel nőtt a hazai cigányság körében a dolgozók száma – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Christine Lagarde estében teljes egység volt az uniós csúcson.

Emelkedhetnek a fizetések

Legkésőbb január 1-től emelkedhet a kormányhivatalok dolgozóinak a keresete – mondta a miniszter. Gulyás bízik benne, hogy a júliusi ukrajnai parlamenti választás után gyorsan sor kerülhet egy találkozóra a felek között. Ha a korábbi vitás kérdések megoldódnak az anyanyelvhasználat ügyében, akkor nem fogunk már vétózni Kijevvel szemben - mondta Gulyás.

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, az otthonápolási díj esetében vannak visszaélések. A kormány folytat ellenőrzéseket, de tízezerszámra most nem tudnak átfogó elenőrzést végezni - tette hozzá.