Erzsébetvárosban is fuccsba mehet a teljes körű együttműködés, egy ex-LMP-s is elindulhat

Moldován László
Vágólapra másolva!
Újabb budapesti kerületben került nagyon kínos helyzetbe az ellenzék, hiszen minden jel arra utal, hogy Erzsébetvárosban sem sikerült teljes körű együttműködést kialakítaniuk. Sajtóértesülések szerint a városrész egyik erős embere, az LMP-ből júniusban kilépő Moldován László is elindul a polgármesteri székért, függetlenként. 
Vágólapra másolva!

A Népszava szerdán arról számolt be, hogy az LMP-ből június közepén távozó

Moldován László immár függetlenként indulhat el a polgármesteri székért Erzsébetvárosban.

Az LMP volt budapesti elnöke és etikai bizottságának vezetője a lapnak talányosan csak annyit mondott, még nem tudja, elindul-e. Moldován logikáját ismerve azonban valószínűsíthető, hogy startvonalhoz áll ősszel, hiszen már korábban is vázolta ez irányú elképzeléseit, és politikusként mindvégig következetesen képviselte a Fidesztől és a 2010 előtti világtól való egyenlő távolságtartást. Ezt támasztja alá, hogy több helyi illetőségű Facebook-csoportban is megosztotta hétoldalas, erzsébetvárosi programját. Szintén ezt a narratívát erősíti, hogy Moldovánt komoly politikai sérelmek érték az elmúlt időszakban, és többször hangot adott annak, hogy nem tudja támogatni a DK-s Niedermüller Pétert az ellenzék közös polgármesterjelöltjeként. Ezt a Népszavának is megerősítette, a lapnak azt mondta, finoman szólva sincs kibékülve vele.

Moldován László Forrás: Facebook

Mint emlékezetes, Moldován nem először fogalmazott meg komoly kritikát a bukott európai parlamenti képviselővel szemben, az Azonnalinak május elején - akkor még az LMP budapesti elnökeként - nyilatkozva leszögezte, kizárt, hogy beálljon mögé az erzsébetvárosi polgármester-választáson. "Niedermüller eddig EP-képviselő volt, de most Dobrev Klára megy ki helyette, így neki is kellett adni valamit. De az nonszensz, hogy ezért ő legyen a VII. kerületi közös polgármesterjelölt" - tette hozzá. Mivel Moldován önkormányzati képviselőként helyben kifejezetten népszerű, ezért

indulása minden bizonnyal komoly vér-, és szavazatveszteséget jelentene a helyi ellenzéknek.

Ráadásul nem először próbálná ki magát ebben a szerepben, ugyanis a legutóbbi önkormányzati választáson is elindult polgármesterjelöltként. Ez pedig komoly fejtörést okozhat a VII. kerületi ellenzéknek, akiknek így biztosan nem sikerült a legszélesebb körű együttműködést kialakítaniuk.

Nem könnyíti a helyzetet, hogy a jogerősen börtönbüntetésre ítélt Hunvald György indulását is rebesgetik a városrészben. Mint ismert, az áprilisi ellenzéki paktum alapján nem rá esett a választás, mint az ellenzék közös jelöltje. Ezt Hunvald sérelmezte, akinek aktivistái aláírásgyűjtésbe kezdtek a szocialista exvárosvezető polgármester-jelöltségéért. Az mindenesetre nem javára billenti a mérleg nyelvét, hogy a múlt héten az ügyész vádbeszédében letöltendő szabadságvesztést kért hűtlen kezelés miatt Hunvaldra a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Emlékezetes, az LMP volt politikusa a májusi, uniós voksolás után mondott le a párt fővárosi szervezetének irányításáról, júniusban pedig egyebek mellett azzal indokolta kilépését, hogy szerinte ugyanott tart az ország, mint tíz éve.