Majdnem meghalt egy kislány az anyja fájdalomcsillapító tapaszától

2019.07.03. 13:09

Orvosi ajánlás nélkül, egy neki felírt tapaszt tett a kislányára egy asszony, csak azért, mert nem olvasta el a betegtájékoztatót, és fogalma sem volt arról, hogy ezzel túladagolja neki a fájdalomcsillapítót. A gyerek elvesztette az eszméletét. Azért élte túl, mert egy orvos észrevette a hátán a tapaszt, és ellenanyagot adott neki. Az asszonyt most életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják. 

A 8 éves gyerek megsérült egy nyári napközis táborban. Mivel erős hasi és hátfájdalomra panaszkodott, az anyja háziorvoshoz vitte. A doktor a kislány súlyának megfelelő cseppeket írt fel a fájdalom csillapítására, amitől nem lett jobban.

Továbbra is arra panaszkodott, hogy nagy fájdalmai vannak, ezért az anyja úgy döntött majd ő segít rajta. A neki felírt tapaszból rakott fel egyet a gyermek hátára, aztán elindult vele a munkahelyére, ahol 

a kislány nehezen vette a levegőt, végtagjai elfehéredtek, és elvesztette az eszméletét. 

Amíg a mentők nem érkeztek meg, a dolgozók szájon át lélegeztették a kislányt. Az anyja a gyermek elsődleges ellátását végző orvosoknak nem beszélt a tapaszról. 

A légimentő egység orvosa vette észre, hogy rajta van, ő vette le a kislány hátáról. 

Miután ellenanyagot kapott, a gyerek jobban lett. Az életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

A problémát az okozta, hogy az asszony nem olvasta végig a betegtájékoztatót, úgyhogy nem tudta, hogy a tapaszt csak az használhatja, akinek az orvos felírta, a készítmény nem adható át másnak akkor sem, ha a betegsége tünetei azonosak. 

A gyógyszer helytelen alkalmazása ugyanis túladagoláshoz és/vagy halálhoz vezethet. 

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség 

életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt 

nyújtott be vádiratot az esztergomi asszonnyal szemben. 

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék a büntetlen elkövetőt végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság a szabadságvesztés tartamát egy év hat hónapban, a felfüggesztés tartamát három évben határozza meg" 

- olvasható az Ügyészség oldalán