Benkő Tibor: Szükség van az ország biztonságát garantáló erős, korszerű magyar honvédségre

2019.07.04. 13:08

Magyarországnak szüksége van korszerű, modern, a 21. század kihívásainak megfelelő magyar honvédségre, amely garantálja az ország biztonságát és aktív tagja a szövetségi rendszernek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Szolnokon, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról tartott tájékoztató előadásán.

Benkő Tibor stratégiai jelentőségűnek nevezte a programot. Mint mondta, nagyon gyorsan változik a biztonsági környezet, új fenyegetések jelentek meg, ezért fejleszteni kell a magyar honvédséget.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter.Forrás: MTI/Mónus Márton

Benkő Tibor kifejtette: Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik. Egyrészt a nemzeti képességen, az erős, korszerű honvédségen, a jól kiképzett, lojális, elkötelezett katonákon. A második pillér a szövetségi rendszer által nyújtott garancia, a harmadik pedig a társadalom honvédelmi elkötelezettsége és felelősségérzete. Amennyiben az egyik pillér is hiányzik, a rendszer összeomlik - mondta a honvédelmi miniszter.
Benkő Tibor célként jelölte meg, hogy Magyarország 2024-ig a GDP 2 százalékát honvédelmi jellegű kiadásokra tudja fordítani. Cél az is, hogy a honvédelmi költségvetés 20 százalékát a Magyar Honvédség korszerűsítésére, fejlesztésére tudják fordítani, ezt már tavaly sikerült elérni - közölte.

Az idei 513 milliárd forint költségvetési támogatás a 2020-as költségvetési javaslat szerint 616 milliárd forintra bővül majd.

A költségvetési támogatáson felül sikerült a kormánynak plusz anyagi forrást biztosítania a honvédelmi képesség erősítésére.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy már gyermekkorban fontos a hazafiasságra nevelés, évről évre egyre nagyobb az igény a nyári honvédelmi táborokra is. Üdvözölte, hogy egyre több fiatal áll önkéntes tartalékos katonának,

jelenleg több mint 8500 önkéntes tartalékos van az országban.

A miniszter közölte, a kiskunfélegyházi kézifegyvergyártó üzemben már folyamatban van a gyártó gépsorok beállítása, bíznak abban, hogy szeptember második felében meg tudják kezdeni a fegyverek sorozatgyártását, amelyekkel nemzetközi piacra is ki akarnak lépni.

Benkő hozzátette: Magyarországon minden, a feladatai ellátásához fegyvert használó szervezet ebből az üzemből származó terméket fog használni.
Benkő Tibor Szolnokot katonavárosnak nevezte. A szolnoki helikopterbázison idén már négy új, Airbus H145M könnyű helikopter fog megjelenni, 2023 és 2025 között pedig tizenhat nagyobb helikopter. Mindez megköveteli Szolnokon az infrastruktúra fejlesztését is - mondta a miniszter.
Az erőssel tárgyalnak, a gyengének parancsolnak, nekünk ne parancsoljon senki, legyünk erősek, hogy velünk mindig és mindig tárgyalni kelljen - zárta szavait Benkő Tibor.