Pánikba esett emberek sikolyait rögzítette a Viking feketedoboza

2019.07.04. 07:28

„Istenem! Egy hajó!” – ez a női kiáltás hallatszik a baleset előtti másodpercekben, vagyis mielőtt a Viking Sigyn szállodahajó 28 utasával együtt maga alá gyűrte a Hableányt. A szállodahajó feketedoboza mindent rögzített, többek között azt is, hogy a nagyobb hajó kapitánya nem figyelmeztette a Hableányt az előzési szándékáról, és arra is bizonyíték lehet, hogy a balesetet okozó hajón kikapcsolták a vészjelző radart.

A Blikk információi szerint a feketedoboznak kétórányi hangfelvétele van a baleset napjáról. A rögzítő angol, német és orosz párbeszédeket is felvett a baleset pillanatában. 

Az úgynevezett Voyage Data Recorder – amely a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót felvette – közvetlenül a baleset előtt, 21:05:38-kor egy női hangot rögzített, aki azt kiáltja: „Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!"– írja a lap.

A Viking hajó kapitányának szabadulása, június 13-ánFotó: Polyák Attila - Origo

Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő: „Elütöttél egy hajót!” Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!”Másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!” Innentől másodpercenként hallható a rádió hangja: „Felborult egy hajó!” – részletezi a Blikk.

A Hableány kiemelése június 11-énFotó: Szabó Gábor - Origo

A családtagokat képviselő ügyvéd a lapnak azt mondta, a Hableányt üzemeltető céggel peren kívüli egyezségről tárgyal. „Nem vitatják, hogy dolgozójukat, P. János matrózt munkavégzés közben érte halálos kimenetelű baleset. Megfogalmaztuk a család igényét, hamarosan sor kerülhet a megállapodásra” – mondta. 

A Hableány üzemeltetőjének ügyvédje azt mondta, a munkáltatónak felelőssége van az üzemi balesetért, ugyanakkor a kárt a tömegkatasztrófa okozójára, vagyis a Viking Sigyn üzemeltetőjére fogják továbbhárítani.

Folyamatosan szállítják haza az áldozatok holttestét

A május 29-i hajókatasztrófa két eltűnt dél-koreai utasát még mindig keresik a hatóságok a Duna teljes főváros alatti szakaszán. Huszonnégy megtalált honfitársuk holttestét folyamatosan szállítják haza Koreába. A két magyar áldozat, a Hableány kapitánya és matróza jövő héten pénteken kapja meg a végtisztességet a folyó budapesti szakaszán hajós, illetve katonai tiszteletadás mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK