A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Tuzson Bence volt csütörtökön az M1 aktuális csatorna vendége, ahol elmondta, hogy a babaváró támogatás a legnépszerűbb a családvédelmi akcióterv négy, július 1-jén elindult támogatása közül. Az államtitkár alapvető fontosságúnak nevezte a családvédelmi intézkedéseket, mert minél erősebbek a családok, annál erősebb az ország is.

Tuzson Bence elmondta, hogy három nap alatt eddig összesen 5500-an nyomták meg a családvédelmi akciótervhez kapcsolódó sorszámhúzó gombot a kormányablakokban, és többen már meg is kapták a tízmilliós babaváró támogatást.

Az ügyintézéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, minden „flottul” megy, az emberek felkészülten érkeznek a kormányablakokba, és átlagosan fél órát töltenek ott.

Kitért arra is, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylését az interneten is lehet intézni, de ez nem zárja ki a kormányablakos ügyintézést sem.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte, Magyarországon alapvető fontosságú a családok erősítése, mivel minél erősebbek a családok, annál erősebb az ország is.

Hozzátette, hogy éppen ezért reméli, hogy a családok a szabad felhasználású babaváró támogatás összegét a családok erősítésére, gyerekvállalásra költik majd. 

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkáraForrás: MTI/Balogh Zoltán

Tuzson beszélt arról is, hogy a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) által érintett 2500 településen fogy a magyar lakosság, ezért segíteni kell az ottani családok életét.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (Kincs) elnöke szintén a családtámogatási intézkedésekről beszélt az M1 csatornáján. Elmondta, hogy a családvédelmi akcióterv hozzájárul, hogy a fiatalok hamarabb, és több gyermeket vállaljanak.

Fűrész kifejtette, hogy a diákhitel, a babaváró támogatás, a hallgatói gyermekgondozási díj is arra ösztönzi a fiatalokat, hogy hamarabb merjenek belevágni a családalapításba.

A nagyszülői gyed pedig azt teszi lehetővé, hogy a generációk jobban segíthessék egymást– tette hozzá.

Az elnök közölte azt is, hogy egyre többen kötnek házasságot is: míg 2010-ben 35 ezren, tavaly több mint ötvenezren házasodtak össze. Emellett hatvan éve nem váltak el olyan kevesen – 16 500-an –, mint 2018-ban.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, roham indulhat az új csok hitelért is, melyet már használt lakásra is fel lehet használni. A magyar kormány célja, hogy minél nagyobb mértékben támogassa a fiatalok gyermekvállalási és otthonteremtési terveit.