Demeter Márta országgyűlési képviselői mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza Polt Péter legfőbb ügyész.

A legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként tett indítványt Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. 

Demeter Márta bukhatja a mentelmi jogátForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a megalapozott gyanú lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást. Ráadásul azokat később a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, tehát Demeter Márta hazudott, a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.

Ez azt jelenti, hogy Demeter Márta cselekménye hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas, a büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

A Fidesz tett feljelentést

Tavaly október 16-án Demeter Márta – aki akkor még az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke volt – írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez fordult, annak kapcsán, hogy a honvédség A319-es Airbusával miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát. Ezt minden érintett cáfolta, s kiderült, egy Orbán vezetéknevű magyar katona és – engedéllyel – családja utazott a gépen.

A Fidesz Demeter Mártát feljelentette hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt.