Tolvajok kincsét találta meg egy mágneshorgász

2019.07.05. 14:00

Nem akármi akadt meg egy soproni mágneshorgász horgára. A 38 éves Cziraki Gyula egy széfet pecázott ki egy tóból. A lopott trezort, amiben még pénz is volt, átadta a rendőröknek, akik lefoglalták. 

A férfi két kislányával a soproni Tómalom fürdőnél használta a 200 kilogramm teherbírású, 30 dekás mágnest, amikor egyszer csak egy szokatlanul nagy kapás akadt a "horogra".

Profi rablók lehettek: a széf meg volt lékelve az egyik oldalán, és egy nagy rongy volt belenyomkodva. Valószínűleg erre azért volt szükség, hogy a tóig vezető úton ne csörögjön a benne hagyott doboz és némi aprópénz

– mondta el a Blikknek a férfi.

A páncélszekrényben egy kis kék pénzdoboz, egy rongy és 325 forintot volt.

Az apa körülbelül egy éve kezdett el mágneshorgászattal foglalkozni. Beszerezte a kellékeket: egy 6-7 centis mágnest, egy erős sodort vagy fonott kötelet, vödröt és egy gumikesztyűt, aztán elindult az első akciójára. A mágneshorgászok célja nem az, hogy kincset találjanak, hanem az, hogy kihalásszák az oda nem illő dolgokat a tavakból, folyókból.

A vízből kifogott tárgyak 90 százaléka szemét: „fogtunk" már konzerves dobozt, sörösdobozokat, bicajkormányt, kukaállványt és korlátot is. Szerencsére veszélybe még egy holmi miatt sem kerültünk, mindig a partról vagy a mólóról ügyeskedünk – mondta Gyula, aki legutóbbi zsákmányának különösen örült: a nyomozóktól annyit máris megtudott, hogy több millió forint is lehetett benne, a tolvajok pedig profik lehettek.

"Rögtön hívtam őket. II. világháborús töltényeket, lőszereket szinte mindennap találni, akkor is a hatóságokat értesítjük. Az első szempont, hogy tisztább és balesetmentes legyen a víz, de persze, nagyon örülünk, ha nagy zsákmányt pecázunk ki. A széf ilyen volt, a nyomozás pedig még tart, ezért egyhamar nem tudjuk majd meg, mi és ki állhat a háttérben"

– tette hozzá a mágneshorgász.