Ingyenes, sporttematikus kiállítás nyílt Budapesten

Burger Barna fotókiállítás a Budapest Projekt Galériában
Vágólapra másolva!
Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évében a Budapest Projekt Galéria 2019. július 3-tól egy hónapon át állítja ki Burger Barna fotográfus sporttematikus fényképeit. Sportolóknak, művészeknek, érzéseknek állít emléket a Mozgásban címmel megrendezett tárlat.
Vágólapra másolva!

A kiállítás összeállításában sportfotók széles skáláján kalandozhatnak az érdeklődők, ahol az inspiráló művek kalauzolnak végig az elmúlt évtizedek izgalmas sporttörténeti eseményein.
Burger Barna kimagasló munkásságában helyet kaptak portrék, fotóesszék, fotóriportok, illetve az alkalmazott fotográfia is hangsúlyos szerepet játszott. A fotográfus számos olyan nagy sikerű magazin munkatársa volt, mint a Playboy, az Elle, a Cosmopolitan vagy a Nők Lapja.

Szenvedélye a könyvek, mely irodalmi munkásságában is megnyilvánult, ugyanakkor két könyvet is szentelt a kortárs magyar írók portréinak. Fontosnak tartotta, hogy képek segítségével mesélje el azt, amit a világból látott, érzett vagy gondolt.

Súlyos betegsége alatt is, egészen haláláig, a 18. könyvén dolgozott, amely várhatóan 2019 őszén jelenik meg. Fotóit több mint 40 kiállításon mutatták be korábban, Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Lipcsében, Sanghajban, Pekingben, Los Angelesben és Torontóban.

Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes reméli, a kiállításra látogatók találnak maguknak valami olyan emléket és értéket, amit magukkal vihetnek, és inspirációt jelentenek az élet bármely területén Fotó: Hirling Bálint - Origo

„A kiállítás képei, reméljük, mindenkit emlékeztetnek a neves fotográfus alkotókedvére és kitartására” – mutatott rá dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes a megnyitón. „Burger Barna sportolói karrierje alapozta meg azt a szenvedélyt, miként kereste a hasonló tematikájú, megörökítésre váró mozzanatokat. A neves művész a sportteljesítmények fontosságáról mesél nekünk egy-egy konkrét történetet a fotóin keresztül, mely mögött látható az idő, a kitartás, a sportolásnak szentelt mindennapok.”

2014-ben jelent meg nagy sikerű Kékvándor című könyve, amelyet a 40 évvel ezelőtt készült legendás „Másfélmillió lépés Magyarországon” című film inspirált. A könyv képeiből készült kiállítás azóta a világ számos országában bemutatásra került, 2016-ban a Budapest Projekt Galéria is otthont adott az inspiráló képeknek.

Szalontai Ábel fotóművész torokszorító beszéddel emlékezett Burger Barnára Fotó: Hirling Bálint - Origo

A tárlat megnyitóján, a kiállítás címével kapcsolatban Szalontai Ábel fotóművész, a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa meghatottan tette hozzá:

„A jeles fotográfus élete során számos ismert és elismert magyar sportoló nagy pillanatát örökítette meg, karrierjében a sport nagyon meghatározó téma volt, így szervesen kapcsolódik a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évhez” – hangsúlyozta dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

„Valóban mindenkit vár ez a kiállítás: a sportot és a fotógráfiát egyaránt kedvelőket. Remélem, az érdeklődők találnak maguknak valami olyan emléket és értéket, amit magukkal vihetnek, és inspirációt jelentenek az élet bármely területén.”

Az ingyenes kiállítás egy hónapon keresztül várja látogatóit a Budapest Projekt Galériában keddtől szombatig, 12:00-18:00 óra között.