Óriási, több száz települést érintő fejlesztés indul meg vidéken

Mátra
A legalacsonyabban fekvő hazai település, Tiszasziget temploma
Vágólapra másolva!
Részletes cikkben számol be a Magyar Nemzet pénteki száma, mely szerint a Magyar falu program első pályázati kiírása keretében 13 milliárd forintból indul meg több száz fejlesztés vidéken, elsősorban közösségfejlesztési célokra. Első körben az ötezer lélekszám alatti települések érintettek. Faluházak, parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, valamint működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok fognak megújulni. A fejlesztésekre elnyert összegek nagy része tíz- és húszmillió forint közötti, de van olyan település, ahol a benyújtott és nyertes projekt költsége az egymillió forintot sem éri el.
Vágólapra másolva!

Magyarországon óriási vidékfejlesztés kezdődik. Erről beszélt a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa a Magyar Nemzetnek.

A falusi önkormányzatoknak kiírt pályázati felhívás hatmilliárdos keretére 461, a helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázati felhívás hétmilliárdos keretére pedig 487 nyertes pályázat érkezett.

Mindkét kiírás teljes összegét felhasználták

– közölte tegnap Gyopáros Alpár.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos közleménye szerint az első két kiírásra érkezett jelentős túljelentkezés miatt a program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak majd a helyi közösségek fejlesztésére.

Gyopáros Alpár kormánybiztos Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Zala megyei Gosztola a program pályázatán több mint 12 millió forintot nyert. Balogh Ferenc a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy az önkormányzat épületének bővítésére igényeltek támogatást, mert

ugyan születnek a faluban gyermekek, de most nincs olyan helyiség, ahová be lehetne ülni, egymással találkozni, ezzel a fejlesztéssel ez a probléma megoldódhat.

A Csongrád megyei Tiszasziget önkormányzata csaknem 13,5 millió forintot nyert. Ferenczi Ferenc polgármester a Magyar Nemzet érdeklődésére közölte, hogy több dologra is igényeltek támogatást, de azt még nem tudja, hogy mely elemek nyertek.

– tette hozzá a település vezetője.

A legalacsonyabban fekvő hazai település, Tiszasziget temploma Forrás: Wikimedia Commons

Szintén a kultúrház felújítására és modernizálására pályázott a Bács-Kiskun megyei Nemesnádudvar – erről tájékoztatta a lapot Halmágyi Szilárd alpolgármester.

A település önkormányzatának csaknem 19,4 millió forint támogatást ítéltek oda.

Magyarország 3155 településéből tavaly 2874 településen laktak ötezernél kevesebben, a mostani két pályázaton – vagy az önkormányzatin, vagy az egyházin – közel harmaduk sikeresen szerepelt.

Az egyházi közösségi terek fejlesztésére az ország minden részéről jelentkeztek kistelepüléseken működő plébániák, egyházközségek.

A győztes beadványok közül 253 a katolikus, 22 a görög-katolikus, 172 a református és negyven az evangélikus felekezethez tartozó.

A már felújított tisztabereki görögkatolikus templom Forrás: MTI/Balázs Attila

A megürült egyházi ingatlanok közösségi célú fejlesztésére elnyert összegek nagy része tíz- és húszmillió forint közötti, de

van olyan település, ahol a benyújtott és nyertes projekt költsége az egymillió forintot sem éri el.

A legmagasabb pályázati támogatást elnyert plébániák, egyházközségek közel 23 millió forintot ruházhatnak be fejlesztéseikbe. A legkisebb támogatást – 834 981 forintot – az Olcsvaapáti Református Egyházközség, míg a legmagasabb támogatást,

egyenként 22 796 299 forintot Nagyrév és Tiszaug református gyülekezete kapja.

Az önkormányzatok részére a nemzeti és helyi identitástudat megerősítésére kiírt pályázat nyertesei között 19 kisváros, köztük Körösladány, Máriapócs, Nagymaros, Szendrő, Szob is szerepel.

Gyopáros Alpár tegnap emlékeztetett arra, hogy a kormány februárban hirdette meg a pályázatokat.

– ismertette a kormánybiztos.

Hozzátette, a pályázatokat május közepéig lehetett benyújtani, a Miniszterelnökség hatvan napon belül döntött a nyertesekről, amelyeknek listája a Kormány.hu honlapon tegnap óta elérhető.

A kistelepülések lakosságmegtartó képességének növelését célzó Magyar falu program három pilléren áll:

  • a fiatal családok gyermekvállalását és lakhatását segíti a falusi csok;
  • ötvenmilliárd forintból többéves útfejlesztési program indul az alsórendű összekötő utak felújítására;
  • 75 milliárd forintos idei kerettel a helyi életminőséget szolgáló program indul,

amelynek 18 célterületére önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek pályázhatnak.

Az említett kiírásokon túl indult pályázat még orvosi rendelők felújítására, helyi praxisok megerősítésére, valamint körzeti orvosok letelepedését segítő lakásépítésre is.