Az ellenzék főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely többféleképpen is akadályozza a zuglói polgárok kedvezményes parkolását - számolt be róla a Magyar Nemzet szombati cikke. A zuglói képviselő-testület már 2017-ben, egy fideszes képviselő, Kovács Balázs javaslata alapján elfogadott egy rendeletet, amely szerint évi száz óra ingyenes parkolást biztosított volna a kerület a zuglói lakóhellyel rendelkezők számára. A kedvezmény bevezetésének határideje tavaly március 31-én lejárt, mégsem történt semmi, azóta sem. Karácsony jelenleg különböző módokon áll útjába annak, hogy a zuglóiak ingyen parkolhassanak a kerületükben. De furcsa módon nemcsak ezt akadályozza Karácsony, hanem azt is, hogy az ingyenes parkolás bevezetése óta megbüntetett zuglóiaknak eltöröljék a büntetését. Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet igazgatója szerint ennek hátterében akár az is állhat, hogy Karácsony védi a parkolási botrányt okozó üzleti köröket.

Karácsony Gergely alkalmatlanságát a Magyar Nemzetben megírt eset is igazolja, hiszen a két éve megszületett döntés ellenére sem elérhető az évi száz óra ingyenes parkolás a kerületben a zuglói lakosok számára. 
De nem ez az egyetlen botrányos cselekedete (pontosabban: nem cselekedete) Karácsonynak.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A zuglói képviselő-testület ugyanis a Fidesz javaslatára májusban döntött az önkormányzat botrányos parkolási szerződéseinek felmondásáról és arról, hogy tekintettel a rendkívül előnytelen helyzetre, június 13-tól legyen ingyenes a parkolás a helyiek számára az egész kerületben, azonban Karácsony a kormánypártok július 1-i felszólítása ellenére sem törli el a megelőző két hétben megbüntetett emberek tartozását. 

A Magyar Nemzet cikke arról is írt, hogy Zugló közben a pénzügyi összeomlás szélére sodródott, az önkormányzat hónapok óta gyakorlatilag fizetésképtelen. Egyes sajtóhírek szerint egy vagy több beszállító is kezdeményezte az adósságrendezést Zuglóval szemben.

Farkas Örs: Karácsony alkalmatlan, és mindig a saját politikai ambícióit helyezi előtérbe a városvezetési feladataival szemben

Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet igazgatója elmondta, hogy Zugló azért kerülhetett csődközeli helyzetbe, mivel: 

Karácsony Gergely egyfelől alkalmatlan mint polgármester, másfelől pedig folyamatosan a saját politikai ambícióit helyezte előtérbe a városvezetési feladataival szemben." 

Az igazgató felidézte, hogy Karácsony az elmúlt évben volt miniszterelnök-jelölt, mostanáig az ellenzéki előválasztási kampánnyal volt elfoglalva, azt megelőzően pártot alapítottak és koordinációval próbálkoztak, azaz mindig a politikai céljait helyezte előtérbe, és nem figyelt a városvezetésre. 

A városrész nagyon sok területen - ezek között a leghangsúlyosabb a parkolás - egészen hihetetlen lemaradásban van más kerületekkel szemben." 

Farkas Örs kiemelte, hogy a képviselő-testület határozatát - amely arról szólt, hogy ameddig nem lehet rendezni a parkolási helyzetet, addig ingyenessé válik - Karácsonyék nem hajtják végre, és amikor ezzel kapcsolatos kérdéseket kap, akkor igyekszik kibújni ezek alól. 

"Emögött állhat az is, hogy nem is érti, hogy pontosan miről van szó, de állhat az is, hogy olyan gazdasági körök kapcsolódnak ehhez, amelyek Karácsony Gergely polgármestersége alatt kerültek be a város életébe, és könnyen lehet, hogy védi ezeket a köröket" - fejtette ki az igazgató.

Zugló gazdálkodásáról Farkas Örs elmondta, hogy a város anyagi helyzete siralmas: olyan ingatlanértékesítésekből kívánják megoldani a kieső forrásokat, amelyeknek a teljesülése nem várható az idei évben, tehát kvázi fiktív bevételekkel számol a költségvetés. 

Arra lehet számítani, hogy akár már őszre fizetésképtelenné válik Zugló" - mondta el az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet igazgatója. 

Ez azt jelentheti Farkas Örs szerint, hogy az új polgármesternek egy akár valós csődhelyzetben lévő városrészből kell valamit csinálni, ami nem lesz könnyű. 

Karácsony Gergely ma sem tartja fontosnak azt, hogy amikor már az utolsó órában vagyunk, legalább akkor megpróbáljon közbeavatkozni, és a lehető legjobb állapotban átadni a kerületet, hanem továbbra is kizárólag a politikai ambícióira koncentrál. Ezt pedig mindenkinek mérlegelnie kell, amikor leadja ősszel a voksát" 

- mondta el a szakember.