A budapestiek nem akarnak új főpolgármestert

2019.07.08. 07:29

A Nézőpont Intézet 500 fős, a fővárosi választókra reprezentatív mintán érdeklődött a főpolgármester-választás esélyei felől. Ahogy 2018-ban országosan, úgy 2019-ben a fővárosban is elmondható, hogy nincs váltóhangulat.

A budapestiek 

51 százaléka jelezte azt, hogy elégedett Tarlós István főpolgármester munkájával,  és csupán 40 százalékuk mondta azt, hogy elégedetlen.

Márpedig egy ellenzéki jelöltnek a hivatalban lévő főpolgármesterrel elégedett szavazókat szinte lehetetlen megnyernie az előttünk álló 3 hónapban, különösen, ha többen is jelentkeznek e feladatra.

A baloldal előválasztását ugyan Karácsony Gergely nyerte meg, de Puzsér Róbert (független) vagy Sermer Ádám (liberális) személyében lesznek versenytársai az ellenzéki, elégedetlen szavazókért.

Forrás: Nézőpont Intézet

A Kálmán Olga bukását hozó előválasztás eredménye sem javított Karácsony Gergely esélyein. Az egy az egy elleni küzdelemben, figyelmen kívül hagyva a többi ellenzéki jelöltet, nem történt érdemi elmozdulás az előválasztást követően. 

Tarlós Istvánra a budapestiek 46, Karácsony Gergelyre 38 százalékuk szavazna most vasárnap.  A Nézőpont Intézet június közepi, az előválasztás előtt készült kutatásához képest ez a hibahatáron belüli elmozdulás mindkét jelölt esetében. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a baloldali selejtező ugyan megerősítette a zuglói polgármester hatalmi helyzetét az ellenzéki oldalon, de jottányit sem javított az esélyein.

KAPCSOLÓDÓ CIKK