Kiderült, mi Gyurcsány Ferenc terve 2022-ig

DK Demokratikus koalíció 2019 március 15 Egyetem tér Gyurcsány ferenc
Vágólapra másolva!
Az MSZP, a Jobbik és az LMP, míg korábban az ellenzék meghatározói erői voltak, mára teljesen leértékelődtek, a partvonalról szemlélik az eseményeket – minderről Deák Dániel beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy az előbb említett három párt idei első fél évéről beszélgettünk, és jövőbeli lehetőségeiket vettük górcső alá. A XXI. Század Intézet elemzője szerint május 26-án az MSZP történelmi vereséget szenvedett, Gyurcsány Ferenc terve pontról pontra megvalósult, átvette az ellenzék vezető szerepét. A Jobbik a rendszerváltás óta példa nélküli összeomlást mutatott be, míg az LMP esetében reménytelennek látszik az újjáéledés – mondta a szakértő.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti választáson teljesen átrendeződött a pártok közötti erősorrend, az ellenzéket korábban meghatározó MSZP, Jobbik és LMP mára teljesen leértékelődött, mostanra lényegében a partvonalról szemlélik az eseményeket, helyüket újabb pártok vették át. A három párt közül talán az MSZP mutat időnként életjelet, bizonyos területeken – főként Budapesten – még tudják tartani a korábban kiharcolt pozícióikat – mondta Deák Dániel az Origónak.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint tavaly decemberben és idén januárban a szocialisták követelték a leghangosabban az ellenzéki együttműködést, ők még az EP-választásra is közös ellenzéki listát szerettek volna.

A DK ugyanakkor jól felfogott érdekéből eredően nemet mondott a közös indulásra, várakozásaik be is igazolódtak, hiszen május 26-án az MSZP történelmi vereséget szenvedett, Gyurcsány Ferenc terve pontról pontra megvalósult, átvette az ellenzék vezető szerepét.

Gyurcsány terve eddig pontról pontra megvalósult Fotó: Polyák Attila - Origo

Teljes kétségbeesés

Az MSZP az EP-kampányban szemmel láthatóan nem tudta tartani az iramot Gyurcsányékkal, már Bangóné Borbély Ildikó „patkányozós" kijelentését megelőzően is kétségbeestek a DK erőteljes kampányától. Ezt támasztja alá a március 29-én, az Általános Vállalkozási Főiskolán tartott megbeszélésről kiszivárgott hangfelvétel, amelyen elsősorban az európai parlamenti, illetve az önkormányzati választással kapcsolatos kampánystratégiát vitatták meg a szocialisták.

- mutatott rá Deák Dániel.

Mindez azt mutatja, hogy a szocialisták egymás között is beismerik, hogy bénábbak a Demokratikus Koalíciónál, nem tudják olyan hatékonyan eljuttatni az üzeneteiket, mint a bukott miniszterelnök pártja. A hangfelvétel azt is jelzi, hogy a nyilvánosság előtt hiába beszéltek összefogásról és együttműködésről, a háttérben öldöklő küzdelem zajlik az ellenzéki pártok között – mondta az elemző.

Tóth Bertalan vezetésével óriásit bukott az MSZP Fotó: Szabó Gábor - Origo

Felborulhatnak a korábban megkötött ellenzéki alkuk

Gyurcsány Ferenc az EP-választás után már nem is leplezte ellenséges szándékait, az eredményhirdetés után pár nappal felrúgta a főpolgármester-jelöltek kapcsán kötött ellenzéki alkut, és Kálmán Olga személyében önálló jelöltet állítottak az ellenzéki előválasztáson.

- mondta Deák Dániel.

Úgy látja, Karácsony Gergely azonban nem MSZP-s politikus, sőt látványosan keveset mutatkozik a szocialistákkal, vélhetően neki is kínos a romokban lévő párt jelenléte. A karakter nélküli Tóth Bertalan nem képes az MSZP rendbetétele, a párt hosszú évek óta gyakorlatilag vegetál, a szavazótábora folyamatosan esik szét. Ezen hosszú távon Karácsony Gergely mostani győzelme sem változtat, főként annak fényében, hogy a mostani közvélemény-kutatások szerint szinte semmi esélye sincsen Tarlós Istvánnal szemben az önkormányzati választáson. Az őszi siker várható elmaradása újabb pofon lesz az MSZP-nek, amiből már nem fog tudni felállni a párt, és a helyét végleg átveszi a Demokratikus Koalíció.

A XXI. Század Intézet munkatársa szerint az MSZP utolsó reménye az, hogy a korábban a budapesti választás kapcsán kötött kerületi megállapodások nem bomlanak fel. Jelen állás szerint a legtöbb – összesen 10 – ellenzéki polgármesterjelöltet az MSZP adhatja, míg a Demokratikus Koalíció csupán 6 politikust jelöl a kerületek élére.

hiszen a jelenlegi támogatottságuk mellett sokkal gyengébb az alkupozíciójuk, rosszabb feltételeket tudnak kiharcolni Gyurcsány Ferencékkel szemben – tette hozzá.

Karácsony az MSZP utolsó reménye? Forrás: MTI/Mónus Márton

A Jobbikot kivégezte Gyurcsány halálos ölelése

Az év eleji teljes ellenzéki összefogás hangoztatásának legnagyobb vesztese a Jobbik, amely az EP-választás eredménye és a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján már a tíz százalék alatti támogatottsági tartományban találja magát.

Az egykori jobbikos szavazók jelentős része a Toroczkai-féle Mi Hazánkat választotta, de sokan jelenleg a bizonytalanok táborát növelik. A kérdés az, hogy az új radikális párt sikeresen meg tudja-e szólítani a jelenleg még bizonytalan, egykori jobbikos szavazókat. Ha ez sikerül, akkor áttörhetik az 5 százalékos küszöböt Toroczkaiék 2022-ben – mondta Deák Dániel.

Tavaly decemberben láthattunk a parlamenti pulpituson bohóckodó, a miniszterelnökkel minősíthetetlen stílusban beszélő és ordibáló, illetve ajtónak szaladó és földön fetrengő ellenzéki képviselőket is. Míg korábban csupán egy-egy elszigetelt esetként felbukkanó, a politikai paletta margóján lévő politikusokra volt jellemző az ilyen viselkedés, addig az elmúlt időszakban az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd is ezt az utat választotta.

A miniszterelnök gyalázásában élen járó politikus egy személyben testesíti meg a kormányzásra képtelen ellenzéket, amelyet víziók és az Európát érő kihívásokra adott válaszok híján kizárólag az Orbán-gyűlölet éltet. Ez a jelenség azt mutatja, hogy a Jobbik szellemi holdudvar nélkül maradt, teljesen eltűnt a stratégiaalkotó képességük – hangsúlyozta az elemző.

Történelmi vereséget szenvedett a Jobbik Fotó: Polyák Attila - Origo

Bangóné visszaléptetése, Kunhalmi kevesebb szerepeltetése azt mutatja, hogy az MSZP-ben felismerték: a nívótlan botránypolitizálás hatására rohamosan zuhan a támogatottságuk, és valami teljesen másra van szükség. Jakab Péter frakcióvezetővé avanzsálása ugyanakkor annak a jele, hogy a Jobbikban nem lesz változás, továbbra is a minősíthetetlen stílusáról elhíresült politikus lesz az egykori nemzeti párt arca. Ezzel borítékolják további mélyrepülésüket, változást legfeljebb az őszi önkormányzati választást követő tisztújítás hozhat, ha akkor még nem lesz túl késő – tette hozzá.

Az LMP-ben már saját politikusaik sem hisznek

Deák Dániel szerint az MSZP és a DK, illetve a Jobbik és a Mi Hazánk között dúló harc mellett az LMP és a Momentum között is komoly verseny folyt az elmúlt fél évben.

A választás nagy meglepetése volt, hogy a Momentum megelőzte az LMP-t, a hab a tortán pedig az volt, hogy míg Fekete-Győr Andrásék két képviselőt is tudtak küldeni az Európai Parlamentbe, addig az LMP egyet sem.

Az LMP a teljes eljelentéktelenedés felé halad Forrás: MTI/Kovács Attila

Míg az MSZP-nél Karácsony Gergely győzelmével fel tudtak mutatni egy sikermorzsát, addig az LMP semmilyen életjelet nem mutat. A párt vezetői enerváltak, szemmel láthatóan már ők sem bíznak a zöldpárt feléledésében. Hasonlóan az MSZP-hez és a Jobbikhoz az LMP-ben sem maradtak már jellegzetes, karakteres politikusok, így szinte reménytelennek tűnik, hogy újraéledjen a párt. Erre már csak azért sincs sok esély, mert hasonlóan a másik két párthoz, az LMP mögül is teljes mértékben eltűnt az a szellemi holdudvar, ami 2010 környékén még energiát tudott adni a pártnak – hangsúlyozta Deák Dániel.

Az önkormányzati választás lehet az utolsó felvonás

Mindegyik ellenzéki pártnak megvan tehát a maga ellenfele, mindegyikük a saját mocsarában küzd a másikkal. Ennek értelmében az önkormányzati választás az EP-választáshoz hasonlóan pártpolitikai szempontból nem is a kormánypárt–ellenzék küzdelemről szól majd, hanem az ellenzéki pártok egymás közötti viaskodásáról. Mindez számukra elemi kérdés, hiszen a 2022-es országgyűlési választásra a mostani eredmények alapján fog majd kialakulni az új status quo, ez alapján fognak majd az elkövetkezendő 3 évben politizálni és felkészülni a legközelebbi országos választásra – hívta fel a figyelmet az elemző.

Mivel az előbb említett három pártnak még van parlamenti frakciója, így 2022-ig minden bizonnyal életben maradnak, azonban a politikai folyamatokra érdemi hatásuk már nem lesz. Hasonló folyamat zajlódott le 2010 előtt az SZDSZ-szel és az MDF-fel, mely pártok ugyan rendelkeztek még országgyűlési frakcióval, azonban a valóságban már senkit sem képviseltek, támogatottságuk már szinte kimutathatatlan volt – zárta szavait Deák Dániel.