Orbán Viktor: Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi

ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. július 9. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán, amelyet az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek a Budapest Kongresszusi Központban 2019. július 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a Budapest Kongresszusi Központban, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán, amelyet az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek.
Vágólapra másolva!

A kormányfő a magyar-amerikai kapcsolatokat jellemezve úgy fogalmazott, hogy az évek során egy nagyon színes kép alakult ki, tele izgalommal és érzelmekkel, voltak csúcspontok és mélypontok, jó és rossz idők.

- mondta, hozzátéve, szerinte a kapcsolatokat mindig az határozta meg, hogy az amerikai adminisztráció által támogatott értékek és a magyarok által védett értékek között volt-e átfedés.

- jelentette ki a kormányfő.

Szavai szerint az amerikaiak jó okból vallják, hogy Amerika az első, és ugyanígy a magyarok is jó okból mondják, hogy Magyarország az első.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán, amelyet az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek a Budapest Kongresszusi Központban 2019. július 9-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kölcsönös a tisztelet egymás hazafias álláspontja iránt, mindkét ország állami kötelességnek tekinti polgárai biztonságának garantálását, vallja a férfi és a nő közötti egyenlőség értékének védelmét, "nemzeteink alapját" pedig a családok adják, amelyek apából, anyából és gyermekekből állnak, rájuk alapozható a jövő - sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy nem hajlandók elfogadni azt a modern politikai képmutatást,

amely nem törődik azzal a ténnyel, hogy ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.

Magyarország és az Egyesült Államok eltökélten dolgozik együtt, hogy segítsen azoknak a keresztény közösségeknek, amelyeknek szükségük van rá - emelte ki.

Szólt arról, hogy Magyarország közép-európai országként megértette a történelem tanulságait:

amikor a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt, a közép-európaiak mindig veszítettek.

Ez az, amiért Magyarország békében és stabilitásban érdekelt a régióban, és nagyon jól tudja, hogy ennek elérésének legjobb módja a tagság a NATO-ban, a világ legsikeresebb védelmi szövetségében - mondta.

Az Egyesült Államok történelmét felidézve a miniszterelnök kifejtette: 243 évvel ezelőtt az amerikaiak kinyilvánították országuk függetlenségét, és

ez alatt a hosszú idő alatt bebizonyosodott, hogy kétségtelenül egy kivételes ország, egy kivételes nemzet jött létre.

Orbán Viktor - aki legutóbb kilenc éve vett részt a budapesti amerikai nagykövetség függetlenség napi rendezvényén - végül arról biztosította az Egyesült Államokat, hogy

számíthat Magyarországra a közös értékekért folytatandó küzdelemben,

akár a tárgyalótermekben, akár a csatatéren.

David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntőjében azt mondta: a függetlenség napja nagyon különleges és egyedülálló ünnep minden amerikainak, minden amerikai együtt van, hogy megünnepelje a szabadságot, a jogállamiságot.

Elismerően szólt továbbá az Orbán Viktorral való kapcsolatáról, partnernek, barátnak nevezte a kormányfőt, és ugyanígy méltatta a két ország viszonyát.


A beszédek után Paul Anka amerikai-kanadai énekes adott koncertet a több száz meghívottnak.