A kormány létrehozza a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot

2019.07.10. 08:55

A kormány létrehozza a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot az európai parlamenti és tanácsi irányelvnek megfelelően a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem koordinálása jegyében.

Az erről szóló kormányhatározat szerint a tanács javaslattevő, véleményező vagy tanácsadói tevékenységet végző testületként működik majd.

A határozatban a kormány felhívja az érintetteket, hogy 2019. augusztus 31-éig gondoskodjanak a tanács tagjainak, illetve állandó meghívottjainak kijelöléséről. A tanács elnöke a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter államtitkára lesz.

A tanács szükség szerint, de évente legalább három alkalommal tart ülést, amelyet az elnöke hív össze és vezeti, rendkívüli ülést bármely tag kezdeményezhet az elnöknél az indok egyértelmű megjelölésével.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

A tanács elnöke a működés részletes szabályait ügyrendben állapítja meg a tagok véleményének kikérését követően.

A tanács működési feltételeiről a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter gondoskodik, az operatív feladatokat a szakmai titkársága látja el.

Ehhez kapcsolódik, hogy két éve, 2017. június 26-án lépett életve a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, ami többek között kötelezően lőírta a hazai pénzitézeteknek az ügyfélek átvilágítását, vagy ahogy többen ismerik, a banki adategyeztetést.

Az eredeti tervek szerint idén június 26-án járt volna le az erre szabott határidő, ugyanakkor ezt a kormány végül négy hónappal kitolta október 31-ig, ugyanis félő volt, hogy több mint egymillióan nem férnek hozzá a számlájukhoz, ugyanis nem végezték el az adategyeztetést.

Maga az ügyintézés egyébként nem tart tovább 5-10 percnél. Magyar állampolgároknak mindössze a személyazonosító igazolványt, ennek hiányában útlevelet vagy kártyaformátumú jogosítványt, illetve lakcímet igazoló hatósági igazolványt kell bemutatni a bankfiókban.