Államtitkárnak adta ki magát, többmilliós kárt okozott

2019.07.10. 12:42

Egy 52 éves debreceni férfi államtitkárnak adta ki magát, és politikai kapcsolataira hivatkozva félrevezette az eladókat egy műszaki boltban. A férfi így tudott elhozni laptopokat és egyéb számítástechnikai eszközöket a debreceni üzletből, amivel közel 4 millió forintos kárt okozott – írja a Police.hu.

A rendőrségre még 2018 októberében érkezett feljelentés arról, hogy egy férfi több millió forinttal károsított meg egy debreceni üzletet. A nyomozók adatokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak ki, így jutottak el egy helyi férfihez, akiről kiderült, több ehhez hasonló csalást is elkövetett. 

A férfi főleg műszaki cikkeket árusító boltokat szemelt ki, majd államtitkárnak adta ki magát, és politikai kapcsolataira hivatkozva félrevezette az eladókat.

Laptopokat, számítástechnikai eszközöket szerzett magának a férfiForrás: police.hu

Az 52 éves férfi így több millió forint értékben hozott el laptopokat és más számítástechnikai eszközöket az üzletekből, de volt olyan ajándékbolt, ahonnan borokat és kristálypoharakat vitt haza.

Előre odatelefonált a boltokba

Előre felhívta az üzleteket, bemutatkozott mint államtitkár, és a bolt alkalmazottjainak elmondta, hogy egy ugyancsak magas politikai befolyással bíró kollégája fogja átvenni a kiválasztott műszaki cikkeket. A férfi azért, hogy még hitelesebb legyen, a nem létező kollégáját a saját személyazonosságával ruházta fel, így amikor bement az üzletekbe és a telefonos beszélgetésekre hivatkozott, volt, hogy még a személyi igazolványát is megmutatta az eladóknak, mondván ő az, akit az államtitkár a telefonban említett.

A rendőrök gyanúsítottként kihallgatták B. Istvánt, és 2019. július 9-én bűnügyi őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A Debreceni Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást vele szemben.