Vágólapra másolva!
A 2019 szeptemberében induló képzésekre jelentkezőknek július 12-ig van lehetőségük arra, hogy módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Érdemes azonban alaposan átgondolniuk ezt a döntést, mielőtt kattintanának az E-felvételiben: sorrendet módosítani ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet az eljárás során.
Vágólapra másolva!

A brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt Szegedi Tudományegyetem több olyan pluszt is ad a felvételizőknek, ami miatt érdemes első helyre tenni az intézményt:

SZTE START Tehetséggondozó Program:

  • Az SZTE fontosnak tartja, hogy az arra érdemes tehetséges diákok a középiskola – egyetem váltás folyamatát kibontakozásuk újabb lehetőségeként élhessék meg. A Szegedi Tudományegyetem ennek érdekében 2018-ban elindította az „SZTE START Tehetséggondozó Programot". (tavaly közel 200 hallgató nyerte el az ösztöndíjat)
  • Az intézmény idén is meghirdette az ösztöndíjprogramot, mellyel azokat a tehetséges, végzős középiskolai diákokat kívánják támogatni, akik idén első helyen jelentkeztek az SZTE valamely képzésére. A program célja, hogy a diákok számára segítse az átmenetet a középfokú- és felsőoktatás között.
  • Az ösztöndíjat pályázat útján lehet elnyerni, pályázni a Modulon keresztül lehet, a jelentkezési határidő: 2019. július 12-e. Döntés és kiértesítés: 2019. szeptember 30.
  • Az ösztöndíj összege személyenként minimum 50.000, maximum 100.000 forint, amelyet várhatóan több száz középiskolás diák nyer el. Az odaítélt ösztöndíjat – a SZTE-re történt beiratkozás után – az egyetem egy összegben folyósítja.
  • Az ösztöndíjasok azonban nem csak egyszeri pénzjuttatást, hanem egyben az egyetemi beilleszkedését segítő mentori támogatást és Tehetség hálózati tagságot kapnak, továbbá részt vehetnek a szakmai fejlődésüket segítő speciális kurzusokon, ingyenesen használhatják a Tehetség könyvtárat, valamint igénybe vehetik az SZTE Tehetségpont kedvezményrendszerét is.
  • Az ösztöndíj odaítélésénél az SZTE az alábbi szempontokat veszi figyelembe: tanulmányi átlag, érettségi eredmény, nyelvismeret, szakmai versenyeken nyújtott teljesítmény.
  • Ez az ösztöndíj egy olyan plusz, amit kizárólag az első helyes jelentkezők kapnak, így még inkább indokolt a jelentkezési sorrendben az első helyre tenni az SZTE-t.
  • Az SZTE START ösztöndíjprogram mellett, a szegedi egyetem számos egyéb juttatással ösztönzi államilag finanszírozott, nappali tagozatos hallgatóit. Többek között a hallgatók 90%-a szociális alapon ingyenes, féléves városi tömegközlekedési bérletet kaphat, illetve az SZTE elektronikus utalvány formájában tankönyv- és jegyzettámogatást is nyújt. Ezeken felül pedig további több mint egy tucat ösztöndíj-lehetőség érhető el az SZTE hallgatói számára.

Szinte SZTE program:

  • A június 27. és július 12. között zajló kezdeményezés célja, hogy azok a középiskolások, akik a továbbtanulásnál megjelölték a Szegedi Tudományegyetemet, már a nyár folyamán megismerjék az intézményt és az egyetemi életet.
  • Tekintettel arra, hogy a jelentkezők szinte már SZTE-sek, névre szóló SZTE+ kártyát kaptak, amivel a beiratkozás előtt is élvezhetik az egyetemista élet előnyeit és az SZTE-seknek járó kedvezményeket. A kedvezmények soraiban helyet kapott a legtöbb egyetemista törzshely, a TIK Café, a Nyugi Kert és a Campus, de olyan programokon is részt vehetnek a leendő hallgatók, amik az egyetemista életre készítik fel őket: a Bulikonyhán például 500 forintból főzhetnek olyan ételeket, amelyekhez egy kollégiumi szoba felszereltsége is elegendő.
  • Az SZTE+ kártya minden SZTE-s felvételizőnek jár – azoknak is, akik nem Szegedet jelölték első helyen. Számukra se zárult még be a kapu, hiszen július 12-ig még módosítható a felvételi sorrend.
  • A Szinte SZTE program része a középiskolásoknak szervezett alternatív szabadon választható (szabvál) kurzusok: Ezen kurzusok az egyetemi képzés részei, azonban mégse tartoznak szervesen a választott szakhoz. Ezek olyan tárgyak, amelyek szélesítik a hallgatók látókörét, tanítanak és szórakoztatnak egyszerre, és nem ritka, hogy az egyetemisták a legszebb élményeiket vagy legjobb sztorijaikat egy szabvál kurzuson szerzik. Ugyan órára csak szeptembertől tudnak beülni a felvételizők, de július 12-ig minden napra készültek számukra egy alternatív szabvál kurzussal, amelyekkel színes és változatos egyetemista élményeket mutatnak be számukra. Az SZTE-re jelentkezőknek jelentős kedvezményeket biztosítanak ezeken a programokon az SZTE+ kártyával. Például: féláron élvezhették az egyetemisták legnagyobb bulisorozatát, a TESIS bulit; a TIK Parkban ingyenes jógaórán frissülhettek fel; 250 forintos áron látogathattak el a Dóm toronyba; az utolsó szabvál kurzus július 12-én az egyetemi élet egyik legnagyobb kihívására készít fel a diákokat: Hogyan főzz brutál finomat brutál olcsón? A Bulikonyhába mindössze 500 forintos belépőért cserébe egy "kiadós" ebédet főzhetnek a felvételizők
  • A tavalyi évhez hasonlóan idén is létrejöttek azok a Facebook csoportok, amelyekben az SZTE legaktívabb hallgatóitól kérdezhetnek a diákok a felvételiről és az SZTE-ről.
  • A 12 kari felvételi facebook csoportban nem csak a felvételivel és a képzésekkel kapcsolatos kérdésekre kapnak választ a diákok, hanem érdekességeket is megtudhatnak a választott karról.
  • A csoportokat a későbbiekben évfolyamcsoportokká alakítják át, így mindenképp érdemes belépni, hiszen így az egyetemi évek alatt sem maradnak le semmiről a diákok.
  • A legjobb minőségű oktatást a Szegedi Tudományegyetem nyújtja: A világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education azon rangsorán, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálta.
  • A rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 101-200. helyen szerepel, a minőségi oktatást mérő lista szerint pedig a legjobb magyarországi intézmény.
  • Az oktatási területen elért eredmény is alátámasztja, hogy a szegedi egyetem folyamatosan törekszik arra, hogy fejlessze az átfogó és igazságos minőségi oktatás, valamint az egész életen át tartó tanulás feltételeit.
  • E lista összeállításánál olyan mutatókat mértek, mint például a végzettek száma, a tanárképzés és az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosítása, az ismeretterjesztő és oktatási forrásokhoz való szabad hozzáférés, az egyetemen kívüli társadalmi közeg számára nyújtott lehetőségek (kulturális programok, tudománynépszerűsítő kurzusok), valamint a helyi iskolákkal és közösségekkel fennálló tehetséggondozó programok megléte.
  • Országos szinten is kiemelkedő sportkínálat és a tehetséges sportolók támogatása:
  • A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi sportlétesítményei mintegy 21 ezer egyetemi hallgató és 8 ezer dolgozó számára biztosítanak sportolási lehetőséget, valamint az egyetem oktatási, kutatási és gyógyítási területeit is szolgálják.
  • Országos szinten kiemelkedő az SZTE Sportközpont kínálata: közel 60 féle sportágból, mintegy 132 kurzusból választhatnak az egyetem hallgatói.
  • Az SZTE-n jóformán bármit sportolhatnak a hallgatók: aerobic, falmászás, floorball, úszás, preventív gerinctorna, röplabda, sárkányhajózás, vívás, kajak, karate, kick-boksz, társastánc
  • Az SZTE-n tanuló élsportolókat a „Jó tanuló, jó sportoló" ösztöndíj támogatja, így a tanulás és a sport kitűnően megfér egymás mellett.