Németh Szilárd: Az ország biztonságát szolgálja a költségvetés

NÉMETH Szilárd
Budapest, 2018. július 16. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt beszél az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 16-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetés a magyar családok és az ország biztonságának költségvetése – jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy

jövőre minden idők legnagyobb költségvetéséből, 616 milliárd forintból gazdálkodhat a Magyar Honvédség.

Ennek köszönhetően a továbbiakban is biztosítani tudja Magyarország békéjét, függetlenségét, a magyar emberek biztonságát. Számos új kihívásnak kell megfelelni, köztük az Európát sújtó legnagyobb kihívásnak, az illegális migrációnak, amelynek felerősödését tapasztalják. Kiemelte továbbá, hogy az Európai Unió régi vezetése még minden „migránssimogató” intézkedést igyekszik keresztülvinni. Legutóbb a menekültügyi főbiztos szavaiból is kiderült, hogy nem megállítani akarják a migrációt, megvédeni a schengeni határokat, hanem azt képviselik, hogy mindenkit be kell fogadni és kötelező módon szét kell osztani.

Németh Szilárd kitért arra is, hogy Magyarországon is van mi ellen védekezni. Felidézte, hogy a DK-s Vadai Ágnes benyújtott egy olyan módosító indítványt, amely arról szólt, hogy 120 milliárd forintot vonjanak el a Magyar Honvédség fejlesztéséből, és ezt hétfőn a teljes ellenzék támogatta.
Az államtitkár megjegyezte, hogy Vadai Ágnes, „a Gyurcsány család táskahordozója” korábban honvédelmi államtitkár is volt. Ezalatt 18 ezer fővel, csaknem felére csökkent a honvédség létszáma, laktanyákat zártak be, és több mint 50 ezer haditechnikai eszközt „szórtak szét” a világban.

Annak következtében, hogy szélnek eresztették a katonákat, 50 katonai szervezet szűnt meg, köztük katonai egészségügyi intézmények is – folytatta Németh Szilárd. Ezzel szemben most a

Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében új és korszerű, NATO-szintű szervezetek létrehozását tervezik.

Példaként említette a honvéd középiskolák újranyitását. Kitért arra is, hogy a parlament egy másik döntése nyomán mintegy 37 600-ban határozták meg a honvédség létszámkeretét, ezen felül 20 ezer tartalékos katonai állományt terveznek.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett továbbá, hogy a Magyar Honvédség is részt vesz a határvédelmi feladatokban, amelynek szükségességéről a magyar emberek döntöttek. Bár a schengeni határokat is védik, az Európai Unió eddigi „migránsbarát” vezetése egyetlen fillérrel sem járult hozzá Magyarország kiadásaihoz, amely már több mint 1 milliárd eurót jelent.

A 2020-as költségvetés az ország biztonságát szolgálja, a Magyar Honvédségre fordított forintok is ezt igazolják. Mind a haditechnikai fejlesztések, mind a toborzás, kiképzés fedezetét tartalmazza a 2020-as büdzsé.