Szijjártó Péter: 45 milliárd forintnyi bajor beruházás érkezik rövid távon Magyarországra

2019.07.10. 15:54

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán bajor cégek vezetőjével is tárgyalt Münchenben. A miniszter arról tájékoztatott, hogy rövid távon 45 milliárd forint értékű beruházásra készülnek bajorországi vállalatok Magyarországon. 

Szijjártó rámutatott, hogy Európa legalacsonyabb adói, a jól képzett munkaerő és a felsőoktatási rendszer színvonala nyomán a bajor vállalatok továbbra is rendkívüli mértékben bíznak Magyarországban. 

A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar gazdaság sikere nagymértékben függ a bajor gazdasági folyamatoktól, ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy Bajorország sikeres legyen, hogy az ottani vállalatok továbbra is hajtsanak végre beruházásokat Magyarországon.

Edmund Stoiber korábbi bajor miniszterelnök (b) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Münchenben 2019. július 10-énForrás: MTI/Burger Zsolt

Magyarországnak az az érdeke, hogy a bajor vállalatok az új világgazdasági korszak által indokolt technológiai fejlesztéseket Magyarországon hajtsák végre – tette hozzá Szijjártó. 

A bajor vállalatok továbbra is úgy tekintenek Magyarországra, mint egy olyan helyre, ahol érdemes befektetni. Olyan helyként tekintenek ránk, ahol a politikai kiszámíthatóság, a biztos jogi környezet és a kedvező befektetési feltételek adottak– szögezte le a miniszter.

Szijjártó Péter találkozott több nagyvállalat vezetőjével, és megbeszélést folytatott Hubert Aiwanger bajor gazdasági, vidékfejlesztési és energetikai miniszterrel is.

A miniszter kifejtette, hogy ezek a vállalatok olyan új beruházásokat kívánnak Magyarországra hozni, amelyek nyomán az új világgazdasági korszakban feltételként megjelenő technológiai újításokat Magyarországon fogják kidolgozni és elsőként alkalmazni.

Ezek a beruházások magas hozzáadott értékű, magas technológiai színvonalat képviselő munkahelyeket hoznak létre többezres nagyságrendben majd Magyarországon– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter rámutatott, hogy

  • Bajorország számára Magyarország a 10. legfontosabb kereskedelmi partner,
  • a bajor import 5 százaléka Magyarországról származik,
  • a Magyarország és Bajorország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 14 milliárd eurót tett ki,
  • és a Németországba irányuló magyar export 35 százaléka Bajorországba érkezik.

Fontosnak tartotta még a miniszter hangsúlyozni, hogy bajor vállalatok csaknem 8 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat Magyarországon, aminek révén 50 ezer embert foglalkoztatnak.

Hozzátette, hogy 150 jelentős bajor vállalat van jelen Magyarországon, amelyek közül a legtöbben a legmagasabb technológiai színvonalat képviselik és a világ autóiparának és az autóipar beszállítóinak legfontosabb szereplői.

A gazdasági szereplőkkel folytatott megbeszélések mellett Szijjártó Péter tárgyalt Edmund Stoiber korábbi bajor kormányfővel, a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) korábbi vezetőjével, valamint találkozott Reinhard Marx münchen-freisingi érsekkel, a Német Katolikus Püspöki Kar elnökével.