Teljes a fejetlenség Zuglóban: Karácsony bújócskázik

2019.07.10. 09:26

Szerdától Zugló önkormányzatának kellene működtetnie az eddig napi egymillió forint veszteséget okozó, kerületi fizetős parkolási rendszert, de semmiféle tájékoztatást nem adott ki ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely polgármester hivatala. A Fidesz visszaadná a zuglóiaknak a június 13. óta, a kerületi politikának hátat fordító Karácsony Gergely felelőtlensége miatt kiszabott parkolási bírságokat és beszedett díjakat. A baloldal főpolgármester-jelöltjeként kampányoló zuglói polgármester még városházi kollégái számára is elérhetetlen.

Sem a zuglói polgármester, sem pedig a jegyző nem tisztelte meg a kerületi képviselő-testületet azzal, hogy akár egy levél formájában tájékoztassa, mi várható holnaptól parkolási ügyben, semmiféle információnk nincs erről. Nem tudni, hogy történik-e bármilyen változás, hogy a háttérben milyen tárgyalások folytak, milyen egyezkedések történtek a meglévő cégekkel, és hogy milyen módon fogja működtetni az önkormányzat a parkolási rendszert –jelentette ki a Magyar Nemzetnek Zugló fideszes alpolgármestere, hozzátéve: Papp Imre jegyző hétfő óta nem ment be a polgármesteri hivatalba, Karácsony Gergely pedig elérhetetlen. 

Karácsony Gergely semmilyen tájékoztatást nem ad a parkolási helyzetrőlForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Teljes a káosz Zuglóban

Rozgonyi Zoltán felháborítónak nevezte, hogy egy hónapja ingyen kellene parkolniuk a zuglóiaknak a kerület egész területén egy érvényes képviselő-testületi döntés szerint, ám azt máig nem hajtották végre. Hangsúlyozta: visszamenőleg szeretnék a helyiek számára biztosítani ezt a lehetőséget, visszatérítenék a június 13-a óta befizetett díjakat és kiszabott bírságokat. – A dolgok jelenlegi állása szerint a zuglóiak továbbra is dobálják a pénzüket a pénznyelő automatákba, így továbbra is támogatják azt a veszteséget, ami mindennap keletkezik a parkolás kapcsán – mutatott rá Rozgonyi Zoltán. Mint fogalmazott: hétfőtől, július 15-től igazgatási szünet következik, és két hétig zárva lesz az önkormányzat, s „a fű sem fog nőni” Zuglóban, az emberek nem tudnak majd kihez fordulni kérdéseikkel.

Az önkormányzat hivatalos honlapján, a Zugló.hu oldalon semmilyen friss tájékoztatás nem jelent meg a kerületi fizetős parkolási rendszer kapcsán. Zugló honlapján a hirdetmények július 5. óta nem frissültek, de a hírek között is csak egy július 7-i sporthírt lehet találni.

Rohamtempóban keresik az embereket

Mint korábban megírtuk, a Karácsony Gergely vezette, pénzügyileg az összeomlás szélén lévő – gyakorlatilag fizetésképtelenség határán álló – kerület rohamtempóban keres munkatársakat. Bár háromszázezer forintos fizetésért, vagyis kezdő pedagógusi bérnek megfelelő összegért próbálnak toborozni parkolóellenőröket, a Magyar Nemzet értesülése szerint a múlt hétig mindössze néhányan jelentkeztek a május vége óta futó hirdetésekre.

Zuglóban teljes a káosz a parkolási ügybenForrás: zugloiparkolas.hu

A keresett munkatársakra azért van égető szükségük, mert a zuglói képviselő-testület döntése értelmében szerda reggeltől már az önkormányzatnak kell ellátnia a XIV. kerületi fizetőparkolással – ellenőrzés, üzemeltetés – összefüggő feladatokat. Az összességében milliárdos veszteséget okozó kerületi parkolási szerződés képviselő-testületi megszavazásakor Karácsony Gergely a vétó helyett annak ellenére is csak tartózkodott, hogy tudta, a megállapodás nincs rendben.

Zugló hitelből él

Hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában is téma volt a zuglói helyzet, Zsigmond Barna Pál (Fidesz) felszólalásában Karácsony polgármesteri alkalmatlanságát ecsetelve, példaként említette a napi egymillió forint hiányt termelő parkolási rendszert. A politikus a zuglói jegyzőt idézte, aki szerint a képviselő-testület olyan döntéseket hoz, amiknek jelentős részére nincs fedezet, és Zugló hitelekből él. – Az önkormányzat másfél milliárd forinttal költekezik túl, miközben a tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal maradnak el a tervezettől – hívta fel a figyelmet a képviselő, aki azt kérdezte, milyen eljárást kell lefolytatni, ha becsődöl egy önkormányzat.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár azt felelte, hogy a 2010-es önkormányzati konszolidáció során az állam 7,5 milliárd forintot vállalt át Zuglótól, vagyis a kerület számára lehetővé tették a stabil gazdálkodást. – Az önkormányzati törvény szabadságot biztosít a helyhatóságok gazdálkodásához, de ehhez felelősségnek is kell társulnia – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a kormányhivatalok ellenőrzik az önkormányzat gazdálkodásának szabályszerűségét, ám a célszerűségét nem, mert az utóbbiról a választók mondanak ítéletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK