Totális baloldali belháború Szegeden: Gyurcsány már terrorizálja Botkát

Batka László, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
A SzegedMa városházi szocialista forrásai szerint áll a bál Szegeden a kényszerű balos összefogás miatt. Ahogy arról minden szegedi hallott, múlt pénteken Szabó Sándor fölvázolta a nagy összeborulást, éppen csak a DK hiányzott belőle, no meg Botka a sajtótájékoztatóról. Szombaton azonban a szegedi szocialista vezérkar mégis bejelentette, hogy a DK is támogatja Botkát. Gyurcsány azonban borsos árat kért az együttműködésért cserébe.
Vágólapra másolva!

A DK Szegeden egyéni képviselői helyek sorát követelte a bukott Botka támogatásáért – és mindet meg is kapta.

Botka pedig – mivel a legfontosabb számára, hogy megőrizhesse hatalmát – megadta magát, és azokat a körzeteket adta át Gyurcsányéknak, ahol leghűségesebb támogatói szolgáltak eddig.

A nagy vesztesek közé virtigli Botka-bizalmasok tartoznak, mint például Lauer István, Dr. Hekáné Szondi Ildikó és Dr. Kozma József László. A negyedik nagy vesztes Almási Gábor, az IKV kiemelt ingatlanreferense, aki egy éve dolgozott a körzetén, ám őt is visszavonták a Botka-Gyurcsány paktum miatt. A SzegedMa feltárja a szegedi baloldali belháború elmúlt napjait, amelyben Gyurcsány a sarokba szorította, majd pórázra kötötte a teljesen legyengült Botkát.

Botka László szocialista polgármester saját hűséges embereit árulta el Forrás: MTI/Rosta Tibor

Újratervezés

Az európai parlamenti választásokat követően mind a Demokratikus Koalíciónak, mind a Momentumnak megjött az étvágya. Mindkét tömörülés érzékelte a választási adatokból, a baloldal hagyományos vezető ereje, az MSZP végleg tönkrement, eljött az ő idejük.

Mint ismert, Budapesten a DK ráindította az elviekben általa is támogatott Karácsony Gergelyre Kálmán Olgát,

míg a Momentum a IX. kerületben dugott botot az összefogás küllői közé.

Mindemellett több forrás szerint a DK és a Momentum az eddig sziklaszilárdnak tartott ellenzéki együttműködés újratervezésére készül.

Megbukott Botka terve

Az EP-választások a szegedi politikai térképet is jelentősen átrajzolták.

Az egyetlen nagy és szervezett erő a városban továbbra is a valaha volt legtöbb szavazatot elérő Fidesz, összesen 24 ezer szavazattal.

2. helyezett a Botka-párt: a kerítésbontó MSZP csak 11 ezret, a harmadik, gyurcsányista DK csak 8,6 ezer, míg a Momentum 7,6 ezer szavazatot szerzett. A megsemmisült Jobbikot megelőzte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az utóbbi időkben identitászavarral küszködő Jobbikból kivált Mi Hazánk is, míg az LMP az utolsó előtti helyen szerepelt.

Ennek ellenére Botka úgy fogott bele „a Nagy Baloldali Összefogás Hadműveletbe", hogy számításai szerint a DK a zsebében van, a helyben is totálisan megsemmisült Jobbikot és LMP-t megveszi üveggyöngyökért. Míg a Momentum annyira tapasztalatlan kisgyerekek gyülekezete, hogy őket Botka meg fogja enni reggelire.

Azonban Botka tervébe hatalmas hiba csúszott:

az országosan és helyben is megerősödő DK helyi vezetője, a Botka által több ízben megalázott Dr. Binszki József nemet mondott a polgármester összefogásra vonatkozó ultimátumára,

ezért Szabó Sándor – egymaga az MSZP képviseletében –, a korábban Botka ádáz ellenfeleként dolgozó jobbikos Tóth Péter jelenlétében volt kénytelen tudatni a szegediekkel: óriási az összefogás az egyébként a sajtótájékoztatón meg sem jelent Botka László mögött.

Gyurcsány kemény feltételeket szabott, de Botka nem szállt szembe Forrás: MTI/Illyés Tibor

Megadta magát Gyurcsány előtt

Ugyanis Botkáék úgy tervezték, hogy múlt pénteken monstre sajtótájékoztatón jelentik be, hogy akkora az összeborulás, amit az ország még nem látott. Azonban ez a terv befuccsolt a DK kívülmaradásával. Nem véletlen, hogy Botka el se ment a pénteki, elviekben róla szóló, nagy összefogós sajtótájékoztatóra. A SzegedMa értesülései szerint ekkor vad telefonálás vette kezdetét, és Botka két alkalommal is beszélt a megerősödött Gyurcsánnyal, aki nagyon kemény feltételeket szabott Botkának.

Bár a szocialista Botka először vonakodott az alkutól, végül belátta: újabb egyéni körzeteket kell átengednie a helyben erősödő Gyurcsány-pártnak.

Hatalomféltése miatt pedig a legelvtelenebb alkuba is belement: feláldozta bizalmasát, Lauer Istvánt, Dr. Hekáné Szondi Ildikót és Dr. Kozma József Lászlót, és mellettük az új jelölt Almási Gábort, az IKV kiemelt ingatlanreferensét is.

Ő például közel egy éve dolgozott abban a körzetben, ahol eredetileg indítani tervezte az MSZP.

Botka saját embereit árulta el

Ezzel Botka tulajdonképpen olyan meghatározó MSZP-s képviselők kezét engedte el, akik egy évtizede szolgálják őt hűen, tűzön-vízen át. Olyan képviselőket menesztett, akik mindig nyertek a körzetükben. A SzegedMa városházi forrásai szerint

emiatt óriási a felzúdulás, mert Botka elárulta a saját embereit, és hagyta, hogy Gyurcsány átvegye a hatalmat fölötte azzal, hogy ezekben a körzetekben DK-s jelöltek indulnak ősszel.

Az biztos: a SzegedMa információi szerint Botka már nem a maga ura. Belement egy olyan alkuba az általa egyébként kölcsönösen gyűlölt Gyurcsánnyal, amelynek saját emberei, hűséges képviselői látják kárát.

Botka elherdálta az MSZP eddig nyertes körzeteit, mert Gyurcsány parancsára át kell azt adnia a Demokratikus Koalíciónak. Nem ez az első alkalom, hogy Botka azokba törli bele a lábát, akik a végsőkig kitartottak mellette, és nem ez az első alkalom, hogy elárulta sajátjait. Ezzel a stratégiai húzással Gyurcsány a sarokba szorította és pórázra verte esküdt ellenségét, Botka Lászlót – értékeltek a helyi szocik a SzegedMának.

Botka hallgat

A SzegedMa szerette volna megkérdezni a polgármestert, hogy hogyan sikerült megállapodnia a DK-val. Arra lettek volna kíváncsiak, hogyan és milyen megállapodást kötött Botka László a DK-val és Gyurcsány Ferenccel, az MSZP jelöltjeként vagy függetlenként indul az őszi polgármester-választáson.

Botka azonban nem válaszolt.