Az éppen aktuális politikai helyzettől függ, hogy Gyurcsány Ferenc az ellenzéki ellenfelei legyőzésére a nyílt konfrontációt választja, vagy esetleg más módszereket, például különböző jelöltek eszközként való felhasználását, illetve befolyásolását – olvasható dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzőjének írásában, amiben az újpesti politikai helyzetet vette górcső alá. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a volt miniszterelnök nem tart pihenőt: szakadatlanul dolgozik tovább a többi ellenzéki párt felaprításán – tette hozzá. dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője írásában.

Gyurcsány Ferenc nem titkolt célja, hogy pártjával az ellenzék kizárólagos erejévé váljon, majd idővel a hatalomba is visszatérhessen. A volt miniszterelnök eszköztára meglehetősen színes: nem riad vissza korábbi szövetségesei elárulásától, ellenzéki vetélytársai felszalámizásától, illetve kihasználásától sem. Külön figyelmet érdemel Gyurcsány és tervei szempontjából Újpest, így érdemes alaposabban megvizsgálni az ott kialakult helyzetet.

Budapest IV. kerülete hagyományosan a balliberális oldal egyik legerősebb bástyája, a szocialista párt egyik fellegvárának volt tekinthető évtizedeken keresztül. Országos szinten is megfigyelhető jelenség, hogy az MSZP fokozatos marginalizálódásával keletkező politikai vákuumba azonnal benyomul a Demokratikus Koalíció, nincs ez másként Újpesten sem. Ennek tükrében nem is meglepő, hogy a tavalyi országgyűlési választásokon a Gyurcsány-párt emblematikus figurája, Varju László kiharcolta magának az indulás jogát, megkaparintva a körzetet a szocialistáktól, azóta pedig egyértelműen a Demokratikus Koalíció „osztja a lapokat” a kerületben.

Forrás: Századvég

Az idei önkormányzati választásokon az újpesti DK igen sajátosnak tekinthető taktikát választott, amelynek gyökerei a fővárosi előválasztások második fordulójában keresendők. A baloldali háziversenyen Gyurcsány Ferenc Kálmán Olgát kívánta felhasználni céljai elérésére: nem a Demokratikus Koalíció valamely ismert arcát, meghatározó politikusát állította fókuszba, hanem egy politikai tapasztalatokkal nem rendelkező, ám hozzá lojális jelölt hátán próbált sikert aratni, hogy aztán a vereség után villámgyorsan meg is szabaduljon tőle. A volt miniszterelnöknek nem volt veszítenivalója: ha Kálmán Olga győzött volna, akkor leghűségesebb újságíró-szövetségese lett volna a baloldal közös főpolgármester-jelöltje ősszel, mivel viszont veszített, a politikai felelősséget könnyedén a volt műsorvezető személyére háríthatta.

Mindezek tükrében naivitás lenne pezsgőt bontania a Momentumnak, hogy a DK „lemondott” Újpestről, és a fővárosi ellenzéki paktum keretében Fekete-Győr Andrásék jelölhetnek polgármestert a körzetben, hiszen egyenesen belesétáltak Gyurcsány Ferenc legújabb csapdájába. A Demokratikus Koalíció együttműködést színlelve előretolt egy politikailag tapasztalatlan és a kerületben jóformán ismeretlen momentumos jelöltet, akit nehézség nélkül kontroll alatt tarthatnak a kampány folyamán, esetleges győzelme esetén pedig – amelyre a Századvég friss kutatása alapján aligha lenne esélye – a városvezetés során is.

Ennek köszönhetően úgy határozhatják meg az ellenzék irányvonalát a kerületben, hogy a saját akaratuk maradéktalanul érvényesülhessen, de a politikai felelősség terhét nem kell viselniük. Amennyiben pedig a választások nem az általuk várt eredménnyel zárulnának, Gyurcsány Ferenc gondolkodás nélkül megszabadul majd újdonsült „szövetségesétől”.

A volt miniszterelnök sem tudja azonban megkerülni a helyi választópolgárok akaratát: a Századvég Alapítvány korábban említett felmérése szerint – akár összefogva, akár külön méretteti meg magát az újpesti ellenzék – Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP jelenleg regnáló polgármestere 60 százalék körüli eredményre számíthat az őszi voksoláson. Ezen felül a kerületben is érvényesül az általános tendencia, miszerint az ellenzéki szavazókat jelentősen demotiválja, ha nem voksolhatnak a saját pártjuk jelöltjére, így összefogás esetén a tekintélyes részük otthon maradna, illetve a közös baloldali jelölt helyett inkább a kormánypárti indulót támogatná.

Forrás: Századvég

Összességében azt mondhatjuk, hogy az éppen aktuális politikai helyzettől függ, hogy Gyurcsány Ferenc az ellenzéki ellenfelei legyőzésére a nyílt konfrontációt választja, vagy esetleg más módszereket, például különböző jelöltek eszközként való felhasználását, illetve befolyásolását. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a volt miniszterelnök nem tart pihenőt: szakadatlanul dolgozik tovább a többi ellenzéki párt felaprításán.

Szerző: dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője