Hamarosan kiemelik az újpesti óriásbombát, az embereket már evakuálták

Bomba kiemelése, rákospalota újpest vasútállomás
Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt egy 200 méter sugarú körben kiürítik Budapest IV. és XV. kerületének egyes részeit, hogy hatástalanítani tudják a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál talált második világháborús bombát. A hatástalanítás ideje alatt két váci vasútvonalon szünetel majd a vonatközlekedés, és a budapesti közösségi közlekedésben is lesznek változások. 
Vágólapra másolva!

A bomba egy 100 kilós, szovjet betonromboló gránát, amit szerdán találtak meg a vasútállomás felújítása közben. Mivel 200 méteren belül halálos, ezért a rendőrség egy 200 méteres sugarú körben kiüríti a környéket: az ott lakóknak és dolgozóknak legkésőbb 9 óráig el kell hagyniuk otthonukat és munkahelyüket.

Drónt is használnak Fotó: Koncz Márton - Origo

A kormányhivatal közleménye szerint a kiürítés a IV. és XV. kerületben mintegy 700 embert érint.

Nekik a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadóhelyet jelölt ki. A IV. kerületben a Újpesti Szigeti József Utcai Általános Iskolát, a XV. kerületben pedig a REAC sportpályát,

de gondoskodnak a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgáskorlátozottak szállításáról és felügyeletéről is.

A bomba hatástalanítását várhatóan 9 és 13 óra között végzik. Ezután térhetnek csak vissza az emberek otthonaikba, munkahelyeikre.

A hatástalanítás idején a MÁV korlátozza a vonatközlekedést a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon. A hatósági intézkedés ideje alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat.

Tűzszerészek és rendőrök a helyszínen Fotó: Koncz Márton - Origo

A művelet megkezdéséig, vagyis szombat reggel 9-ig a budapesti tömegközlekedés zavartalan lesz, de azután ott is változásra kell számítani – olvasható a BKK oldalán.

  • Reggel 9 órától a 12-es és a 14-es villamos, a 96-os és a 121-es busz nem áll meg a vasútállomásnál, majd várhatóan 11 órától a hatástalanítás befejezéséig a 12-es villamos nem közlekedik, a 14-es villamos helyett pótlóbusz jár Káposztásmegyer és Újpest között, a 96-os és a 121-es busz útvonala pedig módosul.

A Budapest Főváros Kormányhivatala tájékoztatása szerint szombaton délelőtt 9 órától kezdődően kiürítik, majd ezután teljesen lezárják mindennemű – azaz a közúti, a közösségi közlekedési, a gyalogos, a kerékpáros stb. – forgalom elől Újpesten

  • a Szilágyi utcát a Fóti út és a Kossuth utca között,
  • a Görgey Artúr utcát a Kiss János utca és a Szilágyi utca között.
A bomba Fotó: Koncz Márton - Origo

A terület kiürítése után, a bomba hatástalanítása idején – várhatóan 11 órától – a térség közösségi közlekedése pedig így változik:

  • A 14-es villamos rövidített útvonalon, Lehel tér M és Újpest-központ M között jár, Újpest-központ M és Káposztásmegyer, Szilas-patak között pótlóbusszal utazhatnak, amelyre Újpest-központnál a 30-as busz megállójában, a Szent István téren, a Kiss Ernő utcánál és az Újpesti rendelőintézetnél a villamosmegállóban vagy amellett, a Vécsey Károly utcánál a 20E megállójában, a Zombori utcánál a 96-os megállóhelyén, az Atlétikai Stadionnál a villamosmegálló mellett, Káposztásmegyer, Szilas-pataknál pedig a 20E megállóhelyén lehet felszállni.
  • A 12-es villamos nem közlekedik, vonalán a 14-es pótlóbusszal, illetve a 96-os, a 296-os vagy a 104-es busszal utazhatnak.
  • A 96-os busz a Fóti úton haladva kerüli el a lezárt területet, megállva a 296-os busz megállóiban.
  • ·A 121-es busz rövidített útvonalon, csak az Árpád úti felüljáróig közlekedik, ezért nem érinti a Kiss János utca, a Görgey Artúr út megállóhelyet és Rákospalota-Újpest vasútállomás végállomást.