Szombat délelőtt egy 200 méter sugarú körben kiürítik Budapest IV. és XV. kerületének egyes részeit, hogy hatástalanítani tudják a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál talált második világháborús bombát. A hatástalanítás ideje alatt két váci vasútvonalon szünetel majd a vonatközlekedés, és a budapesti közösségi közlekedésben is lesznek változások. 

A bomba egy 100 kilós, szovjet betonromboló gránát, amit szerdán találtak meg a vasútállomás felújítása közben. Mivel 200 méteren belül halálos, ezért a rendőrség egy 200 méteres sugarú körben kiüríti a környéket: az ott lakóknak és dolgozóknak legkésőbb 9 óráig el kell hagyniuk otthonukat és munkahelyüket.

Drónt is használnakFotó: Koncz Márton - Origo

A kormányhivatal közleménye szerint a kiürítés a IV. és XV. kerületben mintegy 700 embert érint.

Nekik a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadóhelyet jelölt ki. A IV. kerületben a Újpesti Szigeti József Utcai Általános Iskolát, a XV. kerületben pedig a REAC sportpályát,

de gondoskodnak a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgáskorlátozottak szállításáról és felügyeletéről is. 

A bomba hatástalanítását várhatóan 9 és 13 óra között végzik. Ezután térhetnek csak vissza az emberek otthonaikba, munkahelyeikre.

A hatástalanítás idején a MÁV korlátozza a vonatközlekedést a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon. A hatósági intézkedés ideje alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat.

Tűzszerészek és rendőrök a helyszínenFotó: Koncz Márton - Origo

A művelet megkezdéséig, vagyis szombat reggel 9-ig a budapesti tömegközlekedés zavartalan lesz, de azután ott is változásra kell számítani – olvasható a BKK oldalán.

  • Reggel 9 órától a 12-es és a 14-es villamos, a 96-os és a 121-es busz nem áll meg a vasútállomásnál, majd várhatóan 11 órától a hatástalanítás befejezéséig a 12-es villamos nem közlekedik, a 14-es villamos helyett pótlóbusz jár Káposztásmegyer és Újpest között, a 96-os és a 121-es busz útvonala pedig módosul.

A Budapest Főváros Kormányhivatala tájékoztatása szerint szombaton délelőtt 9 órától kezdődően kiürítik, majd ezután teljesen lezárják mindennemű – azaz a közúti, a közösségi közlekedési, a gyalogos, a kerékpáros stb. – forgalom elől Újpesten

  • a Szilágyi utcát a Fóti út és a Kossuth utca között,
  • a Görgey Artúr utcát a Kiss János utca és a Szilágyi utca között.
A bombaFotó: Koncz Márton - Origo

A terület kiürítése után, a bomba hatástalanítása idején – várhatóan 11 órától – a térség közösségi közlekedése pedig így változik:

  •  A 14-es villamos rövidített útvonalon, Lehel tér M és Újpest-központ M között jár, Újpest-központ M és Káposztásmegyer, Szilas-patak között pótlóbusszal utazhatnak, amelyre Újpest-központnál a 30-as busz megállójában, a Szent István téren, a Kiss Ernő utcánál és az Újpesti rendelőintézetnél a villamosmegállóban vagy amellett, a Vécsey Károly utcánál a 20E megállójában, a Zombori utcánál a 96-os megállóhelyén, az Atlétikai Stadionnál a villamosmegálló mellett, Káposztásmegyer, Szilas-pataknál pedig a 20E megállóhelyén lehet felszállni.
  • A 12-es villamos nem közlekedik, vonalán a 14-es pótlóbusszal, illetve a 96-os, a 296-os vagy a 104-es busszal utazhatnak.
  •  A 96-os busz a Fóti úton haladva kerüli el a lezárt területet, megállva a 296-os busz megállóiban.
  • ·A 121-es busz rövidített útvonalon, csak az Árpád úti felüljáróig közlekedik, ezért nem érinti a Kiss János utca, a Görgey Artúr út megállóhelyet és Rákospalota-Újpest vasútállomás végállomást.