A Rákospalota-Újpest vasútállomás felújítása közben találtak egy száz kilogrammos szovjet betonromboló gránátot. A tűzszerészek szombat délelőtt kezdték meg a bomba hatástalanítását és kiemelését. A munkálatok idejére a területet kétszáz méteres sugarú körben lezárták, az ott élőknek el kellett hagyniuk az otthonaikat, nehogy bajuk essen.

Reggel, a vasútállomás felé haladva már több rendőr- és mentőautót és lehetett látni a környéken, a helyszínen pedig már javában gyülekeztek a rendőrök és a tűzszerészek is. A terület kiürítése 9 órakor kezdődött meg, azoknak, akik nem tudtak hova menni, a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadóhelyét jelölték ki, ide mehettek. A IV. kerületben a Szigeti József Utca Általános Iskolát, a XV. kerületben pedig a REAC sportpályát.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Kilenc órától már csak kifelé lehetett menni a lezárt területről, befelé nem, a vonatok még kilenc és tizenegy óra között áthaladhattak a vasútállomáson, de nem állhattak meg. Később már pótlóbuszokkal lehetett átutazni Dunakeszi és Rákosrendező között.

A kerületben arra is ügyeltek, hogy ha valakinek háziállata van, akkor azt is biztonságba tudják helyezni. Állatmentők vitték el az állatokat a telephelyükre, majd amikor a tűzszerészek végeztek a hatástalanítással, visszavitték őket a gazdájukhoz. Az Origónak az egyik állatmentő elmondta, hogy több állatot, például macskákat is elvittek a telephelyükre.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Én nem félek a bombától. Nem robbant fel, amikor ledobták, utána a vasúti építkezések közben sem, nem hinném, hogy pont most fog– mondta egy közelben élő férfi, aki reméli, hogy a tűzszerészek minél hamarabb végeznek. Egy helyi asszony viszont más véleményen volt, ő tartott a bombától.

„Azért ez elég veszélyes, akár fel is robbanhat. Szerencsére én kívül lakom a lezárt területen, de azért aggódok, nehogy baj történjen” – mondta az asszony.

Az egyik lezárt utca sarkánál egy asszony várakozott, aki nem tudott róla, hogy el kell majd hagyni az otthonát.

Most értem haza munkából, éjszakás voltam. Szeretnék hazamenni aludni, de még nem tudok, azt mondták, hogy legalább egy órát várnom kell még – mondta az asszony, akinek mi mondtuk el, hogy valószínűleg délután egy óráig nem tud visszamenni az otthonába. Erre azt mondta, hogy akkor elmegy a lányához, és ott fekszik majd le aludni.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Még a munkálatok megkezdése előtt az újságírókat kivitték a tűzszerészek a bombához, ami közvetlenül egy vasúti sín mellett volt a földben, tehát korábban rengeteg vonat hajtott el tőle pár centire.

Ez az eszköz egy 203 milliméteres tüzérségi eszköz. A felújítási munkálatok során találták meg szerda este. Ez az eszköz kilőtt állapotú, ami annyit jelent, hogy kiélesedett, benne van a gyújtószerkezet, ezért fokozottan veszélyesnek kell tekinteni – mondta az Origónak Horváth Csaba vezető tűzszerész.

Az Újpesti Szigeti József Utcai Általános Iskola egyik termében többen is várták, hogy visszamehessenek az otthonukba, volt olyan, akinek a kutyáját is beengedték. Kellemes és nyugodt volt a légkör az iskolában, az aulában zene szólt, az osztályteremben várakozók egymással beszélgettek, vagy keresztrejtvényt fejtettek.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Csütörtökön szólt a szomszédasszonyom, hogy voltak kint a rendőrök és papírt osztottak, hogy ma el kell hagyni a lakásunkat, mert bombát találtak a közelben. Ha jól tudom, nagyjából egy órakor mehetünk majd vissza – mondta az egyik várakozó asszony, aki bízik a tűzszerészek felkészültségében, és nem tart attól, hogy valami baj történik a munkálatok közben.

A tűzszerészek nagyjából tizenegy óra körül láttak neki a bomba hatástalanításának, és nagyjából 40 perc alatt sikerült is a művelet.

Könnyebben sikerült, mint amit vártunk, semmilyen nem várt nehézség nem merült fel. Mintegy negyven percet vett igénybe az a művelet, hogy a robbanószerkezetből eltávolítottuk a gyújtószerkezetet, így hatástalanítottuk és biztonságosan szállíthatóvá tettük – mondta a munkálatok végén Horváth Csaba vezető tűzszerész. A robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, később pedig megsemmisítik majd. A hatástalanításban négy tűzszerész vett részt, mert a bombát nehéz lett volna mozgatni, mivel több mint százkilós.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Azt nem tudjuk megmondani, hogy képes lett volna-e robbanásra vagy nem, de az eszköz a robbanóanyagot tartalmazza és a gyújtószerkezetet is tartalmazta addig, amíg azt el nem távolítottuk – mondta még a tűzszerész.

A lezárásokat feloldották, a forgalom újra zavartalanul haladhat.