Hatástalanították az újpesti bombát, az emberek visszamehetnek az otthonaikba

Bomba kiemelése, rákospalota újpest vasútállomás
Vágólapra másolva!
A Rákospalota-Újpest vasútállomás felújítása közben találtak egy száz kilogrammos szovjet betonromboló gránátot. A tűzszerészek szombat délelőtt kezdték meg a bomba hatástalanítását és kiemelését. A munkálatok idejére a területet kétszáz méteres sugarú körben lezárták, az ott élőknek el kellett hagyniuk az otthonaikat, nehogy bajuk essen.
Vágólapra másolva!

Reggel, a vasútállomás felé haladva már több rendőr- és mentőautót és lehetett látni a környéken, a helyszínen pedig már javában gyülekeztek a rendőrök és a tűzszerészek is.

A terület kiürítése 9 órakor kezdődött meg, azoknak, akik nem tudtak hova menni, a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadóhelyét jelölték ki, ide mehettek.

A IV. kerületben a Szigeti József Utca Általános Iskolát, a XV. kerületben pedig a REAC sportpályát.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Kilenc órától már csak kifelé lehetett menni a lezárt területről, befelé nem, a vonatok még kilenc és tizenegy óra között áthaladhattak a vasútállomáson, de nem állhattak meg. Később már pótlóbuszokkal lehetett átutazni Dunakeszi és Rákosrendező között.

A kerületben arra is ügyeltek, hogy ha valakinek háziállata van, akkor azt is biztonságba tudják helyezni.

Állatmentők vitték el az állatokat a telephelyükre, majd amikor a tűzszerészek végeztek a hatástalanítással, visszavitték őket a gazdájukhoz.

Az Origónak az egyik állatmentő elmondta, hogy több állatot, például macskákat is elvittek a telephelyükre.

Fotó: Koncz Márton - Origo

– mondta egy közelben élő férfi, aki reméli, hogy a tűzszerészek minél hamarabb végeznek. Egy helyi asszony viszont más véleményen volt, ő tartott a bombától.

„Azért ez elég veszélyes, akár fel is robbanhat. Szerencsére én kívül lakom a lezárt területen, de azért aggódok, nehogy baj történjen” – mondta az asszony.

Az egyik lezárt utca sarkánál egy asszony várakozott, aki nem tudott róla, hogy el kell majd hagyni az otthonát.

– mondta az asszony, akinek mi mondtuk el, hogy valószínűleg délután egy óráig nem tud visszamenni az otthonába. Erre azt mondta, hogy akkor elmegy a lányához, és ott fekszik majd le aludni.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Még a munkálatok megkezdése előtt az újságírókat kivitték a tűzszerészek a bombához, ami közvetlenül egy vasúti sín mellett volt a földben, tehát korábban rengeteg vonat hajtott el tőle pár centire.

– mondta az Origónak Horváth Csaba vezető tűzszerész.

Az Újpesti Szigeti József Utcai Általános Iskola egyik termében többen is várták, hogy visszamehessenek az otthonukba, volt olyan, akinek a kutyáját is beengedték.

Kellemes és nyugodt volt a légkör az iskolában, az aulában zene szólt, az osztályteremben várakozók egymással beszélgettek, vagy keresztrejtvényt fejtettek.

Fotó: Koncz Márton - Origo

– mondta az egyik várakozó asszony, aki bízik a tűzszerészek felkészültségében, és nem tart attól, hogy valami baj történik a munkálatok közben.

A tűzszerészek nagyjából tizenegy óra körül láttak neki a bomba hatástalanításának, és nagyjából 40 perc alatt sikerült is a művelet.

– mondta a munkálatok végén Horváth Csaba vezető tűzszerész. A robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, később pedig megsemmisítik majd. A hatástalanításban négy tűzszerész vett részt, mert a bombát nehéz lett volna mozgatni, mivel több mint százkilós.

Fotó: Koncz Márton - Origo

– mondta még a tűzszerész.

A lezárásokat feloldották, a forgalom újra zavartalanul haladhat.