Szanyi Tibor szerint az MSZP mostani vezetése már csak a pártvagyonra és egy-két pozícióra koncentrál

Szanyi Tibor, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019, MSZP, eredményváró
Vágólapra másolva!
Szanyi Tibor épp a Munkások Újságában bírálta keményen a szétesőben lévő pártját, az MSZP-t. Mint ismeretes, Szanyi Tibor azóta lett ilyen keménykezű a pártjával szemben, mióta az európai parlamenti választáson mindössze 6,61 százalékot értek el, és emiatt nem jutott ki Brüsszelbe. Szanyi azóta folyamatosan bombázza leveleiben a pártját, többek közt a pártelnököt, Tóth Bertalant, valamint volt EP-képviselőtársát, Ujhelyi Istvánt is. Ennek eredményeként június végén fel is függesztették a párttagságát. Szanyi most megint keményen bírálta a két szocialista exminiszterelnököt, Medgyessy Pétert és Gyurcsány Ferencet. Emellett pedig megint szidta az MSZP mostani, gyenge vezetését, amikor azt mondta, hogy „a mai vezetői magatartás csupán a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál”.
Vágólapra másolva!

Az MSZP volt EP-képviselője, úgy tűnik, hogy mindenáron ki akarja rúgatni magát a szocialista pártból, hiszen alig telt el pár hét azóta, hogy az MSZP felfüggesztette Szanyi párttagságát, a volt EP-képviselő a párttal szembeni nyilvános és kőkemény kritikája miatt, máris itt az újabb erős nyilatkozat.

Szanyi Tibor Fotó: Szabó Gábor - Origo

Valószínűleg az is felháborodást kelt majd a szoci vezetői körökben, hiszen Szanyi most sem válogatta meg a szavait.

Belerúgott Medgyessy Péterbe és Gyurcsány Ferencbe is, amikor kifejtette, hogy Medgyessy nem az MSZP „terméke” volt, ahogy az őt puccsoló Gyurcsány Ferenc sem.

Sőt, az utóbbi is hiába nyert 2006 tavaszán, hiszen ugyanezen szeptemberben az EU-hoz eljuttatott ún. „konvergenciaprogramja” egy virtigli neoliberális intézkedésgyűjtemény volt, ami az őszödi beszéddel súlyosbítva az MSZP-t gyakorlatilag kitörölte az önkormányzati dimenzióból.

– fejtette ki a volt EP-képviselő.

Kérdés persze, hogy ha ilyen jól látta Szanyi a problémákat a két nyilvánvalóan alkalmatlan miniszterelnök kormányzása idején, akkor miért nem akkor jutott eszébe hasonlóan kemény kritikát megfogalmazni, valamint jobb irányba terelni Magyarország dolgait? Talán elkerülhető lett volna, hogy 2010-re a csőd szélére kerüljön az ország.

De persze sokkal egyszerűbb volt a pozíciókért, a hatalomért és pénzért meghunyászkodni Medgyessynek és aztán Gyurcsánynak.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) listavezetője sajtótájékoztatót tart az MSZP Jókai utcai székházában az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én Forrás: MTI/Kovács Attila

No, de a kritika itt még nem ért véget, hiszen Szanyi újra bírálta a mostani pártvezetést is, amikor kifejtette, hogy az MSZP-t az évezredfordulón alkotó közösség kilencven százaléka azóta kiszállt a vonatból, s a mai vezetői magatartás csupán a

„még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál”.

Szanyi megkésett, fel-felsejlő lelkiismerete könnyen lehet, hogy most már a pártból való kizárását fogja eredményezni, hiszen kicsi az esélye annak, hogy ennyi belső kibeszélést még ez a harmatgyenge MSZP vezetése is elviselne, pláne, hogy Szanyi párttagsága június vége óta fel van függesztve a korábbi levelei miatt.

Korábban is nyilvános levélben bírálta a pártvezetést

Ahogy korábban arról az Origo beszámolt, nem ez volt az első eset, hogy Szanyi Tibor a pártját, az MSZP-t erősen bírálta, hiszen június végén

éppen azért a levélért függesztette fel a párttagságát az MSZP, amelyben többek közt kifejtette, hogy szerinte az MSZP EP-kudarcához vezető út a Tóth Bertalan elnökké választását eredményező 2018-as MSZP-kongresszust követő elnökségi ülésen kezdődött,

amikor a frissen megválasztott Tóth Bertalan közölte az elnökség tagjaival, hogy Ujhelyi Istvánt bízza meg ügyvivőként az EP-választás előkészítésével, majd az ezt követő elnökségi ülésen újabb ügyvivőket nevezett ki, ahogy Szanyi fogalmazott: „nagyszerű fizetésekkel”, zömmel az elnökség, részben az országgyűlési frakció tagjai közül.

Szanyi szerint

és maguk az elnökségi ülések is egyre inkább formálisakká váltak, miközben mind Szanyival, mind Mesterházy Attilával szemben megfogalmazódtak a kizárásukra vonatkozó indítványok.

Tóth Bertalan Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szanyi szerint Ujhelyi ügyvivővé választásától a választási kampányidőszak kezdetéig a kilenc hónapban „nem sok minden történt”, ugyanakkor – teszi hozzá a volt EP-képviselő – született egy alapjaiban elfogadható választási program,

Használhatatlannak tartja ugyanakkor az MSZP „Haza. Szeretet. Európa.” kampányszlogenjét, amely szerinte annyira általános, hogy „bármelyik párt minden további nélkül a mellére tűzhette volna, vagyis ebből kicsit sem fakad, hogy miért is kéne a szocialistákra szavazni”.

Szanyi „kommunikációs atombombának” nevezte Bangóné patkányozását, aki súlyos hibának tartja, a „Kínából (!) egy hét távollét után (!) éppen hazaérkező listavezetőnk, illetve kampányfőnökünk erre még rá is szórt néhány lapáttal a »patkánykormány« fogalmának bevetésével,

amit egy nap után – zavaros magyarázkodás közepette – vissza is vontak.”

„Ezzel az akciósorral kivégeztük a »Haza. Szeretet. Európa.« szlogenünket, hiszen Magyarországhoz méltatlan, a szeretettől roppant távol álló és az európai vezető jelöltünk, Frans Timmermans által épp párhuzamosan elítélt megoldásba bonyolódtunk” – értékelte az MSZP Patkány Hadműveletét Szanyi Tibor.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka felszólal az energetikai tárgyú törvények, valamint egyes klímapolitikai és adózási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 29-én Forrás: MTI/Soós Lajos

„Korrekciók helyett zsigerből rohangáltunk, nyilatkoztunk, amit csak betetézett, hogy a kommunikációs igazgatónk a sajtó velünk nem feltétlenül ellenséges két fontos orgánumát (ATV, Hír24) nyilvánosan és jó hangosan »fideszbérencnek« nevezte.

Innentől kezdve nem véletlen, hogy a kampány utolsó hetében szinte minden média arról cikkezett, hogy az MSZP kampánya összeomlott” – értékelt Szanyi Tibor,

aki szerint „hiába próbáltuk az ellenkezőjét bizonygatni, kiváltképp, mivel az utolsó napokban már azon ment a könyörgésünk, hogy a baloldali szavazók ne a »Klárira« (ez a megnevezés önmagában vállalhatatlan), hanem a »Bence« (dettó) mandátumáért szavazzanak ránk.

Ebben az időszakban egy szánalmas Ujhelyi-Jávor »realityshow«-t láthattunk, amelyben indirekte engem gyaláztak, mondván, hogy kettejükön kívül senki más nincs, aki oly szorgosan dolgozott volna az EP-ben, tehát ők ketten érdemlik meg a mandátumot.”