Szijjártó Péter: Nem a problémát kell Európába hozni

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. július 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti együttműködési megállapodás aláírása után a minisztériumban 2019. július 1-jén. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak – jelentette ki a Süddeutsche Zetiung című müncheni lapnak adott interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A külügyminiszter elmondta, hogy csak a saját döntésükön múlik, hogy meddig lesznek az Európai Néppárt tagjai, de beszámolt arról is hogy a Fidesz minden EP-képviselője támogatni fogja Ursula von der Leyen Európai Bizottsági elnöknek történő kinevezését. A magyar családpolitika kapcsán Szijjártó Péter elmondta, hogy a mi politikánk értéken alapul.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető szerint a nemzetközi sajtó és a külföldi politikusok felettébb méltánytalan módon beszélnek Magyarországról a migráció terén:

A migrációs vitában soha senki nem beszélt arról, hogy

eddig 34 milliót eurót fordítottunk arra, hogy lehetővé tegyük, hogy a közel-keleti és afrikai keresztények a hazáikban maradhassanak.

Iskolákat építünk, templomokat, lerombolt házakat építünk újjá, kórházakat finanszírozunk. Mindezt azért, hogy az ott élők biztonságban legyenek otthon.

– fejtette ki a miniszter a lapnak.

Budapest, 2019. július 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti együttműködési megállapodás aláírása után a minisztériumban 2019. július 1-jén Forrás: MTI/Mónus Márton

Szijjártó Péter a kormány vitatott plakátkampányával kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy tájékoztatni kellett a lakosságot arról, mi történik Brüsszelben.

– szögezte le a miniszter, hangsúlyozva, hogy Magyarország számára a schengeni övezet külső határainak védelme a legfontosabb.

Nyugat-Európába igyekvő migránsok egy sátor belsejében a bosznia-hercegovinai Bihacban létesített átmeneti befogadóközpontban 2019. június 16-án. A hatóságok június 14-én mintegy 130 illegális bevándorlót találtak egy magánházban Bihacban Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

A minisztert a lap a Fidesznek az Európai Néppárthoz fűződő kapcsolatáról is kérdezte. A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar kormánypárt a legeredményesebb tagja a Néppártnak a tavaszi EP-választáson elért 53 százalékos eredményével, és úgy látja, hogy

a Néppárt túlzottan liberális, baloldali irányba tolódott el a szociáldemokratákkal fenntartott nagykoalíciós együttműködés során.

Manfred Weber az európai parlamenti választásokon, a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén Bukarestben 2019. március 16-án Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A miniszter megerősítette, hogy a Fidesz szerint a Néppártnak nem a baloldallal és a liberálisokkal, hanem az eredményes, hazafias pártokkal kellene együttműködnie.

Számunkra az a legfontosabb, hogy a magyarok döntését és akaratát képviseljük.

– húzta alá a miniszter.

A Szijjártó Péter e heti müncheni látogatásakor készült interjúban a miniszter rámutatott, hogy Bajorországban egy magyar nemcsak stratégiai szövetségeshez érkezik, hanem egy igaz baráthoz. Ez a barátság mélyen gyökerezik közös történelmünkben, lehetnek nézeteltérések, de ezeket mindig a kölcsönös tisztelet és bizalom alapján kell rendezni – hangoztatta a miniszter.

– tette hozzá.

A tárcavezető Ursula von der Leyen német védelmi miniszter európai bizottsági elnökjelöltségéről is beszélt, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy

Von der Leyen mindig tisztelettel és igazságosan viselkedett Magyarországgal szemben, jó jelölt, és a Fidesz mind a 13 EP-képviselője támogatni fogja a kinevezését.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter sajtóértekezleten az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án. Az előző nap az Európai Tanács Von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

A Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatos kérdésre Szijjártó Péter leszögezte, hogy az MTA-val kapcsolatos átalakítás megítélése hibás, a tudomány, a kutatás szabadsága Magyarországon továbbra is garantált, a kormány támogatja a tudományt, és a kutatási támogatások is emelkednek, de jogában áll prioritásokat meghatározni.

Az interjú végén a minisztert a kormány családtámogatási programjáról kérdezte a lap, mire Szijjártó Péter azt mondta,

hogy a magyar társadalom tradicionális és családorientált, és a gyermekek a legfontosabbak, a családok támogatását pedig az alaptörvény rögzíti.

A miniszter kiemelte, hogy a családtervezés természetesen a szülők dolga, de a kormány célja, hogy optimális körülményeket teremtsen a gyermekvállaláshoz.

A mi politikánk értékeken alapul – zárul a Süddeutsche Zeitung Szijjártó Péterrel készült beszélgetése.