Hableány-katasztrófa: újabb információk derültek ki a rádióforgalmazásból

Dunai hajóbaleset: kiengedték a Viking Sigyn kapitányát a börtönből
The captain of the Swiss Viking Sigyn cruise vessel Yuriy C from Ukraine steps out from the building of Budapest jail on June 13, 2019 after he was released on bail following a court order. - The death toll from a Budapest tourist boat sinking rose to 25 with a man's body found about 100 kilometres from the accident site, police said on June 13, 2019. The Mermaid capsized seconds after colliding with the bigger river cruise vessel on a busy stretch of the Danube in the heart of the Hungarian capital on May 29. (Photo by STR / AFP)
Vágólapra másolva!
A május 29-i budapesti hajókatasztrófa nyomozása során felvett újabb tanúvallomásokat tanulmányozva erősödik a gyanú, hogy a Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij C. sokkot kapott, amikor rájött, hogy emberek halnak meg a hibája miatt – írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Viking Sigyn kapitánya

összefüggéstelenül rádiózott

a Hableány elmerülése után, egyszerre angol, német és orosz szavakat használva.

A Navinfo Rádió diszpécsere szerint percekkel a katasztrófa után jelentkezett, és érthetetlen mondataiból csak annyit lehetett kihámozni, hogy „havária” (hajóbaleset – a szerk.) történt.

A diszpécser és társa a térség hajóinak úgynevezett AIS-adatait ellenőrizve jött rá, hogy a Sigyn elsüllyesztette a Hableányt, a rádiózásból pedig megtudhatták: emberek estek a vízbe – írta a Magyar Nemzet.

A lap szerint a katasztrófa idején szolgálatban lévő diszpécser tanúvallomásában azt mondta: a balesetről nem azonnal értesült, csak percekkel később jelentkezett a Viking Sigyn kapitánya a 22-es csatornán, azaz nem a vészhelyzetvonalon. A diszpécser nem értette, mit mond a kapitány,

aki egyszerre beszélt oroszul, németül, angolul,

és csak visszakérdezésre nyögte ki, hogy „havária”.