Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is. A bevándorláspárti spekuláns NGO-serege olyan képtelen érvekkel állt elő, minthogy Hidvéghi az elmúlt években az Orbán-kormány egyik legfőbb kommunikátora volt. Ebből is látszik, hogy a migrációpárti erők azért támadják a polgári kormányt, mert következetes migrációellenes álláspontot visz. Nagyon úgy néz ki, hogy mondhatni turbósebességre kapcsolt a Soros-lobbi a brüsszeli pozícióosztásra. A példátlan beavatkozási kísérlet lényege: ők akarják eldönteni, hogy Brüsszelben kik lehetnek vezetők és kik nem. 

Harcba szállt Soros György, és harcba szálltak szervezetei, hogy meghatározzák: a legfontosabb uniós pozíciókat kik kapják. Például, az Európai Parlament szakbizottságainak elnöki és alelnöki posztjait. Mint ismert, az Európai Néppárt (EPP) a fideszes Hidvéghi Balázst jelölte az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) harmadik alelnökének, csakhogy a bevándorláspárti blokk váratlanul elindította vele szemben a francia zöldpárti Damien Careme-et, és így elhalasztották a döntést. Finoman szólva is felháborítóan viselkedtek a migrációpárti erők – köztük a magyar balliberális pártok, köztük Gyurcsányné és a Momentum –, hiszen Hidvéghi mellett más fideszes jelöltek megválasztását is megpróbálták megakadályozni. Ez azért is volt különösen visszatetsző, hiszen a frakciók korábbi megállapodása szerint az EPP azért jelölt a Néppártnak járó helyek közül öt szakbizottság alelnökének fideszes képviselőket, mert a májusi európai parlamenti választást követően a harmadik legnagyobb néppárti delegációt a Fidesz-KDNP képviselői alkotják. A Soros-hálózatot azonban ez egy pillanatig sem érdekelte, sőt, az újbóli szavazás közeledtével minden eddiginél erősebb nyomásgyakorlásba kezdett a kormány – és így Magyarország – ellen.

Soros NGO-i nyílt levélben fordultak a Néppárthoz 

„2019. július 10-én az Európai Néppárt (EPP) úgy döntött, hogy a fideszes Hidvéghi Balázst jelöli az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság alelnökének. Míg a bizottság elnökét és három alelnökét sikeresen megválasztották, Hidvéghi alelnöki pozíciójával kapcsolatos szavazást elhalasztották” – így kezdődik az European Civic Forum honlapján a napokban közzétett levél, amelynek aláírói azért fordultak az Európai Néppárthoz, hogy a konzervatív pártcsaládnál elérjék a fideszes jelöltek lecserélését. Felmerül a kérdés: vajon kiket izgat ennyire, hogy ki lesz a LIBE bizottság harmadik alelnöke? Nagy meglepetés nincs a válaszban:

Soros György mintegy 200 európai NGO-ja kezdett el Hidvéghi Balázs és a magyar kormánypárti jelöltek ellen lobbizni Brüsszelben. 

Az aláírók között szereplő Magyarországi Európa Társaság és Civil Kollégium Alapítványt, valamint a többi külföldi „független” szervezetet mind a bevándorláspárti spekuláns alapítványai támogatják. 

Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete támadást indított a Fidesz uniós jelöltjei ellenForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A levél tanúsága szerint az a „legfőbb” érv a kezükben, hogy „Hidvéghi úr az Orbán-kormány egyik fő kommunikátora volt az elmúlt években”. Sorosék szerint ez már önmagában feljogosít arra, hogy az Európai Parlament szabályait és szokásjogát, valamint a különböző frakciók közötti megállapodást fel lehessen rúgni. A spekuláns szervezetei mindemellett sajnálatukat fejezték ki, hogy az EPP éppen Fidesz politikusát jelölte a pozícióra. A levél megfogalmazói hosszasan sorolták a Soros-világ jól bejáratott rágalmait a magyarországi jogállamiság helyzetéről, a tudományos életről, és állampolgári jogokról. Külön kiemelték, hogy Magyarország ellen megindul a 7-es cikkely szerinti eljárás – levelükben mindezt egyértelműen negatív üzenetként, lejáratási szándékkal írták. „Ezek a tények ellentmondanak a LIBE célkitűzéseinek. Mindez oda vezet, hogy ne közülük bízzanak meg valakit a bizottság alelnökének” – írták Soros szervezetei, mi is a céljuk valójában. Ezt követően pedig felkérték a Néppártot, hogy vizsgálja felül korábbi döntését, és egy olyan jelöltet javasoljon, aki nyílt és átlátható párbeszédet folytat a civil társadalom szervezeteivel, és erősen elkötelezett a demokrácia szabályai iránt. Végezetül pedig hálájukat fejezték ki a LIBE-bizottság tagjainak azért, hogy elhalasztották a Hidvéghiről szóló szavazást, és egyúttal egy új jelölt megnevezésére szólították fel az EPP-t. 

Nemcsak Hidvéghi Balázst támadják a bevándorlásellenes erők, hiszen az Európai Parlamentben ülő képviselőik több szakbizottság esetében is későbbre halasztották az alelnökökről szóló szavazást, így többek között Trócsányi László (alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság, AFCO), és Bocskor Andrea (kulturális és oktatásügyi bizottság, CULT) fideszes EP-képviselők alelnöki megválasztását is kitolták.

Az European Civic Forum a Twitter-oldalán is közzétette a levelet, és a Fidesz ellen hergelő Soros-szervezetek listáját: 

Soros európai lobbiszervezetei

Felháborító, hogy az aláíró nem-kormányzati szervezetek semmibe veszik az Európai Parlament 40 éve érvényesülő írott szabályait és szokásjogát” – reagált a nagyobbik kormánypárt hétfői közleményében a Soros-hálózat támadására. Kiemelték, hogy

az Európai Néppárt frakciója nem enged a nyomásnak,

és következetesen kiáll az EP írott és íratlan szabályainak betartása mellett, és a még meg nem választott tisztségviselő-jelöltek tekintetében kitart az eredeti néppárti jelöltek mellett.