Karácsony Gergely nagy titokban kötött egy új parkolási szerződést

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. június 19. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A teljes zuglói önkormányzatot megkerülve kötött új parkolási szerződést Karácsony Gergely – értesült az Origo önkormányzati forrásból. A szerződés kicsivel több mint három hónapra, tehát az önkormányzati ciklus végéig szól. Az önkormányzat a közismerten alkalmatlan zuglói polgármester javaslatára július 10-én vette saját kézbe a parkolás-ellenőrzési feladatokat, miután lejárt az egyik botrányos szerződés. Az új szerződésről múlt héten még egy szót sem ejtett a polgármester, amikor az új rendszer problémáiról kérdezték. 
Vágólapra másolva!

Újabb parkolási szerződést kötött Karácsony.

Az Origo önkormányzati forrásból származó információi szerint a szerződés kicsivel több mint 3 hónapra – azaz Karácsony polgármesteri mandátumának végéig – szól.

Az új szerződést sem a képviselő-testület, sem az illetékes bizottságok nem látták, tehát nem is véleményezhették. Az önkormányzati törvény értelmében minden egymillió forintnál értékesebb szerződést véleményeznie kell a testületnek, míg 50 millió forint felett közbeszerzést kell kiírni.

Az önkormányzat Karácsony javaslatára július 10-én vette saját kézbe a parkolás-ellenőrzési feladatokat, miután lejárt az egyik botrányos szerződés. Karácsony Gergely a múlt héten azt állította, hogy az első nap tapasztalatai alapján megfelelően működik az új rendszer. Arról nem beszélt, hogy bármilyen új partnert bevont volna, illetve arról sem, hogy a lakosságot vagy a képviselőket tájékoztatta volna az ügyben.

Karácsony titkokban köthetett egy új szerződést parkolási ügyben Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Teljes a káosz a zuglói utcákon

Időközben kiderült, hogy a korábbihoz képest feleannyi parkolási ellenőr van a zuglói utcákon, miközben a helyiek jó része nem tudja, hogy kell-e egyáltalán a lakóhelyén fizetnie a gépjárműve után. A Bosnyák téri piac is megsínyli az eddig napi egymillió forintos veszteséget termelő fizetőparkolást: az autósmizéria miatt hétköznap jelentősen visszaesett a forgalom – írta még múlt héten a Magyar Nemzet.

Nem tudom, hogy konkrétan a kerületi lakosokra milyen parkolási kedvezmények vonatkoznak, hívja fel az ügyfélszolgálatot vagy írjon nekik e-mailt, hogy kell-e vennie parkolójegyet – válaszolta a Magyar Nemzet munkatársának kérdésére az egyik zuglói önkormányzati parkolási ellenőr.

A XIV. kerületben a képviselő-testület májusi döntése értelmében a botrányos üzemeltetési szerződés lejártát követően most már az önkormányzat munkatársai ellenőrzik a parkolókat, illetve tartják karban a jegykiadó készülékeket, igaz, nem túl sokan.

Múlt szerdán mindössze egy szolgálatban lévő parkolási ellenőrrel találkozott a napilap munkatársa, nem csoda, hogy most is nagy erőkkel, minden hirdetési felületen toboroznak Karácsony Gergelyék munkatársakat

A baloldal főpolgármester-jelöltje által vezetett, pontosabban magára hagyott kerületben jelenleg a két parkolási zónára a korábbinak alig több mint fele, mindössze húsz ellenőr jut. Ebben a számban azok is benne vannak, akik az ellenőröket ellenőrzik.

Teljes a káosz a zuglói parkolás körül Forrás: zugloiparkolas.hu

Hová tűnt Karácsony Gergely?

Szintén írtunk arról, hogy a Fidesz még múlt héten közérdekű adatigényléssel fordult Karácsony Gergely zuglói polgármesterhez, hogy kiderüljön, milyen struktúrában üzemel szerda óta a kerületi parkolás – közölte Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője. A fideszes politikus elmondta: szerda óta hivatalosan a zuglói önkormányzat üzemeltetné a parkolási rendszert, mert lejárt az egyik „botrányos szerződés”. Szerinte

azonban nem tudni, hogy a valóságban is átvette-e a feladatot a Karácsony Gergely vezette kerület, mindenesetre a hírek szerint parkolóőröket nem látni Zuglóban, és tájékoztatást sem adnak.

„Hova tűnt Karácsony Gergely? Ráomlott a káosz, és már ki sem látszik belőle?” – tette fel a kérdést.
A Fidesz budapesti szóvivője hangsúlyozta: hétfőn már kértek tájékoztatást Karácsony Gergelytől, ő azonban „képtelen polgármesterként viselkedni”, „semmibe veszi a zuglóiakat és mindenkit, aki a kerületben parkol”.

Zugló hitelből él

Múlt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában is téma volt a zuglói helyzet, Zsigmond Barna Pál (Fidesz) felszólalásában Karácsony polgármesteri alkalmatlanságát ecsetelve, példaként említette a napi egymillió forint hiányt termelő parkolási rendszert. A politikus a zuglói jegyzőt idézte, aki szerint

a képviselő-testület olyan döntéseket hoz, amiknek jelentős részére nincs fedezet, és Zugló hitelekből él.

Az önkormányzat másfél milliárd forinttal költekezik túl, miközben a tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal maradnak el a tervezettől – hívta fel a figyelmet a képviselő, aki azt kérdezte, milyen eljárást kell lefolytatni, ha becsődöl egy önkormányzat.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár azt felelte, hogy a 2010-es önkormányzati konszolidáció során

az állam 7,5 milliárd forintot vállalt át Zuglótól, vagyis a kerület számára lehetővé tették a stabil gazdálkodást.

– Az önkormányzati törvény szabadságot biztosít a helyhatóságok gazdálkodásához, de ehhez felelősségnek is kell társulnia – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a kormányhivatalok ellenőrzik az önkormányzat gazdálkodásának szabályszerűségét, ám a célszerűségét nem, mert az utóbbiról a választók mondanak ítéletet.