Bőrkabátot húzott a fejére a kiszabadult olaszliszkai lincselő

Olaszliszkai gyilkos szabadulása Szeged
Vágólapra másolva!
Ma hajnalban 13 év után szabadult az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja a szegedi csillag börtönből. A férfi semmit nem mondott, csak beült ismerőse autójába. Utóbbi azonban kiabált, mielőtt elvitte rokonát. Olaszliszkán a gyerekei szeme láttára vertek agyon 13 éve egy tanárt, Szögi Lajost. A most szabadult férfi az egyike a lincselőknek. Többen még börtönben vannak, hárman életfogytiglant kaptak.
Vágólapra másolva!

Fotósok és újságírók egész hada várta hajnalban a szegedi csillag börtön előtt az olaszliszkai lincselő, H. Dezső kiszabadulását.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A férfi végül hajnali 4 óra után pár perccel jelent meg az ajtóban. Sötét színű farmer és fekete bőrkabát volt rajta. Utóbbit a fejére húzta, ezzel takarva arcát. Rokona várta őt egy autóban a börtön előtt.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A kiszabadult férfi a kérdésekre, hogy mihez kezd most, milyen volt a bent töltött 13 év, illetve elnézést fog-e kérni áldozata családjától, és kifizeti-e nekik a korábban megítélt 46 millió forintos kártérítést, vagy annak legalábbis egy részét, semmit nem válaszolt.

Utóbbi azért fontos, mert Szögi Lajos családjának 46 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság korábban, amit jó ideig a börtönben ülő elkövetőktől nem tudtak elvenni a végrehajtók, mert nem volt vagyonuk. Az elsőrendű vádlott azonban nemrég kapott 4,9 millió forint kártérítést, a börtön rossz körülményei miatt, amit azonnal át is utaltak Szögi Lajos családjának.

Most a válaszok helyett egyenesen ismerőse kocsija felé rohant, arcát végig gondosan elfedte ruhájával.

Rokona, aki közben kiszállt az autóból, agresszíven kiabálva hárította a tömeget, így próbálta védeni a férfit, miközben gyorsan belökdöste a kocsiba a holmijait, aztán elhajtottak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A most szabadult férfit 2009. november 13-án 17 év fegyházbüntetésre ítélték. Jó magaviselete miatt szabadulhatott négy évvel a tényleges ítéletnél korábban. A férfi a bent töltött évek alatt dolgozott, tanult ,és leérettségizett, ezen kívül azt állította, megbánta, amit tett.

Ő volt a 2006-os olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, aki társaival együtt

halálra vert és rugdosott egy tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost, mert azt gondolták, elütötte a rokonukat, az akkor 11 éves H. Kittit.

A vádirat szerint Szögi Lajost „nyaktól felfelé ötven közepes vagy nagyobb behatás érte”, vagyis ennyiszer ütötték vagy rúgták fejbe. A nyolc vádlott közül hárman ismerték be, hogy bántalmazták az áldozatot, de azt állítják, csak egy-egy alkalommal ütöttek vagy rúgtak.

Olaszliszka, 2008. július 2. – Helyszíni bírósági tárgyalás a gyilkosság helyszínén Forrás: MTI/Vajda János

A lincselés előtt egy 11 éves kislány kiszaladt az útra a szabályosan közlekedő autós elé, ám közben megbotlott, és beleesett egy árokba. Azt az eljárás nem tudták megállapítani, hogy a tanár autója hozzáért-e a kislányhoz, azt viszont egyértelműen ki lehetett zárni, hogy bármiféle sérülést okozott volna neki. A tanár mindenesetre a történtek után lefékezett, kiszállt, és odament a kislányhoz, hogy megnézze, jól van-e. A gyereken ugyan egy karcolás sem volt, de ekkor már ott termettek a támadók, és földre teperték a férfit. Addig nem is hagyták abba a verést, amíg bele nem halt a sérüléseibe.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A gyilkosságot a tanár két lánya is végignézte az autóból, akiket a lincselők megfenyegették, hogy ha nem fogják be a szájukat, megerőszakolják őket.

A bíróság az ítélet indoklásában súlyosbító körülményként értékelte a bűncselekmény elkövetésének „útonálló és garázda jellegét”, illetve hogy a tettesek hosszan bántalmazták a sértettet.

Az indoklás szerint a vádlottak teljesen közömbösek voltak az elsodort gyerek iránt, miközben Szögi Lajos épp azért állt meg, hogy meggyőződjön arról, jól van-e.

A vádlottak beismerését és megbánását a bíróság nem tekintette őszintének, így enyhítő körülményként sem vette figyelembe.

Szögi Lajos ugyan megpróbált elhajtani, amikor látta, hogy ő és a kocsiban ülő gyerekei veszélyben vannak, de a kocsi sebességváltója üres állásban volt, így csak a motor bőgött fel, de az autó nem indult.

A vádlottak ekkor kirángatták a kocsiból, többször megütötték, majd amikor a földre esett, tovább rugdosták.

A bíróság az elmeorvosi szakértői vélemények alapján úgy ítélte meg, hogy a vádlottak elmeállapotát nem befolyásolhatta, hogy 1994-ben, majdnem 12 évvel a gyilkosság előtt egyik rokonukat, egy kislányt halálra gázoltak.

Az ítélőtábla szerint a támadók meg akarták ölni a tanárt, ezért mindannyian társtettesei a gyilkosságnak.

A bíróság szerint az is tény, hogy a vádlottak közvetlenül a gyilkosság után megbeszélték, ki mit fog vallani. Ez azonban később nem történt meg, többen is megváltoztatták a vallomásukat, és végül egymásra vallottak többen.

Az ügynek több vádlottja is volt, hárman életfogytiglant kaptak, köztük a 11 éves lány apja is. Az anyját és egy másik férfit 15, két fiatalt pedig 10-10 év, fiatalkorúak börtönére ítéltek.

De több embert is elítéltek hamis tanúzás miatt. Ők az ismerőseiket akarták azzal védeni, hogy nem úgy mesélték el a történteket, ahogy az megtörtént, az eljárás során azonban ez kiderült.

– mondta a jogerős ítélet kihirdetése után az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos édesapja.

Forrás: MTI/Vajda János

Az idős férfi soha nem költözött el a faluból, egy korábbi riport szerint mindennap kiment fia sírjához. A meggyilkolt férfi lányai viszont igen.

Ahogy az akkor 11 éves lány is, aki miatt a lincselés történt.

Évekkel a tragédia után azt nyilatkozta, azt a napot sosem felejti el, és nagyon

rosszul érzi magát amiatt, hogy a tanárnak miatta kellett meghalnia.

Forrás: MTI/Vajda János

A lincselés napját, október 15-ét Olaszliszka önkormányzata emléknappá nyilvánította. Azért döntött így, mert, ahogy fogalmaznak,

Egy emlékművet is tettek a tragédia helyszínére, és az az utca, ahol az egész történt, Szögi Lajos nevét kapta meg.