Titkos parkolási szerződés: a Fidesz válaszokat vár Karácsony Gergelytől

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. július 5. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választásról tartott budapesti sajtótájékoztatón a Szabadság híd pesti hídfőjénél 2019. július 5-én. Hat ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum megállapodott arról, hogy az őszi önkormányzati választáson közösen támogatott jelölteket indítanak az összes budapesti kerületben. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Milyen felhatalmazás alapján és mire szerződött? Miért nem válaszol arra, hogy milyen struktúrában működik a rendszer, mióta az önkormányzat múlt szerdán saját kézbe vette? – többek között ezeket a kérdéseket tette fel Rozgonyi Zoltán Karácsony Gergelynek annak kapcsán, hogy az Origo arról írt, hogy a zuglói polgármester a múlt héten titkokban újabb szerződést kötött parkolási ügyben. A zuglói Fidesz polgármesterjelöltje szerint a botrányos parkolási szerződéseken keresztül eddig napi egymillió forintba került a zuglóiaknak Karácsony alkalmatlansága.
Vágólapra másolva!

Múlt héten épphogy lejárt a Zuglót pénzügyi káoszban tartó egyik parkolási szerződés, Karácsony Gergely máris akcióba lendült – mondta Rozgonyi Zoltán, a Fidesz XIV. kerületi polgármesterjelöltje hétfőn Budapesten. Közölte,

sajtóhírek szerint újabb, parkolással kapcsolatos szerződést kötött, ráadásul éppen úgy, hogy a saját polgármesterségének végéig szóljon.

Titkos szerződést köthetett Karácsony

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, nagy titokban újabb parkolási szerződést kötött az alkalmatlan zuglói polgármester, Karácsony Gergely. Önkormányzati forrásból származó információink szerint a szerződés kicsivel több mint 3 hónapra – azaz Karácsony polgármesteri mandátumának végéig – szól. Az új szerződést sem a képviselő-testület, sem az illetékes bizottságok nem látták, tehát nem is véleményezhették.

Karácsony Gergelytől több kérdésben is választ vár a zuglói Fidesz Fotó: Hirling Bálint - Origo

Karácsony Gergely az Origónak egy XV. kerületi eseményen azt mondta, hogy nincs ilyen szerződés, majd hozzátette, „amit ön kérdez, nem tudom pontosan, mire gondol, de szerintem ön sem tudja”. Az Origo egyébként úgy tudja, hogy Karácsony a múlt héten a korábbi parkolási rendszert üzemeltető SIS Parking Kft. egyik alvállalkozójával állapodott meg.

Milyen felhatalmazás alapján szerződött?

Rozgonyi Zoltán arról is beszélt, a szerződéskötést nem előzte meg sem képviselő-testületi, sem bizottsági döntés. A fideszes politikus arról kérdezte Karácsony Gergelyt: milyen felhatalmazás alapján és mire szerződött?

A fideszes politikus elmondta azt is, hogy amikor Karácsony magához kérte a feladatot, azt állította, hogy saját hatáskörben el tudja látni. Szó nem volt új partnerek bevonásáról – tette hozzá. Rozgonyi elmondta, hogy

A zuglói Fidesz mindemellett tájékoztatást kér arról is, hogy hogyan alakulnak ezután a parkolással kapcsolatos kiadások és bevételek.

Teljes a káosz a zuglói utcákon

Időközben kiderült, hogy a korábbihoz képest feleannyi parkolási ellenőr van a zuglói utcákon, miközben a helyiek jó része nem tudja, hogy kell-e egyáltalán a lakóhelyén fizetnie a gépjárműve után. A Bosnyák téri piac is megsínyli az eddig napi egymillió forintos veszteséget termelő fizetőparkolást: az autósmizéria miatt hétköznap jelentősen visszaesett a forgalom – írta még múlt héten a Magyar Nemzet.

Karácsony titokban szerződhetett Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem tudom, hogy konkrétan a kerületi lakosokra milyen parkolási kedvezmények vonatkoznak, hívja fel az ügyfélszolgálatot vagy írjon nekik e-mailt, hogy kell-e vennie parkolójegyet – válaszolta a Magyar Nemzet munkatársának kérdésére az egyik zuglói önkormányzati parkolási ellenőr.

A XIV. kerületben a képviselő-testület májusi döntése értelmében a botrányos üzemeltetési szerződés lejártát követően most már az önkormányzat munkatársai ellenőrzik a parkolókat, illetve tartják karban a jegykiadó készülékeket, igaz, nem túl sokan.

Múlt szerdán mindössze egy szolgálatban lévő parkolási ellenőrrel találkozott a napilap munkatársa, nem csoda, hogy most is nagy erőkkel, minden hirdetési felületen toboroznak Karácsony Gergelyék munkatársakat

A baloldal főpolgármester-jelöltje által vezetett, pontosabban magára hagyott kerületben jelenleg a két parkolási zónára a korábbinak alig több mint fele, mindössze húsz ellenőr jut. Ebben a számban azok is benne vannak, akik az ellenőröket ellenőrzik.

Teljes a káosz a zuglói parkolás körül Forrás: zugloiparkolas.hu

Hová tűnt Karácsony Gergely?

Szintén írtunk arról, hogy a Fidesz még múlt héten közérdekű adatigényléssel fordult Karácsony Gergely zuglói polgármesterhez, hogy kiderüljön, milyen struktúrában üzemel szerda óta a kerületi parkolás – közölte Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője. A fideszes politikus elmondta: szerda óta hivatalosan a zuglói önkormányzat üzemeltetné a parkolási rendszert, mert lejárt az egyik „botrányos szerződés”. Szerinte

azonban nem tudni, hogy a valóságban is átvette-e a feladatot a Karácsony Gergely vezette kerület, mindenesetre a hírek szerint parkolóőröket nem látni Zuglóban, és tájékoztatást sem adnak.

„Hova tűnt Karácsony Gergely? Ráomlott a káosz, és már ki sem látszik belőle?” – tette fel a kérdést.
A Fidesz budapesti szóvivője hangsúlyozta: hétfőn már kértek tájékoztatást Karácsony Gergelytől, ő azonban „képtelen polgármesterként viselkedni”, „semmibe veszi a zuglóiakat és mindenkit, aki a kerületben parkol”.

Zugló gyakorlatilag hitelből él Forrás: Origo

Zugló hitelből él

Múlt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában is téma volt a zuglói helyzet, Zsigmond Barna Pál (Fidesz) felszólalásában Karácsony polgármesteri alkalmatlanságát ecsetelve, példaként említette a napi egymillió forint hiányt termelő parkolási rendszert. A politikus a zuglói jegyzőt idézte, aki szerint

a képviselő-testület olyan döntéseket hoz, amiknek jelentős részére nincs fedezet, és Zugló hitelekből él.

Az önkormányzat másfél milliárd forinttal költekezik túl, miközben a tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal maradnak el a tervezettől – hívta fel a figyelmet a képviselő, aki azt kérdezte, milyen eljárást kell lefolytatni, ha becsődöl egy önkormányzat.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár azt felelte, hogy a 2010-es önkormányzati konszolidáció során

az állam 7,5 milliárd forintot vállalt át Zuglótól, vagyis a kerület számára lehetővé tették a stabil gazdálkodást.

– Az önkormányzati törvény szabadságot biztosít a helyhatóságok gazdálkodásához, de ehhez felelősségnek is kell társulnia – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a kormányhivatalok ellenőrzik az önkormányzat gazdálkodásának szabályszerűségét, ám a célszerűségét nem, mert az utóbbiról a választók mondanak ítéletet.