Magyar plasztikai sebész választja szét a fejüknél összenőtt sziámi ikreket

Vágólapra másolva!
A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek jól vannak: műtétsorozatuk fél éves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult, az állapotuk optimális, így hamarosan sor kerülhet a végső szétválasztásukra.
Vágólapra másolva!

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében, 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenység után kérték fel a szülők és a bangladesi orvosok az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

Az Alapítvány vezető orvosai által „Operation Freedom"-nak nevezett műtétsorozat első része az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása tavaly történt Bangladesben Hudák István vezetésével.

A most két és féléves ikrek január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, január 25-én pedig már meg is történt az akklimatizációt és végső szétválasztást elősegítő vizsgálatok után a speciális magyar tervezésű expander implantátum rendszer beültetése a fejbőr és a lágyrészek tágítására Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

Erre a műtétre, és a heti 1-2 beavatkozást speciális szövettágító-modelláló töltést, kötéscserét, lézeres és regeneratív sebkezelést, összesen körülbelül 40 ilyen alkalmat magában foglaló folyamatra azért volt szükség, hogy a végső szétválasztás alatt keletkező kiterjedt sebet a gyerekek saját szöveteivel tudják majd befedni. A beavatkozások részben a Semmelweis Egyetemen, részben pedig a Premium Plasztikai Sebészeten zajlottak, a Heim Pál Gyermekkórház CT vizsgálattal segített. A magyarországi szakasz a biztonságos kivitelezés miatt volt indokolt.

Az orvosok olyan mértékben tudták növelni a szövettágító implantátumok térfogatát Budapesten, amelyre eddig sem Magyarországon, sem külföldön nem volt példa, ugyanis eddig elérhetetlennek tűnt ilyen kicsi gyerekeknél.

A család a vezető orvosokkal együtt visszarepül Bangladesbe.

Idén nyáron választják szét az ikreket az agyuknál és a koponyáknál, valamint pótolják a ki nem fejlődött részeke, Csókay András idegsebész vezetésével.

Az alapítvány egy 35 fős magyar missziós csapattal készül, amely 19 orvosból, 16 fő műtős, asszisztensi és dokumentációs személyzetből áll.