Újabb fordulatot vett az ellenzéki belháború Csepelen: ugyan Karácsony Gergely baloldali főpolgármester-jelölt a napokban bejelentette az ellenzéki polgármesterjelöltek személyét, a XXI. kerületben ez nem hozott megnyugvást. Mint ismert, a szocialisták az utolsó utáni pillanatban lecserélték az ellenzék korábbi közös aspiránsát, amit a Momentum-LMP-Jobbik hármas még mindig nem tud elfogadni, annak ellenére, hogy Karácsony kimondta a végső szót. Jelenleg ott tartanak a csepeli kormányellenes erők, hogy nyílt levelekben utasítgatják egymást, a Momentum kifogásolja, hogy nem előválasztással döntöttek a polgármesterjelölt személyéről. 

Ahogy beszámoltunk róla, három hónappal az önkormányzati választást megelőzően továbbra is áthidalhatatlannak tűnő ellentétek feszítik szét az ellenzéki pártokat Csepelen. Július elején a Fidesz szavazóit lepatkányozó, szocialista Bangóné Borbély Ildikó pártja nevében kétszer is közleményben kritizálta a Momentum, a Jobbik és az LMP hozzáállását a helyi szintű együttműködéshez, az ellenzéki hármas politikusai erre kemény hangvételű, nyílt levélben vágtak vissza. Mint kiderült, utóbbi blokknak komoly fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták egy váratlan polgármesterjelölt-cserével próbálták érvényesíteni az áprilisban rögzített jelölési jogukat, és így egy belső pártdöntéssel a korábbi közös ellenzéki jelöltet, Takács Mónikát lecserélték Erdősi Évára. A pesti kerületben az rebesgetik, hogy azért került sor a cserére, mert Takács kezdte elhinni, hogy független jelölt, és azt indítványozta, hogy a 2010 előtt kompromittálódott MSZP-s és DK-s politikusok ne induljanak az őszi választásokon. A Momentum által jegyzett közleményből egyértelművé vált, hogy – többek között emiatt – Takácsot támogatják Erdősivel szemben, ami komoly konfliktust eredményezett az ellenzéki szekértáborok között. A vitának közel sem lett vége, sőt.

Nyílt levélben üzengetnek egymásnak

Két nappal a pengeváltást követően ismét a csepeli MSZP következett, az alapszervezet nevében Bangóné Borbély Ildikó fordult a nyilvánossághoz. A szocialista politikus arra reflektált, hogy Karácsony Gergely baloldali főpolgármester-jelölt bejelentette az ellenzék közös budapesti polgármesterjelöltjeit, köztük Erdősi Évát. A meccs ezzel eldőlt, a helyi MSZP pedig jó alkalmat látott abban, hogy újra üzenjen potenciális szövetségeseinek. „Ugyanakkor az is biztos, hogy aki az erejét mostantól nem a kormánypártok, hanem az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok ellen fordítva dolgozik, az kizárólag Orbán Viktor, Németh Szilárd és Borbély Lénárd szekerét tolja” – írta Bangóné Borbély az alapszervezet közösségi oldalán a Momentumnak, a Jobbiknak és az LMP-nek címezve. 

Csakhogy az ellenzéki hármas közel egy hét elteltével sem engedelmeskedett a XXI. kerületi szocialista politikus felhívásának. Ez egyes sajtóértesülések szerint oda vezethető vissza, hogy a Momentum, a Jobbik és az LMP a médiából értesült arról, hogy hivatalosan is csere történt a polgármesterjelölt személyében, az MSZP és a DK oldaláról senki nem értesítette őket. A Csepel.info információ szerint emiatt annyira elmérgesedett a vita a felek között, hogy Szenteczky János, csepeli MSZP-s önkormányzati képviselő nyílt levelet írt Erdősi Éva MSZP-s polgármesterjelölt nevében az ellenzéki pártok vezetőihez. Ebben felszólította az ellenzéki hármas képviselőit,

hagyják abba a nyafogást, és álljanak be Bangóné Borbély Ildikó polgármesterjelöltje mögé.

Ahogy az várható volt, a Momentum vezette ellenzéki blokk nem hagyta szó nélkül az újabb nyílt levelet. 

Előválasztást szerettek volna

„A Momentum Mozgalom csepeli elnöksége ígéretéhez híven egyeztetéseket kezdeményezett több helyi és budapesti szereplővel is a csepeli előválasztás ügyében” – olvasható az Erdősivel szemben Takács pártján álló Momentum csepeli elnökségének vasárnapi közleményében. Fekete-Győr Andrásék akárcsak Ferencvárosban, itt is előválasztással oldották volna fel a dilemmát, azonban a jelek szerint a szocialisták lesöpörték a javaslatot az asztalról. Mint a Dukán András Ferenc által jegyzett levélből kiderült, a Momentum csak egyetlen ellenzéki párttól kapott „testületi támogatást” az ügyben, így a helyi castingra vonatkozó tervüket nem sikerült keresztülverni. A kérdés vasárnap dőlt el véglegesen, amikor Takács Mónika bejelentette, nem kíván elindulni az októberi választáson. A Momentum szerint

a mostanra kialakult helyzetet fel kell oldani, 

azonban a hogyanra nem adtak választ.