Négy kontinens tizenöt országából érkezett Sátoraljaújhelyre a fiatalok

Rákóczi Szövetség 2
A Rákóczi Szövetség korábbi táborában előadást néznek a gyerekek,
Vágólapra másolva!
A keddi megnyitón Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa elmondta: 2010 óta nagy utat kellett megtenni azért, hogy végre a Kárpát-medencén túli magyar közösségeket is megszólíthassák, és elindulhassanak azok a programok, amelyekkel egyre szorosabb kapcsolatot építhetnek a nyugat-európai és tengerentúli magyar közösségekkel.
Vágólapra másolva!

Példaként említette, hogy a diaszpóraprogram keretében ezer fiatal érkezik Magyarországra évente, valamint a magyar közösségek hétvégi iskoláiban oktató pedagógusok, intézményvezetők közül százat láttak vendégül idén Budapesten a hétvégi magyar iskolák második találkozója keretében.

A Rákóczi Szövetség nyári diaszpóratáborának megnyitója Sátoraljaújhelyen Forrás: MTI

A miniszteri biztos megemlítette a Kőrösi Csoma Sándor-programot, amelynek segítségével idén is 150 ösztöndíjas utazhat az anyaországtól távoli magyarok csoportjaihoz. Emellett más pályázatok is elérhetők a magyar közösségek számára a világ minden táján - fűzte hozzá.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, a másfél hónapja megnyílt sátoraljaújhelyi rendezvényközpontjukban idén 4500 fiatal táborozik.

A mostani táborba egyebek mellett Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából, Új-Zélandról, az európai országok közül pedig például Franciaországból, Nagy-Britanniából - összesen 15 országból - érkeztek a 10 és 28 év közötti fiatalok.

Sátoraljaújhely, 2019. július 16. Résztvevők táncolnak a Rákóczi Szövetség nyári diaszpóratáborának megnyitóján a Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban. Forrás: MTI

A táborban néptánc, anyanyelvi és sporttémájú programokat szerveztek a résztvevőknek. Ezenkívül kirándulnak a Felvidékre, Sárospatakra és megtekintik majd a Parlamentben a Szent Koronát is.