Történelmi beruházást jelentette be Kásler Miklós a mentőszolgálatnál

2019.07.16. 16:13

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kormányzati forrásból 1,6 milliárd forintért vásárolhatott új eszközöket - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden.

Kásler Miklós a mentéshez szükséges eszközök átadásán azt mondta, a kormány mindig kiemelt figyelmet szentelt a mentőszolgálat fejlesztésén túl az ott dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének. Úgy fogalmazott, a mentőszolgálat mindig úttörő volt a fejlesztésekben, és gondolkodásának középpontjában mindig az emberen, az elesetteken való törődés állt. Mint mondta, 2010 óta a kormány folyamatosan fejleszti a mentőszolgálatot, az elavult mentőállomásokat felújítja és újakat építenek.A miniszter ismertette a legfontosabb eredményeket:

  • 2010-ben 223 mentőállomás volt országszerte, azóta 31 új mentőállomás épült,
  • a mentőgépkocsik beszerzése is folyamatos 2010 óta,
  • most 1,6 milliárd forint értékben új eszközöket vásárolhatott a mentőszolgálat, a
  • defibrillátorok, lélegeztetőgépek, infúziós pumpák és egyéb eszközök a kor színvonalának megfelelőek ,
  • a kormány az OMSZ-nél minden dolgozói kategóriában tudott béremelést adni, így bérük 2010 óta mára a duplájára emelkedett.

A miniszter kifejtette, nagyra értékeli a mentősök munkáját, és mint fogalmazott: "az emberi életeket nem lehet megfizetni, kifizetni; egyet lehet tenni, szívből megköszönni a mentősök munkáját".

Budapest, 2019. július 16. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Országos Mentőszolgálat mentéstechnikai eszközeinek átadásán Budapesten, a Mentőpalotában 2019. július 16-án. MTI/Balogh ZoltánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója arról beszélt, hogy

ilyen mértékű fejlesztés a mentőszolgálat történetében még nem volt.

A mentőszolgálatot hungarikumnak nevezve ismertette, hogy

  • 2010 óta 31 új mentőállomás épült az országban, a meglévők felét pedig felújították, és a következő hetekben adják át Vecsésen a 255. állomást,
  • idén és jövőre újabb 254 mentőautót vásárolhatnak, így ezerre emelkedik a gépkocsik száma, a flotta átlagéletkora pedig öt év alá csökken.
  • a mentő dolgozók új mentőruházatot kaptak, a mentés informatikai rendszere is megújult az elmúlt években,
  • ősszel egy új életmentő applikációt indítanak, ami még hatékonyabb mentést tesz majd lehetővé.

A mostani fejlesztésről elmondta, 2500 új, nagy értékű eszközt vásárolhattak, ezek között 300 defibrillátort, 150 speciális lélegeztetőgépet és egyéb eszközöket, amelyek szétosztása elkezdődött az országban.