A közép-európai országokkal több a közös érdekünk, mint ami elválaszt minket

Tusványos, Orbán Viktor beszéde
Vágólapra másolva!
A Bálványosi Szabadegyetem elmúlt harminc éve alatt kiderült, a nemzetpolitikában is van lehetőségünk kezünkbe venni, irányítani a sorsunkat, és ez sikerágazattá tette a nemzeti összetartozást – mondta Németh Zsolt az esemény beharangozóján. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a közép-európai országokkal sokkal több a közös érdekünk, mint az, ami elválaszt minket egymástól – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Jövő héten veszi kezdetét az immáron harminc éves Bálványosi Szabadegyetem, melynek beharangozóján Németh Zsolt elmondta, hogy a rendszerváltozással egyidős rendezvénnyel a magyarságot sikerült egy olyan politikai gondolkodás felé terelni, ahol a nemzeti összetartozás tudata általánossá vált. Mint fogalmazott:

A rendszerváltó intézményeket és személyeket a történelem már elsöpörte Kelet-Közép-Európában, míg Tusványoson mindezt Orbán Viktor és Tőkés László személyesíti meg, akik a mai napig aktívan szerepet vállalnak a politika formálásában – fogalmazott az elnök, aki szerint ők ketten azt is bebizonyították,

hazugság, hogy a történelem játékszerei lennénk.

Magyarország miniszterelnöke és az egykori királyhágómelléki református püspök megmutatták, hogy van lehetőségünk kezünkbe venni, irányítani a sorsunkat. Ezt sikerült bizonyítani az elmúlt években a nemzetpolitikában is, sikerágazattá téve a nemzeti összetartozást – emelte ki az elnök.

Tusványos Forrás: Origo

Németh Zsolt, aki a szabadegyetem szervezésében részt vevő Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány alapítója kiemelte, hogy a közép-európai együttműködés gondolata is harmincéves, az együttműködés pedig látványos eredményeket ér el, noha egyes nacionalista csoportok ellene dolgoznak. Példaként említette, hogy az úzvölgyi konfliktus és az ukrán nyelvtörvény is ez ellen dolgozik, de

sokkal több a közös érdekünk, mint az, ami elválaszt bennünket,

ezért egyrészt nagyfokú türelemre van szükség a magyar politika részéről, másrészt határozott kiállásra az alapvető érdekeink, különösen a külhoni magyarok érdekei mellett. Németh Zsolt továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy az európai újraegyesülés is egyidős a szabadegyetemmel. Európa újratervezésében is van világos magyar álláspont, melynek középpontjában a nemzeti identitás, szuverenitás és az alkotmányos hagyományok a tiszteletben tartása áll – hangsúlyozta.

– ezt már Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke mondta hozzátéve, hogy a szabadegyetem szervezői mindig megtalálták az éppen forró témákat és teret, aminek megvitatására fórumot biztosítottak. Toró T. Tibor továbbá hangsúlyozta azt is, hogy mindvégig fontosnak tartották a magyar–magyar párbeszéd mellett a magyar–román párbeszédet, és nem rajtuk múlt, hogy ez az utóbbi években háttérbe szorult.

Több mint négyszáz programmal készülnek

Tárnok Mária, a rendezvény magyarországi főszervezője, a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy több mint négyszáz programmal várják az érdeklődőket, a különböző előadások 28 sátorban és négy külső helyszínen lesznek. A szabadegyetemen külön figyelmet szentelnek a környezetvédelemre, tartós sörös, boros és pálinkáspoharakkal és promóciós anyagokkal készülnek.