Az ellenzéki pártok úgy ölik egymást október előtt, mint talán még soha

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, montázs
Vágólapra másolva!
Az ellenzéki propagandamédia teljes erőbedobással azt sulykolja, hogy milyen csodálatosan állnak a kormányellenes erők az őszi választás előtt, ezért az Origo körbenézett, mi is a valóság ez ügyben. Nem meglepő módon nem az, amit az ellenzéki politikusok és az őket kiszolgáló médiamunkások szeretnének: az ellenzék gyakorlatilag a megroppanás határán van, és a különböző pártérdekek miatt erősen megdőlni látszik a teljes körű összefogás terve. Körképünk következik arról, hogyan állnak a kormányellenes erők három hónappal az önkormányzati szavazás előtt!
Vágólapra másolva!

Régóta feszíti az ellenzéket az a dilemma, hogyan tudnák felvenni a versenyt a 2010 óta hét választást nyerő, és a közvélemény-kutatásokban tizenhárom éve vezető Fidesz-KDNP-vel: az egyik párt közülük megerősödik valahogyan, a különböző választásokon való eseti koordinációval, vagy netán egy teljes körű összeborulással. A tavalyi országgyűlési választáson végül az egyéni körzetekben való minimális koordináció mellett külön listán indultak a kormányellenes erők, ennek a felállásnak azonban megsemmisítő vereség lett a vége: a kormánypártok sorozatban harmadik alkalommal kaptak kétharmados parlamenti felhatalmazást, az ellenzéknek pedig ismét a másodhegedűs szerep jutott. Mint ismert, már a voksolás előtt lehetett hallani olyan hangokat, amelyek egy közös ellenzéki masszát követeltek, az újabb zakó viszont egyértelműen ebbe az irányba vitte őket. Össze kell fogni, bármi áron! - érkezett a parancs, amely kettészakította a Jobbikot, meggyengítette az LMP-t, és komoly politikai mozgásokat indított el a komplett ellenzéken belül.

Ennek a stratégiának a farvizén jött létre Márki-Zay Péter, vásárhelyi polgármester mozgalma, amely egyetlenegy célt tűzött ki: azt elérni, hogy őszre minél több településen egyetlen kihívója legyen a kormánypártoknak. A taktika meglehetősen kockázatos, hiszen több közvélemény-kutatás sem támasztotta alá ennek a megalapozottságát, valamint felvet bizonyos kérdéseket is: megéri-e az ellenzéki pártoknak, hogy korábbi identitásukat teljesen feladva beálljanak egy olyan kényszerkoalícióba, ami aztán örökre rájuk ragadhat? Biztos, hogy ez a sikerhez vezető út? Akárhogy is van, a propagandamédia ebben is utat mutat: heti rendszerességgel megjelenő, feltehetően megrendelésre készült vezércikkekben, vég nélkül azt szajkózzák, hogy a lehető legjobban állnak a kormányellenes erők, minden a legnagyobb rendben van, és biztos a győzelem. Csakhogy ez úgy nem igaz, ahogy van: az ellenzék a megroppanás határán van, és a pártok ambíciói miatt megdőlni látszik az "egy ez egy" ellen terve. Mutatjuk, hogy miért!

Budapest

Általános megállapításként feljegyezhető, hogy a nagy megmérettetés közeledtével egyre több budapesti városrészben üti fel ellenzéki konfliktus a fejét, annak ellenére, hogy Karácsony Gergely, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje a napokban bejelentette a véglegesnek szánt ellenzéki megállapodást a kerületek elosztásáról.

Újpesten komoly feszültséget okozott, hogy Horváth Imre, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője függetlenként elindul a jelenlegi fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt, és az ellenzék egyes pártjainak támogatásával startvonalhoz álló, momentumos Déri Tibor ellen októberben. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy a IV. kerületben nem sikerült teljes körűen megállapodást kötni, a városrész két erős ellenzéki politikusa is bejelentkezett a városvezetői székért.

Nem úgy alakultak a dolgok a Belvárosban, ahogy azt Karácsony Gergely szerette volna, ugyanis a politikus a szocialista Tüttő Katát jelentette be a városrész polgármesterjelöltjeként, csakhogy ez meglehetősen nagy ellenállásba ütközött. A Magyar Narancs korábbi nagyanyagában komoly fideszes kapcsolatokkal vádolta Karácsony előválasztási kampányának egyik arcát, ami aztán megbolygatta a kormányellenes erőket. Jelenleg emiatt közel sem teljes az egység az V. kerületben, ugyanis a Jobbik és a Liberálisok is külön polgármesterjelöltet állítottak, és az előválasztásba kis híján beszálló Schmuck Andor is elindul ősszel a városvezetői székért.

Az Origo írta meg elsőként, hogy Erzsébetvárosban sem gondtalan a kormányellenes erők élete: a VII. kerületben azért alakult ki komoly háborúskodás, mert a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció és a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd között nézeteltérés alakult ki arról, be lehet-e venni az együttműködésbe az antiszemita Jobbikot abban a városrészben, amely a zsidó kulturális élet és hagyományok egyik fontos helyszíne. Az DK-s Niedermüller Péter, aki egyben az ellenzék polgármesterjelöltje (a Jobbik kommunikációs szinten nem támogatja őt) ellenzi, a párbeszédes Szücs Balázs támogatja ezt. Úgy tudjuk, még nem dőlt el a kérdés, az egyéni körzetekben jelenleg is tart az osztozkodás. Az antiszemitavita információink szerint odáig fajult, hogy akár a kompromisszumképtelen Niedermüller lecserélése is szóba jöhet.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc pártja egymásnak feszült a Jobbik miatt Erzsébetvárosban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt, Illyés Tibor

Ferencvárosban régóta kettéosztott az ellenzék, ami az önkormányzati választás közeledtével csak kidomborodott. A IX. kerületben ugyanis nem tudtak megegyezni arról, hogy kit indítsanak polgármesterjelöltként, így előválasztáson döntik el, hogy a Momentum, a DK és az MSZP által preferált Jancsó Andrea vagy a Párbeszéd, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és Puzsér Róberték által előnyben részesített Baranyi Krisztina legyen a közös jelölt. Nem túl biztatóak az előjelek a politikusválogató kapcsán: a felek eddig is üzengettek egymásnak a közösségi oldalakon, úgyhogy minden bizonnyal garantált a további balhé. Ez már meg is kezdődött: sajtóértesülések szerint Baranyi nem biztos, hogy aláírja a már kész előválasztási koncepcióval kapcsolatos megállapodást.

"Az LMP Újbudán önállóan készül az őszi önkormányzati választásra" - szögezte le Kreitler-Sas Máté, a zöldpárt újbudai arca egy június végi bejegyzésében. A politikus szerint pártjával kísérletet tettek az összellenzéki együttműködésre, azonban az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum ezt ellehetetlenítette. "Bebizonyosodott számunkra, hogy ezek a pártok nem a Fideszt akarják leváltani, hanem a saját pozíciójukat akarják csak erősíteni" - emelte ki Kreitler-Sas, aki szerint egy nyerhetetlen körzetet ajánlottak fel nekik a balliberális pártok. "Ezért egyetlen lehetőségünk maradt, hogy önállóan küzdünk meg a választók bizalmáért, és reménykedünk benne, hogy a Zöld-Újbuda programunkat a jövőben is képviselni tudjuk a helyi döntéshozásban" - vonta le a következtetést az LMP politikusa. Akárcsak Ferencvárosban, a Jobbik Újbudán sem foglalt állást az együttműködésről, és hogy kinek a pártján áll a vitában.

Zuglóban még mindig nem sikerült eldöntenie az ellenzéknek, hogy kit indítson a polgármesteri posztért. Karácsony Gergely és az MSZP Horváth Csabát támogatja, míg a legfrissebb hírek szerint a Momentum Mozgalom Janicsák István zenészt indítaná. Janicsák 2010-ben már ringbe szállt a kerületben, akkor harmadik lett. Az előválasztás is felmerült a XIV. kerületi kormányellenes erők belső vitáinak rendezésére és a Momentum megnövekedett politikai étvágya miatt, Karácsony azonban elvetette ezt. A feszültséget fokozhatja, hogy a zuglói polgármester lesajnálva azon élcelődött az előválasztási kampányban, hogy a Momentumnak mindössze pár tagja van a kerületben.

Pesterzsébeten a Jobbik önálló jelölttel vág neki az ősznek, így itt sem jött össze a várva várt összefogás.

Nem kerülte el a veszekedés Csepelt sem, ahol a szocialisták az utolsó utáni pillanatban egy belső párthatározattal lecserélték Takács Mónikát, az ellenzék korábbi közös aspiránsát Erdős Évára, akit a Momentum-LMP-Jobbik hármas nem tud elfogadni. Jelenleg ott tartanak a XXI. kerületi kormányellenes erők, hogy nyílt levelekben utasítgatják egymást: a Fidesz-szavazókat patkányozó Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője rendszeresen nyilatkozott a csepeli szocialisták nevében, kritizálva az ellenzéki hármasnak az együttműködéshez való hozzáállását, amire a momentumos Dukán András Ferenc több alkalommal is válaszolt. Fekete-Győr Andrásék legfőbbképpen azt kifogásolják, hogy nem előválasztással döntenek a polgármesterjelölt személyéről, és elégedetlenek az egyéni körzetek elosztásával. A felek kedd délután ültek tárgyalóasztalhoz, azonban egyelőre nincs hír, hogy bármiben is megállapodtak volna.

Bár a kormányellenes erők ennek ellenkezőjét akarják láttatni, a valóságban a főváros nagy részében nem sikerült tető alá hozni a várva várt teljes körű megállapodást. Ahogy az látható, a kerületek minimum harmadában komoly konfliktus szabdalja az ellenzéket, aminek eredménye az lett, hogy ezekben a városrészekben megbontva fognak indulni. Arról nem is beszélve, hogy a Liberálisok jelen állás szerint alsó hangon a kerületek felében állítanak polgármesterjelöltet.

Nemcsak a fővárosban esett egymásnak az ellenzék, hanem a megyei jogú városokban is. Lapozzon, ha érdekli, hol folytatnak vérre menő küzdelmet a kormányellenes erők!