Megyei jogú városok

Hétfő estére teljes mértékben megbomlott az ellenzéki egység Békéscsabán. Voltak ugyan ennek előjelei, de most vált hivatalossá: a békési városban ordító nagy káosz alakult ki azzal, hogy az MSZP és a Liberálisok nevű párt gyanúsan egyező időzítéssel olyan közleményt adott ki, amelyben élesen bírálták a Jobbikot az összellenzéki tárgyalások megszakadásáért. A helyzet fonákja, hogy a szocialisták nemcsak Sneider Tamásékat, hanem a balliberális pártokat is kritizálták, mert szerintük a Jobbik kiszállása után a háttérben megindultak a mutyik a pozíciókért. Egészen képtelen helyzet alakult ki tehát: nemcsak az antiszemita párt és a baloldal között, hanem utóbbi blokkon belül is komoly feszültségek törtek felszínre. A Jobbik szintén közleményben reagált a "vádakra", szerintük az MSZP lépett ki az összefogásból, és nekik köszönhető, hogy a tárgyalások nem jutottak előre. A konfliktus hátterében - az "elvi okokon" kívül - az áll, hogy a Jobbik egyértelműen Szarvas Péter jelenlegi városvezetőt támogatja, a baloldal viszont nem tudja őt elfogadni.

Az ellenzéki veszekedések egyik legfőbb vidéki terepe Debrecen, ahol eldőlt, két blokkban vágnak neki az önkormányzati választásnak. Már júniusban arról szállingóztak a hírek, hogy a Momentum-Jobbik-LMP hármas kiszállt az összellenzéki tárgyalásokból, és úgy döntött, külön indul az őszi választáson. Ez bizonyosságot nyert, hiszen pár hete képviselőik sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a jobbikos Kőszeghy Csanád Ábelt indítják polgármesterjelöltnek, és az egyéni körzetben is külön jelölteket állítanak. Varga Zoltán, a DK helyi képviselője a kiválást megszagolva elsöprő erővel kezdte el ostromolni az ellenzéki hármast, amiben egészen odáig jutott, hogy a Jobbikot lenácizta, a Momentumot és az LMP-t pedig nácimentegetőzte. A történet vége az lett, hogy a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás önmagával állapodott meg az önkormányzati választásra, így Varga személyében önálló polgármesterrel, egyéni képviselőkkel és listával futnak neki az ősznek. Debrecen a legtisztább példája annak, hogy milyen ellentétek feszítik szét a kormányellenes erőket, mekkora tehertételt jelentenek ezek a kényszerkoalíciók.

Egerben is komoly konfliktusok vannak a kormányellenes pártok között. Az Eger Hírek beszámolója szerint a feszültség két okra vezethető vissza: egyrészről az EP-választás egyik legnagyobb vesztese, a Jobbik képviselője, Mirkóczki Ádám diktálhatja a feltételeket az országosan sokkal jobb pozícióban lévő DK-nak és Momentumnak; másrészről a DK-nak és a Momentumnak vélhetően nem lesz elegendő képviselőjelöltje ahhoz, hogy minden egri körzetben jelöltet állíthassanak.

A Népszava információi szerint áprilisban jelentette be hivatalosan megalakulását a Kaposváriakért Egyesület (KE), mely azonnal 2024-ig szóló egyezséget kötött az ellenzéki pártok somogyi megyeszékhelyen működő szervezeteivel. Bár Fejes István, a szervezet elnöke megígérte, minden körzetben csak egy ellenzéki jelölt áll majd szemben a kormánypárti indulóval, ez egyáltalán nem biztos, hogy megvalósul, ugyanis a megszűnt Együtt politikusait tömörítő Polgári Szabadság Platformmal nem sikerült megegyezniük, így elképzelhető, hogy a PSZP külön indul majd ősszel. A KE hivatalosan még jelentette be polgármesterjelöltét, de a városban már elterjedt a pártonkívüli vállalkozó, Horváth Ákos neve.

"Az LMP kedden este kiadott közleményét mi, a pécsi ellenzéki összefogás résztvevői nem tudjuk elfogadni" - az MSZP, a DK, a Momentum és Jobbik által alkotott "Pécsi Ellenzéki Szövetség" ezzel a közleményével tette hivatalossá, hogy nem veszi be az LMP-t az együttműködésbe, akármennyire is akarták ezt a zöldek. Az ellenzék szétrobbanásának első számú felelőse a szövetség által polgármesterjelöltté választott Péterffy Attila, hiszen személye rendkívül megosztó volt a pécsi ellenzéki körökben. Az LMP mellett sokáig a Jobbik és Mellár Tamás, a térség párbeszédes parlamenti képviselője sem állt be mögé, sokan azt hánytorgatták fel neki, hogy kormányközeli körökkel fonódott össze. Összességében a Baranya megyei városban is hasonló a helyzet, mint máshol: két blokkban indul az ellenzék, külön polgármesterjelöltekkel, egyéni képviselőjelöltekkel és listákkal.

Sopronban sem jött össze az összellenzéki együttműködés, ugyanis a Párbeszéd nem tudta elfogadni az ellenzék másik része által kötött megállapodást, ezért tőlük függetlenül elindul majd a választáson. Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője Póczik Roland, a helyi szocialisták korábbi elnökének társaságában jelentette be, hogy az általuk létrehozott Leghűségesebb Városért elnevezésű csoporttal vágnak neki az őszi helyhatóságinak. Ez azért jelent nagy érvágást a soproni kormányellenes erőknek, mert ezzel nagyjából egy időben tartottak egy másik sajtótájékoztatót, ahol a DK, az MSZP, a Jobbik, a Momentum és az LMP képviselői azt jelentették be, megszületett az ellenzéki megállapodás. Bár a balliberális média nem verte nagydobra, a fentiekből következően Sopronban is két táborra szakadt az ellenzék.

Komoly komplikáció ütötte fel a fejét a szocialista Botka László irányítása alatt álló Szegeden, ugyanis egy ideig úgy tűnt, a DK kihátrált mögüle, a botrányt botrányra halmozó polgármester a helyzetet végül egy piszkos háttéralkuval oldotta meg. Nem kevesebb történt, minthogy saját párttársait cserbenhagyva megegyezett Gyurcsány Ferencékkel az egyéni körzetekről úgy, hogy az inkább a DK-nak kedvezett.

Botka László, Szeged szocialista polgármestere saját párttársai kárára szerezte meg a DK támogatásátForrás: Facebook

Jelenleg is megy az osztozkodás Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén, egyelőre konkrét megállapodás nélkül. Három hónappal az őszi választás előtt még csak a színfalak mögötti egyezkedéseknél tartanak a felek. Sajtóértesülések szerint nem lesz könnyű dió valamiféle eredményt kicsikarni, ugyanis az MSZP és a Jobbik is szeretné behúzni a városvezetői széket. 

Tatabányán pár héttel a választás előtt szinte semmit nem lehet tudni arról, mik az elképzelései az ellenzéknek. "Itt az ellenzéki együttműködés létrehozásának 24. órája után, feltehetjük a kérdést, lesz alternatívája Tatabányán a Fidesznek?" - olvasható a Boldogulj Tatabányán nevű blog múlt heti írásában. A felület értesülései szerint erősen kérdéses a Jobbik, és az LMP részvétele az együttműködésben, és tovább nehezíti a helyzetet, hogy van a jelöltek között olyan is, aki meglehetősen nagy vehemenciával ragaszkodik saját jelöltségéhez. Ami biztos: egyelőre még nem született hivatalos megállapodás, milyen formában indul az ellenzék a megyei jogú városban.

A megyei jogú városokban még Budapestnél is kedvezőtlenebb a helyzet az ellenzék számára, hiszen ezeknek több mint felében komoly ellentétek feszítik szét őket.

A széttöredezett ellenzék nemcsak Budapesten és a megyei jogú városokban van elfoglalva egymással három hónappal az őszi választás előtt. Lapozzon tovább!