Városok 

A Gyöngyöst 13 éven keresztül vezető Hiesz György Facebook-posztban jelentette be, hogy ősszel ismét startvonalhoz áll a polgármesteri székért. Csakhogy ezzel egy darab, de annál komolyabb probléma volt: nem látszanak az MSZP-ből kilépett, és jelenleg függetlenként politizáló városvezető mögött a támogatók. Az ellenzék logikája szerint, ha a gyöngyösi polgármester közös jelölt lenne, akkor azt az érintettek kamerák kereszttüzében és ezután közlemény formájában jelentették volna be, azonban ennek egyelőre semmilyen jele nincs. Rá is kérdeztünk a politikusnál, mely ellenzéki pártok támogatják az indulását, valamint előállhat-e olyan helyzet, hogy a helyi kormányellenes erők ráindítanak egy jelöltet, magyarán nem ő az összellenzéki jelölt. A gyöngyösi hivatal egyik sajtóreferense válaszában azt írta, "a legtöbb kérdés még nyitott, amíg tart az egyeztetés a pártok, civil szervezetek között, nem kíván semmit megelőzni vagy megelőlegezni nyilatkozatával".

A pest megyei Kistarcsán speciális trükkhöz folyamodott a helyi Jobbik. Szerdán az MTI-nek megküldött közleményükben azt jelentették be, hogy jelöltjük ellenzéki támogatással indul a fideszes városvezetéssel szemben. Csakhogy pár sorral később kiderült, az "ellenzéki támogatás" a takaréklángon működő helyi Momentumot és Márki-Zay Mozgalmát jelenti, más pártot nem tudtak felmutatni. Sőt, azt is hozzátették, hogy a polgármesterjelölten kívül a település összes egyéni körzetében képviselőjelöltet állítanak, és várják a többiek csatlakozását. Nagyon úgy fest, hogy a helyi Jobbik előremenekült, és ezzel kezdetét vette itt a pozícióharc.

"Mert így is a 24. órában vagyunk, és bizony csak akkor van esélyünk a győzelemre, ha már holnap elkezdünk ezen dolgozni. A fideszes jelöltek előnyben vannak. Ezt behozni nem lehet, ha csak augusztusban látunk munkához. Már most kell" - ezt írta ki június végén Facebook-oldalára a jobbikos Samu Tamás Gergely a szarvasi ellenzék helyzetével kapcsolatban. Megállapodásnak itt sincs nyoma, pedig erősen szorítja a kormányellenes erőket az idő.

Nemrég még úgy tűnt, Ózdon sikerült az ellenzéknek megállapodnia abban, hogy Janiczak Dávidot, Ózd jelenlegi polgármesterét indítják, azonban a DK teljesen váratlanul kihátrált a jobbikos politikus mögül korábbi "neonáci megnyilvánulásai" miatt. Pedig a bejelentő sajtótájékoztatón a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője biztosította a támogatásáról a Hitler-imitátorral pózoló városvezetőt. Gyurcsányékon kívül a Momentum sem preferálja a Jobbik korábbi alelnökének indulását, ami teljes fejetlenséget eredményezett az ózdi ellenzéknél. Mint ismert, a magát meztelenül is fotózó Janiczak korábban rasszista és szexista kijelentéseket is tett.