Az Európai Parlament mai különleges elnökségi ülése döntött az alelnökök következő 2,5 évre szóló portfólióiról. Járóka Lívia, az EP fideszes alelnöke megtartotta eddigi portfólióit, ami az előző alelnökségének jelentős elismerése.

Ez azt jelenti, hogy Járóka az Európai Parlament ellenőrző testületének elnöke marad.

Ez a szakmailag nagyon fontos munkacsoport felügyeli, hogy az Európai Parlament szolgálatai megfelelően vegyék figyelembe a belső ellenőrzési szolgálat munkáját, melynek célja, hogy az intézmény hatékonyan, átláthatóan és eredményesen működjön.

A fideszes alelnök megtartotta továbbá a dokumentumokhoz való hozzáférésért felelős alelnöki funkcióját is. Járóka felügyelete alatt az Európai Parlament 96 százalékban pozitívan bírálta el a beérkezett kéréseket, aminek köszönhetően a Parlament a legátláthatóbb európai intézménnyé vált.

Járóka Lívia, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Járóka helyettesíti a Parlament elnökét a Nyugat-Balkánnal fenntartott kapcsolatokban, ami stratégiai fontossággal bír a bővítés előtti intenzív időszakban.

A fideszes EP-képviselő továbbá tagja:

  • az épületekkel, közlekedéssel és a környezetbarát parlamenttel foglalkozó munkacsoportnak,
  • a nemek közötti egyenlőséggel és a sokféleséggel foglakozó magas szintű munkacsoportnak,
  • az Európai Polgári Díj kuratóriumának.