A hazugságával lebukott hvg-tulajdonos a fapadosok nagy szakértője

Vágólapra másolva!
A most éppen a miniszterelnök fapados, családi utazását kifogásoló hvg hazugság-enciklopédiája meglehetősen vaskos. Légitársaság, musical, vagy kormánypárti politikus - nekik egyre megy, kit kell befeketíteni, mindenféle gátlás nélkül megteszik. Összeszedtünk párat a legfontosabb (és egyúttal legnevetségesebb) lódításaik közül. Bár feltehetően a hvg két legviccesebb alkalmazottja, az ellenzéki tüntetésen bohóckodó kisújságíró, illetőleg a magát Léduskának nevező, az idegen szavakat nem ismerő dolgozó, ezúttal a gazdával és az álriportjával lebukott és a mostani bölcs alkotást készítő újságírónővel foglalkozunk.
Vágólapra másolva!

Ahogy csütörtökön beszámoltunk róla, a hvg megszülte egyik legügyetlenebb lejárató művét. Ugyanis egészen 2019. július 18-án reggelig az volt a hvg egyik legnagyobb baja Orbán Viktorral, hogy nem fapados járatokat vett igénybe egy-egy diplomáciai útja során, 2019. július 18-án reggel azonban fordult a kocka, és most már az a baj, hogy fapados járattal közlekedik - családi útján - a miniszterelnök. Van némi ellentmondás a dologban, azonban ez a legkevésbé sem tekinthető meglepőnek, ugyanis a hvg-ből a repülős cikk előtt is mindenféle gátlás nélkül ömlött az átlátszó hazugság.

Egy légitársaságról is megpróbáltak hazudni

Legújabb alakításuk kapcsán érdemes felidézni, hogy Szauer Péter, a lap (papíron) tulajdonosa feltűnő vonzalmat táplál a repülőgépek, ezen belül is a fapados járatok iránt. Olyannyira, hogy miattuk egy ordító hazugságba is sikerült belekevernie magát. Az e körül kialakult botrány egyébként ugyanazokat a sajtóetikai kérdéseket vetette fel, mint a korábbi bajai MSZP-s videós eset. Akkor az újság főszerkesztője lemondott, Szauernak azonban esze ágában sem volt ugyanezt megtenni. 2017 novemberében egy név nélküli írás jelent meg a ballib lap internetes felületén, amelyben arról számoltak be, hogy az egyik fapados budapesti járatán a felszállást megelőzően egy stewardess minősíthetetlen hangnemben beszélt az egyik utassal, majd amikor az utas lánya ezt kikérte magának, rendőrökkel parancsolták le őket a fedélzetről. Az ügy sajátossága az volt, hogy nem nevezték meg, kik voltak az érintettjei a történetnek, csakhogy később kiderült,

Szauer Péter HVG-tulajdonosról


és lányáról volt szó.

Az eleve súlyos etikai kérdéseket vetett fel, hogy mennyiben tekinthető objektívnek úgy egy írás, hogy az az újság tulajdonosának sérelmeiről szól, ráadásul ezt a nagyon fontos tényt elhallgatják a nyilvánosság elől. De a hvg cikkével nemcsak ez volt a probléma, hanem az is, hogy egy olyan sztorival akarták lejáratni a légitársaságot, amely nem volt igaz. Mint kiderült, az írás tele volt konkrét hazugságokkal, a publikálást követően állítólag 17-szer kellett rajta módosítani, többek között például azért, mert egy olyan stewardesst gyanúsítottak meg, aki nem is volt a gépen.

Ilyen előzmények után felmerül a kérdés: lehet, hogy ismét a fapados járatok szakértője, a hazugságával lebukott hvg-tulajdonos volt saját lapjának az informátora?

Képesek voltak egy álriportot közölni a Billy Elliottról

Nemcsak a légitársaságok besározásán dolgoznak hangyaszorgalommal, kulturális téren is kopognak a billentyűzetek a propagandalap szerkesztőségében. Ez utóbbi műfaj kiskatonája a legutóbbi repülős cikket jegyző újságírónő, aki a szakma szabályaira fittyet hányva, politikai érdekből álriportot közölt egy musicalről. Mint emlékezetes, 2018 nyarán az Erkel Színház Billy Elliot-előadására nem fogytak megfelelően a jegyek, ezért a sorozat felét törölték, lényegét tekintve csak minden második előadást tartották meg. Az ellenzéki propagandamédia viszont azt kezdte mondogatni, hogy azért törlik, mert a darab érinti a homoszexualitás kérdését. Ez persze nevetséges hazugság volt, ráadásul az előadás azóta is műsoron van. Mindenesetre a hvg újságírónője álriportot közölt az Erkel Színház előadásáról. Meg nem nevezett nézők mondtak ügyetlenül megfogalmazott, a valóságban soha el nem hangzott, átlátszó (ellenzéki) propagandaszövegeket.

A cikkről ordított, hogy álriport volt,

és ennél is egyértelműbb volt, hogy politikai motivációból született.

Az újságírónő - aki az egyik ellenzéki televízióban olykor vendégként is feltűnik, és kínos lámpalázával, akadozó fogalmazásával vidám perceket szerez a nézőknek - rendszeresen ír olyan cikkeket a hvg-ben, amiben elég feltűnően a másfél évig börtönben ült Gyurcsány-ügyvéd, Czeglédy Csaba álláspontját képviseli. Miként feltűnő gyorsasággal tájékoztatja az újságírónőt egy Litresits nevű MSZP-s ügyvéd, aki egyébként éppen Czeglédy Csabát szokta gyakran képviselni.