A vád szerint a 17 és 18 éves fiúk, akik féltestvérek két éve előzetes letartóztatásban voltak. Budapesten az egyik börtönben egy cellába kerültek. Az egyik nap a zárkaellenőrzés után bejárati ajtajánál lévő kapcsoló foglalatát lefeszítették, a vezetékeket kihúzták belőle, és azokat úgy állították be, hogy az ajtó kinyitásakor azok érintkezzenek a befelé nyíló fém ajtóval. Kevésen múlt, hogy nem haltak meg az őrök.

Hogy az őrök bemenjenek hozzájuk, filctollal firkálni kezdték a zárka falát, illetve arra kitépett könyvlapokat ragasztottak. Két őr is a cellájukhoz ment, és egyikük, a körletfelügyelő a zárka fém ajtaját gumitalpú cipőjével tolta be. A befelé nyíló ajtó ekkor érintkezésbe lépett az útjába helyezett, feszültség alatt lévő vezetékkel.

Végül nem sérült meg senki, ez azonban csak a szerencsének köszönhető, az őrök akár bele is halhattak volna a támadásba.

Az idősebb fiú egy szórakozóhelyen történt verekedés miatt emberölési ügy miatt volt börtönben. Ő a mostani ügy miatt tíz évet kapott, féltestvére két és félet.

Az ítélet nem jogerős.