Hétfő hajnalban, 13 év után szabadult a szegedi Csillag börtönből az olaszliszkai lincselés első rendű vádlottja, H. Dezső. A férfi és több társa azért verték halálra Szögi Lajost 2006-ban, mert az az autójával elsodorta az egyik rokonukat, az akkor 11 éves H. Kittit. A Bors információi szerint a férfi nem mer visszaköltözni Olaszliszkára.

A most szabaduló H. Dezsőt 2009 novemberében ítélte a bíróság 17 év fegyházbüntetésre, de jó magaviselete miatt 13 év után szabadulhatott. A Bors információi szerint a most szabadult férfi nem költözik vissza Olaszliszkára, ezt korábban is elmondta a rendőrségi meghallgatásán, és a rokonai is megerősítették. 

Nagyjából két hónapja bement az önkormányzatba két nő hozzátartozója egy ingatlannal kapcsolatos ügyet intézni. A jegyzőnek ekkor mondták, hogy hamarosan szabadul Dezső, de ne aggódjanak, nem akar visszaköltözni a településre, egyébként nem is mer – mondta a lapnak egy helybeli forrása, aki szerint Olaszliszkán fel vannak háborodva a férfi szabadulásán, de egyébként nem foglakoznak vele. Ez nagyrészt azért van, mert H. Dezső nem költözik vissza.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Pártfogója lesz

Mivel jó magaviselete miatt négy évvel korábban szabadult, az elkövetkezendő négy évben egy pártfogó fog rá felügyelni, aki nyomonköveti majd az életét és a visszailleszkedését a társadalomba.

"A szabadulás előtt elkészített környezettanulmány során többek között megvizsgálták, hogy lakhatásra alkalmas-e a szabadulóra váró ingatlan. Az úgynevezett pártfogó szemmel követi, hogy pártfogoltja milyen életet él, sikerült-e munkába állnia, erről pedig meghatározott időszakonként, általában havonta személyesen kell beszámolnia"  – mondta a lapnak dr. Halász Tamás, aki független az ügytől.

Hozzátette, hogy ha ez idő alatt H. Dezső valamilyen bűncselekményt követ el, akkor azonnal visszakerül a börtönbe. Ez esetben le kellene ülnie a maradék négy évet, amihez hozzávennék az újabb büntetést. Ekkor már nem szabadulhatna kedvezménnyel. Ugyanez akkor is igaz, ha megszegi a pártfogója szabályait.

Halálra vertek egy tanárt a gyerekei szeme láttára

Szögi Lajos a két kislányával autózott Olaszliszkán 2006. október 15-én, amikor hirtelen eléjük ugrott a 11 éves H. Kitti. Azt nem lehetett megállapítani, hogy a tanár elütötte-e a lányt, vagy nem, de az az árokba borult. Az viszont biztos, hogy nem sérült meg.

Forrás: MTI/Vajda János

A tanár kiszállt az autójából, hogy megnézze, lett-e baja a gyereknek. Ekkor közeledni kezdett hozzájuk H. Kitti családja. Szögi Lajos érezte, hogy veszélyben vannak, ezért visszaült az autóba, és el akart hajtani, mivel látta, hogy a kislánynak semmi baja. Az autója sebváltója üresben volt, ezért csak a felbőgött a motor, de nem indult el az autó. 

Odamentek a támadók, H. Dezső és társai, kirángatták az autóból és addig verték Szögi Lajost, amíg az meg nem halt. 

Mindezt végignézte az autóban ülő két kislánya. Őket azzal fenyegették meg, hogy megerőszakolják őket, ha elmondják valakinek, mi történt.

Forrás: MTI/Vajda János

A Debreceni Ítélőtábla 2009 novemberében három embert ítélt életfogytiglani börtönbüntetésre. Az ügy elsőrendű vádlottját, H. Dezsőt 17 év fegyházra ítélték, de négy évvel korábban szabadulhatott jó magaviselete miatt.