Folytatódik a roncsderbi: újabb alkalmatlan ellenzéki jelölt bukkant fel

Karácsony Gergely, Berki Krisztián, Puzsér Róbert, Sermer Ádám
Vágólapra másolva!
Nem várt fordulat Budapesten: újabb teljesen alkalmatlan ellenzéki jelölt bukkant fel a fővárosban. Berki Krisztián korábbi labdarúgó, médiaszemélyiség is elindul a főpolgármester-választáson - derült ki a közösségi oldalára kitett videóból. Így Karácsony Gergellyel, Puzsér Róberttel és Sermer Ádámmal együtt már négy ellenzéki főpolgármester-jelölt van. 
Vágólapra másolva!

Újabb főpolgármester-jelölt száll ringbe Budapesten. Berki Krisztián egy videóban jelentette be mindezt.

A médiaceleb Facebook-oldalán azt írja: "Soha nem akartam politikus lenni, most sem a politikai ambícióim vezettek ahhoz a döntéshez, amit meghoztam. Hanem az, hogy Budapestiként érzem és tudom, hogy Budapestnek változásra és egy jó vezetőre van szüksége."

Berki Krisztián 2004–2006 között, 2 évig volt az FTC szerződtetett labdarúgója, de tétmérkőzésen nem lépett pályára. Az FTC színeiben egy hazai díjmérkőzésen a Hajdúnánás ellen védett 2004. július 3-án. Korábban a Budafok, Dunaferr, Csepreg, Balaton FC egyesületekben focizott. Mindössze négy NB I-es mérkőzésen 276 percet védett, és nyolc gólt kapott a Balaton FC (Siófok) és a Diósgyőr csapatában.

25 évesen sérülés miatt abbahagyta a profi futballt. 2007-ben a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója lett, mely tisztről 2010 júniusában lemondással távozott. Később több tévéműsorban is feltűnt, főként botrányai és különc életvitele miatt lett ismert.

Berki Krisztián is teljesen alkalmatlan jelölt Budapest vezetésére Forrás: Origo

Az alkalmatlanok ligája

Berki ringbe szállásával egy újabb teljesen alkalmatlan jelölt próbálja legyőzni Tarlós Istvánt. Korábban Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje közölte, hogy indulni kíván a főpolgármester-választáson.

Berki Krisztián is beszállt az ellenzéki alkalmatlanok versenyébe Forrás: instagram.com/berkikrisztian/

Karácsony korábban többek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy olyan parkolási konstrukciót hozott össze Zuglóban, ami napi egymilliós veszteséget okozott a kerületnek. Írtunk arról is, hogy a Pesti Srácok korábban arról cikkezett, hogy hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tettek Karácsony Gergely zuglói hivatala és a kerület sportcentruma közötti több százmillió forintos irreális követelés és pénzmozgás miatt, a politikus azonban ezt tagadta. A Fővárosi Főügyészség megerősítette a portál értesülését, a rendőrség pedig vizsgálni kezdte az ügyet.

Puzsér Róbert és Sermer Ádám korábban még egy önkormányzati képviselői posztot sem töltött be Budapesten, így meglehetősen nehezen lehet elképzelni, hogy ők alkalmasak lennének a kétmilliós város vezetésére. Jól látszik, tovább folytatódik a fővárosban az ellenzéki roncsderbi.

Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor már korábban beszállt az ellenzéki roncsderbibe Forrás: Origo

Áll az ellenzéki bál Budapesten

Általános megállapításként feljegyezhető, hogy a nagy megmérettetés közeledtével egyre több budapesti városrészben üti fel ellenzéki konfliktus a fejét, annak ellenére, hogy Karácsony Gergely, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje a napokban bejelentette a véglegesnek szánt ellenzéki megállapodást a kerületek elosztásáról.

Újpesten komoly feszültséget okozott, hogy Horváth Imre, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője függetlenként elindul a jelenlegi fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt, és az ellenzék egyes pártjainak támogatásával startvonalhoz álló, momentumos Déri Tibor ellen októberben. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy a IV. kerületben nem sikerült teljes körűen megállapodást kötni, a városrész két erős ellenzéki politikusa is bejelentkezett a városvezetői székért.

Horváth Imre, volt MSZP-s országgyűlési képviselő önállóan indulhat Újpesten Forrás: mszp.hu

Nem úgy alakultak a dolgok a Belvárosban, ahogy azt Karácsony Gergely szerette volna, ugyanis a politikus a szocialista Tüttő Katát jelentette be a városrész polgármesterjelöltjeként, csakhogy ez meglehetősen nagy ellenállásba ütközött. A Magyar Narancs korábbi nagyanyagában komoly fideszes kapcsolatokkal vádolta Karácsony előválasztási kampányának egyik arcát, ami aztán megbolygatta a kormányellenes erőket. Jelenleg emiatt közel sem teljes az egység az V. kerületben, ugyanis a Jobbik és a Liberálisok is külön polgármesterjelöltet állítottak, és az előválasztásba kis híján beszálló Schmuck Andor is elindul ősszel a városvezetői székért.

Az Origo írta meg elsőként, hogy Erzsébetvárosban sem gondtalan a kormányellenes erők élete: a VII. kerületben azért alakult ki komoly háborúskodás, mert a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció és a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd között nézeteltérés alakult ki arról, be lehet-e venni az együttműködésbe az antiszemita Jobbikot abban a városrészben, amely a zsidó kulturális élet és hagyományok egyik fontos helyszíne. Az DK-s Niedermüller Péter, aki egyben az ellenzék polgármesterjelöltje (a Jobbik kommunikációs szinten nem támogatja őt) ellenzi, a párbeszédes Szücs Balázs támogatja ezt. Úgy tudjuk, még nem dőlt el a kérdés, az egyéni körzetekben jelenleg is tart az osztozkodás. Az antiszemitavita információink szerint odáig fajult, hogy akár a kompromisszumképtelen Niedermüller lecserélése is szóba jöhet.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc pártja egymásnak feszült a Jobbik miatt Erzsébetvárosban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt, Illyés Tibor

Ferencvárosban régóta kettéosztott az ellenzék, ami az önkormányzati választás közeledtével csak kidomborodott. A IX. kerületben ugyanis nem tudtak megegyezni arról, hogy kit indítsanak polgármesterjelöltként, így előválasztáson döntik el, hogy a Momentum, a DK és az MSZP által preferált Jancsó Andrea vagy a Párbeszéd, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és Puzsér Róberték által előnyben részesített Baranyi Krisztina legyen a közös jelölt. Nem túl biztatóak az előjelek a politikusválogató kapcsán: a felek eddig is üzengettek egymásnak a közösségi oldalakon, úgyhogy minden bizonnyal garantált a további balhé. Ez már meg is kezdődött: sajtóértesülések szerint Baranyi nem biztos, hogy aláírja a már kész előválasztási koncepcióval kapcsolatos megállapodást.

"Az LMP Újbudán önállóan készül az őszi önkormányzati választásra" - szögezte le Kreitler-Sas Máté, a zöldpárt újbudai arca egy június végi bejegyzésében. A politikus szerint pártjával kísérletet tettek az összellenzéki együttműködésre, azonban az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum ezt ellehetetlenítette. "Bebizonyosodott számunkra, hogy ezek a pártok nem a Fideszt akarják leváltani, hanem a saját pozíciójukat akarják csak erősíteni" - emelte ki Kreitler-Sas, aki szerint egy nyerhetetlen körzetet ajánlottak fel nekik a balliberális pártok. "Ezért egyetlen lehetőségünk maradt, hogy önállóan küzdünk meg a választók bizalmáért, és reménykedünk benne, hogy a Zöld-Újbuda programunkat a jövőben is képviselni tudjuk a helyi döntéshozásban" - vonta le a következtetést az LMP politikusa. Akárcsak Ferencvárosban, a Jobbik Újbudán sem foglalt állást az együttműködésről, és hogy kinek a pártján áll a vitában.

Zuglóban még mindig nem sikerült eldöntenie az ellenzéknek, hogy kit indítson a polgármesteri posztért. Karácsony Gergely és az MSZP Horváth Csabát támogatja, míg a legfrissebb hírek szerint a Momentum Mozgalom Janicsák István zenészt indítaná. Janicsák 2010-ben már ringbe szállt a kerületben, akkor harmadik lett. Az előválasztás is felmerült a XIV. kerületi kormányellenes erők belső vitáinak rendezésére és a Momentum megnövekedett politikai étvágya miatt, Karácsony azonban elvetette ezt. A feszültséget fokozhatja, hogy a zuglói polgármester lesajnálva azon élcelődött az előválasztási kampányban, hogy a Momentumnak mindössze pár tagja van a kerületben.

Pesterzsébeten a Jobbik önálló jelölttel vág neki az ősznek, így ott sem jött össze a várva várt összefogás. Ráadásul pénteken a helyzet tovább bonyolódott azzal, hogy az MSZP azt közölte, hogy Balogh Róbert lett az ellenzék közös jelöltje a városrészben. Korábban a jobbikos Bencsik János azzal házalt a különféle ellenzéki médiumoknál, hogy ő a közös jelölt a XX. kerületben. A szocialisták által jegyzett nyilatkozaton azonban nincsen a Jobbik megemlítve, tehát ebben a kerületben is szétesett a látszatellenzéki összeborulás.

Nem kerülte el a veszekedés Csepelt sem, ahol a szocialisták az utolsó utáni pillanatban egy belső párthatározattal lecserélték Takács Mónikát, az ellenzék korábbi közös aspiránsát Erdős Évára, akit a Momentum-LMP-Jobbik hármas nem tud elfogadni. Jelenleg ott tartanak a XXI. kerületi kormányellenes erők, hogy nyílt levelekben utasítgatják egymást: a Fidesz-szavazókat patkányozó Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője rendszeresen nyilatkozott a csepeli szocialisták nevében, kritizálva az ellenzéki hármasnak az együttműködéshez való hozzáállását, amire a momentumos Dukán András Ferenc több alkalommal is válaszolt. Fekete-Győr Andrásék legfőbbképpen azt kifogásolják, hogy nem előválasztással döntenek a polgármesterjelölt személyéről, és elégedetlenek az egyéni körzetek elosztásával. A felek kedd délután ültek tárgyalóasztalhoz, azonban egyelőre nincs hír, hogy bármiben is megállapodtak volna.