Folytatódik a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja

Palkovics László
Vágólapra másolva!
Folytatódik a magyar kormány sikeres vajdasági gazdaságfejlesztési programja a következő években, ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenette be pénteken Szabadkán. A program összesen 75 milliárd forinttal járult hozzá a szerb gazdaság fejlődéséhez. 
Vágólapra másolva!

Pénteken a Vajdaságban három olyan üzemrészleget adtak át, amely a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának a keretében jött lére vagy bővült ki.

A három beruházás összértéke meghaladja az 1,7 milliárd forintot, az összes költség több mint egyharmadát tette ki a magyar kormányzati támogatás.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy

A magyar kormány gazdaságfejlesztési programja 75 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását tette lehetővé a Vajdaságban.

A program egész Szerbia gazdaságának fejlődését szolgálja azzal, hogy

segíti a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését

- emelte ki a tárcavezető.

Az elmúlt három évben több mint tízezer pályázaton keresztül 38 milliárd forint került a vajdasági vállalkozókhoz és munkavállalókhoz, és 1300 új munkahely jött létre.

- szögezte le Palkovics László.

Palkovics László fotó: Talán Csaba

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szabadkai eseményen megköszönte a magyar kormánynak, hogy az elmúlt három évben nemcsak erkölcsileg, hanem gazdaságilag is támogatta a vajdasági magyarságot.

- húzta alá.

Hangsúlyozta, hogy ilyen lehetősége a vajdasági magyarságnak még nem volt,

több mint száz év után abban a helyzetben van ez a közösség, hogy magyarnak lenni nem hátrány, hanem előny.

A magyar kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség közös vajdasági gazdaságfejlesztési programjának első, 2016-2018-as szakaszára

Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget.

A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt.

A gazdaságfejlesztési program második szakasza az idén indult.