Nyilvános ülésen döntenek a dunai hajótragédiát okozó kapitány óvadékának ügyében

Hableány tragédia Matróz - Kapitány temetés Duna Viking Margit híd
Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyész azt kérte a Kúriától, állapítsa meg: törvénysértően rendelték-e el azt, hogy az ukrán férfi 15 millió forint ellenében, a lábán egy nyomkövetővel elhagyhatja a börtönt. Erről a hónap végén döntenek. A Hableány sétahajó május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. Utóbbi kapitánya a tragédia egyetlen gyanúsítottja. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet hét koreai élte túl, 24 meghaltak, egy embert még keresnek.
Vágólapra másolva!

A legfőbb ügyészség június 28-án fordult a Kúriához azért, mert

szerintük törvénysértő, hogy a hajóbaleset miatt indult eljárásban meggyanúsított ukrán hajóskapitánnyal szemben a bíróság letartóztatás helyett - óvadék ellenében - bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A büntetőeljárás halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult.

A legfőbb ügyész szerint a gyanúsított jelenléte csak a letartóztatással biztosítható.

Korábban a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte az ukrán hajóskapitány letartóztatását, azonban megállapította, hogy 15 millió forint óvadékért Budapesten bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövetővel a lábán.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ügyészi fellebbezés után a Fővárosi Törvényszékre került az ügy, de ott sem változtattak a döntésen.

Ezután fordult a legfőbb ügyész a Kúriához, amely ebben az eljárásban csak a törvénysértést állapíthatja meg.