A sátoraljaújhelyi diaszpóratábor megjeleníti a nemzetpolitikát

Vágólapra másolva!
Csaknem 30 évvel a rendszerváltás után "eljutottunk oda", hogy az egész nemzet együtt gondolkodik, együtt dobog a szíve - mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott pénteken Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség diaszpóratáborában tett látogatásán az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Szili Katalin meglátása szerint a táborban érzékelhető az egy nemzethez tartozás. A világ minden tájáról érkezett diákok negyven kísérője egyformán elismerően beszél a Rákóczi Szövetség által szervezett programról, és arról is, ahogyan a kormány a kezdeményezés mellé állt.

- jelentette ki.

A kormány az állampolgárság lehetőségével, a szavazati joggal, valamint az autonómia támogatásával létrehozta azt a nemzeti minimumot, amelyre ráépült a Kárpát-medencei gazdasági támogatási program, valamint a diaszpóra nemzethez tartozásának erősítése.

Ehhez partnerre találtak a Rákóczi Szövetségben, nélkülük - mint civil partner nélkül - nem lehetett volna ezt végrehajtani

- mondta a miniszterelnöki megbízott.

A szövetség évente mintegy 200 programot szervez,

ezeknek nagyon fontos eleme a diaszpóratábor.
A

Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi diaszpóratáborában

négy kontinens 15 országából 350 olyan, 10 és 28 év közötti fiatal vesz részt,

aki valamilyen módon kötődik a magyar nemzethez. A táborozók anyanyelvi, néptánc- és sportprogramokon vesznek részt, kirándulnak Sárospatakra és a Felvidékre is.