Budapest és több megyei jogú város után most Törökbálinton esett szét a látszatellenzéki együttműködés. A Pest megyei városban az MSZP sokkalt be, mivel nem kért többet egy álcivil szervezet gyűlölködő kampányából. Az ellenzék gyakorlatilag országszerte pár képviselői helyről vitázik, miközben a köztársasági elnök még a választás időpontját sem írta ki.  

Törökbálinton is teljesen szétesett az úgynevezett ellenzéki együttműködés. Még július elején látott napvilágot, hogy a városban 2018 novembere óta zajlottak az egyeztetések „a helyi lokálpatrióták és az ellenzéki politikai pártok között, ennek eredményeképpen a jelöltek a Törökbálint Holnap Egyesület színeiben mérettetik meg magukat októberben”. A nagy együttműködés még három hetet sem ért meg, mivel csütörtökön a helyi MSZP egy olyan szórólappal lepte meg a helyieket, amiből kiderült, hogy ők nem kérnek a nagy összeborulásból.  

A helyi MSZP nem kér a nagy összeborulásbólForrás: Origo

Szentmiklósi-Tóth Tamás a levelében azt írta, hogy többek között azért nem akarnak részt venni az együttműködésben, mert az elkezdődött kampány stílusával „semmilyen jóérzésű baloldali ember nem tud azonosulni”. Úgy látja, a személyeskedés nem fog semmilyen eredményre vezetni, és ezért is elhatárolódnak az összefogástól. Úgy látszik tehát, a Pest megyei településen is szétesett a semmilyen érdemi támogatottsággal nem rendelkező ellenzéki erők összefogása. 

Nem viccel az MSZP

17 nap alatt szétesett a látszatellenzéki együttműködés Törökbálinton - minderről már Földvári László, a helyi Fidesz elnöke beszélt az Origónak. A politikus beszámolt arról, hogy egy magát civilnek beállító ernyőszervezet próbálta összehozni a szervezeteket a baloldaltól a szélsőjobboldalig. Földvári tájékoztatása szerint az álcivil szervezet gyakorlatilag az év eleje óta egy lejárató személyeskedésre épülő botránypropagandát folytatott a kisvárosban. 

Úgy látja, hogy az MSZP felismerte, hogy ebből a stílusból nem kérnek a törökbálintiak, és úgy döntöttek, hogy ilyen ellenzéki kampányban nem kívánnak részt venni. Földvári szerint ennek a helyzetnek az ellenzéki oldalon a legnagyobb nyertese az MSZP lehet. 

A szocialisták szakítása meglehetősen komolynak tűnik, mivel egy nap alatt a város összes postaládájába eljuttatták a nyilatkozatukat arról, hogy nem akarnak részt venni a széteső, gyenge alapon áll együttműködésben. Földvári azt is elmondta, hogy az álcivil szervezetben gyakorlatilag egykori helyi jobbikosok, LMP-sek  találhatóak, akik népszerűtlen pártjuk logója elől ilyen módon akarnak elbújni. A helyi Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy ők az MSZP-t politikai ellenfelüknek tekintik, és nem ellenségüknek, a mostani nyilatkozatukat pedig teljes mértékben korrektnek tartják.

Mint arról az elmúlt napokban többször is beszámoltunk, országszerte a teljes szétesés szélére került az úgynevezett ellenzéki összeborulás. 

Budapest

Ahogyan azt korábban megírtuk, általános megállapításként feljegyezhető, hogy a nagy megmérettetés közeledtével egyre több budapesti városrészben üti fel ellenzéki konfliktus a fejét, annak ellenére, hogy Karácsony Gergely, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje a napokban bejelentette a véglegesnek szánt ellenzéki megállapodást a kerületek elosztásáról.

Újpesten komoly feszültséget okozott, hogy Horváth Imre, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője függetlenként elindul a jelenlegi fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt, és az ellenzék egyes pártjainak támogatásával startvonalhoz álló, momentumos Déri Tibor ellen októberben. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy a IV. kerületben nem sikerült teljes körűen megállapodást kötni, a városrész két erős ellenzéki politikusa is bejelentkezett a városvezetői székért.

Horváth Imre, volt MSZP-s országgyűlési képviselő önállóan indulhat ÚjpestenForrás: mszp.hu

Nem úgy alakultak a dolgok a Belvárosban, ahogy azt Karácsony Gergely szerette volna, ugyanis a politikus a szocialista Tüttő Katát jelentette be a városrész polgármesterjelöltjeként, csakhogy ez meglehetősen nagy ellenállásba ütközött. A Magyar Narancs korábbi nagyanyagában komoly fideszes kapcsolatokkal vádolta Karácsony előválasztási kampányának egyik arcát, ami aztán megbolygatta a kormányellenes erőket. Jelenleg emiatt közel sem teljes az egység az V. kerületben, ugyanis a Jobbik és a Liberálisok is külön polgármesterjelöltet állítottak, és az előválasztásba kis híján beszálló Schmuck Andor is elindul ősszel a városvezetői székért.

Az Origo írta meg elsőként, hogy Erzsébetvárosban sem gondtalan a kormányellenes erők élete: a VII. kerületben azért alakult ki komoly háborúskodás, mert a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció és a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd között nézeteltérés alakult ki arról, be lehet-e venni az együttműködésbe az antiszemita Jobbikot abban a városrészben, amely a zsidó kulturális élet és hagyományok egyik fontos helyszíne. Az DK-s Niedermüller Péter, aki egyben az ellenzék polgármesterjelöltje (a Jobbik kommunikációs szinten nem támogatja őt) ellenzi, a párbeszédes Szücs Balázs támogatja ezt. Úgy tudjuk, még nem dőlt el a kérdés, az egyéni körzetekben jelenleg is tart az osztozkodás. Az antiszemitavita információink szerint odáig fajult, hogy akár a kompromisszumképtelen Niedermüller lecserélése is szóba jöhet. 

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc pártja egymásnak feszült a Jobbik miatt ErzsébetvárosbanForrás: MTI/Szigetváry Zsolt, Illyés Tibor

Ferencvárosban régóta kettéosztott az ellenzék, ami az önkormányzati választás közeledtével csak kidomborodott. A IX. kerületben ugyanis nem tudtak megegyezni arról, hogy kit indítsanak polgármesterjelöltként, így előválasztáson döntik el, hogy a Momentum, a DK és az MSZP által preferált Jancsó Andrea vagy a Párbeszéd, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és Puzsér Róberték által előnyben részesített Baranyi Krisztina legyen a közös jelölt. Nem túl biztatóak az előjelek a politikusválogató kapcsán: a felek eddig is üzengettek egymásnak a közösségi oldalakon, úgyhogy minden bizonnyal garantált a további balhé. Ez már meg is kezdődött: sajtóértesülések szerint Baranyi nem biztos, hogy aláírja a már kész előválasztási koncepcióval kapcsolatos megállapodást. 

"Az LMP Újbudán önállóan készül az őszi önkormányzati választásra" - szögezte le Kreitler-Sas Máté, a zöldpárt újbudai arca egy június végi bejegyzésében. A politikus szerint pártjával kísérletet tettek az  összellenzéki együttműködésre, azonban az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum ezt ellehetetlenítette. "Bebizonyosodott számunkra, hogy ezek a pártok nem a Fideszt akarják leváltani, hanem a saját pozíciójukat akarják csak erősíteni" - emelte ki Kreitler-Sas, aki szerint egy nyerhetetlen körzetet ajánlottak fel nekik a balliberális pártok. "Ezért egyetlen lehetőségünk maradt, hogy önállóan küzdünk meg a választók bizalmáért, és reménykedünk benne, hogy a Zöld-Újbuda programunkat a jövőben is képviselni tudjuk a helyi döntéshozásban" - vonta le a következtetést az LMP politikusa. Akárcsak Ferencvárosban, a Jobbik Újbudán sem foglalt állást az együttműködésről, és hogy kinek a pártján áll a vitában.

Zuglóban még mindig nem sikerült eldöntenie az ellenzéknek, hogy kit indítson a polgármesteri posztért. Karácsony Gergely és az MSZP Horváth Csabát támogatja, míg a legfrissebb hírek szerint a Momentum Mozgalom Janicsák István zenészt indítaná. Janicsák 2010-ben már ringbe szállt a kerületben, akkor harmadik lett. Az előválasztás is felmerült a XIV. kerületi kormányellenes erők belső vitáinak rendezésére és a Momentum megnövekedett politikai étvágya miatt, Karácsony azonban elvetette ezt. A feszültséget fokozhatja, hogy a zuglói polgármester lesajnálva azon élcelődött az előválasztási kampányban, hogy a Momentumnak mindössze pár tagja van a kerületben. 

Pesterzsébeten a Jobbik önálló jelölttel vág neki az ősznek, így ott sem jött össze a várva várt összefogás. Ráadásul pénteken a helyzet tovább bonyolódott azzal, hogy az MSZP azt közölte, hogy Balogh Róbert lett az ellenzék közös jelöltje a városrészben. Korábban a jobbikos Bencsik János azzal házalt a különféle ellenzéki médiumoknál, hogy ő a közös jelölt a XX. kerületben. A szocialisták által jegyzett nyilatkozaton azonban nincsen a Jobbik megemlítve, tehát ebben a kerületben is szétesett a látszatellenzéki összeborulás.  

Nem kerülte el a veszekedés Csepelt sem, ahol a szocialisták az utolsó utáni pillanatban egy belső párthatározattal lecserélték Takács Mónikát, az ellenzék korábbi közös aspiránsát Erdős Évára, akit a Momentum-LMP-Jobbik hármas nem tud elfogadni. Jelenleg ott tartanak a XXI. kerületi kormányellenes erők, hogy nyílt levelekben utasítgatják egymást: a Fidesz-szavazókat patkányozó Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője rendszeresen nyilatkozott a csepeli szocialisták nevében, kritizálva az ellenzéki hármasnak az együttműködéshez való hozzáállását, amire a momentumos Dukán András Ferenc több alkalommal is válaszolt. Fekete-Győr Andrásék legfőbbképpen azt kifogásolják, hogy nem előválasztással döntenek a polgármesterjelölt személyéről, és elégedetlenek az egyéni körzetek elosztásával. A felek kedd délután ültek tárgyalóasztalhoz, azonban egyelőre nincs hír, hogy bármiben is megállapodtak volna. 

Városok 

Gyöngyöst 13 éven keresztül vezető Hiesz György Facebook-posztban jelentette be, hogy ősszel ismét startvonalhoz áll a polgármesteri székért. Csakhogy ezzel egy darab, de annál komolyabb probléma volt: nem látszanak az MSZP-ből kilépett és jelenleg függetlenként politizáló városvezető mögött a támogatók. Az ellenzék logikája szerint, ha a gyöngyösi polgármester közös jelölt lenne, akkor azt az érintettek kamerák kereszttüzében és ezután közlemény formájában jelentették volna be, azonban ennek egyelőre semmilyen jele nincs. Rá is kérdeztünk a politikusnál, mely ellenzéki pártok támogatják az indulását, valamint előállhat-e olyan helyzet, hogy a helyi kormányellenes erők ráindítanak egy jelöltet, magyarán nem ő az összellenzéki jelölt. A gyöngyösi hivatal egyik sajtóreferense válaszában azt írta, "a legtöbb kérdés még nyitott, amíg tart az egyeztetés a pártok, civil szervezetek között, nem kíván semmit megelőzni vagy megelőlegezni nyilatkozatával".

A pest megyei Kistarcsán speciális trükkhöz folyamodott a helyi Jobbik. Szerdán az MTI-nek megküldött közleményükben azt jelentették be, hogy jelöltjük ellenzéki támogatással indul a fideszes városvezetéssel szemben. Csakhogy pár sorral később kiderült, az "ellenzéki támogatás" a takaréklángon működő helyi Momentumot és Márki-Zay Mozgalmát jelenti, más pártot nem tudtak felmutatni. Sőt, azt is hozzátették, hogy a polgármesterjelölten kívül a település összes egyéni körzetében képviselőjelöltet állítanak, és várják a többiek csatlakozását. Nagyon úgy fest, hogy a helyi Jobbik előremenekült, és ezzel kezdetét vette itt a pozícióharc.

"Mert így is a 24. órában vagyunk, és bizony csak akkor van esélyünk a győzelemre, ha már holnap elkezdünk ezen dolgozni. A fideszes jelöltek előnyben vannak. Ezt behozni nem lehet, ha csak augusztusban látunk munkához. Már most kell" - ezt írta ki június végén Facebook-oldalára a jobbikos Samu Tamás Gergely a szarvasi ellenzék helyzetével kapcsolatban. Megállapodásnak itt sincs nyoma, pedig erősen szorítja a kormányellenes erőket az idő.

Nemrég még úgy tűnt, Ózdon sikerült az ellenzéknek megállapodnia abban, hogy Janiczak Dávidot, Ózd jelenlegi polgármesterét indítják, azonban a DK teljesen váratlanul kihátrált a jobbikos politikus mögül korábbi "neonáci megnyilvánulásai" miatt. Pedig a bejelentő sajtótájékoztatón a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője biztosította a támogatásáról a Hitler-imitátorral pózoló városvezetőt. Gyurcsányékon kívül a Momentum sem preferálja a Jobbik korábbi alelnökének indulását, ami teljes fejetlenséget eredményezett az ózdi ellenzéknél. Mint ismert, a magát meztelenül is fotózó Janiczak korábban rasszista és szexista kijelentéseket is tett.

Újabb megyeszékhelyen kerültek bajba

Szolnoki Többség elnevezésű ellenzéki ernyőszervezet csütörtök délelőtt egy sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az ellenzék közösen indul a városban. "A Jobbik, az LMP, az MSZP és a DK szolnoki szervezetei megállapodást kötöttek a 2019-es önkormányzati választáson történő együttműködésről" - olvasható a szervezet Facebook-oldalán közzétett közleményben, amelyből az is kiderült, hogy közös polgármesterjelölttel és egyéni képviselőjelöltekkel vágnak neki az ősznek. Csakhogy a fenti névsorból látványosan hiányzik a Momentum, nem véletlenül, ugyanis nagyon úgy néz ki, nem kívánnak csatlakozni az ellenzéki szövetséghez. 

Az ellenzéki együttműködés jelenleg is tárgyalásokat folytat a Momentummal, de velük egyelőre nem született megállapodás 

- szögezte le a Szolnoki Többség, hozzátéve, bíznak benne, hogy később csatlakoznak az összefogáshoz. Ezzel Szolnokon kísértetiesen ugyanaz a forgatókönyv valósult meg, mint Sopronban, ahol az történt, hogy az ellenzék egy része az ellenzék másik részének távolmaradása mellett kijelentette, hogy létrejött az ellenzéki megállapodás. Csak amíg a hűség városában a Párbeszéd, itt a Momentum maradt ki az összeborulásból. Ez utóbbi azért okozhat fejtörést a kormányellenes erőknek, mert Fekete-Győr Andrásék hatszázalékos eredményt értek el a megyében, ami nagyon hiányozhat a végelszámolásnál, már ha egyáltalán összeadódnak ezek a szavazatok. Nemcsak a Momentum "kiesése" jelent gondot az ellenzéknek, hanem az is, hogy 

  1. továbbra sem neveztek meg közös polgármesterjelöltet;
  2. továbbra sem konkretizálták az egyéni körzetekben indulók névsorát; 
  3. a mai bejelentésen nem jelent meg Csikós Attila, a Jobbik Szolnoki Alapszervezetének elnöke, aki egyben a párt választókerületi elnöke és megyei alelnöke is. Mivel a Jobbik és az MSZP komoly harcban áll egymással a polgármester-jelöltségért, Csikós távolmaradása erősen jelzésértékű.

Ez pedig összességében azt jelenti, hogy 

a kormányellenes erők egy újabb megyeszékhelyen váltak két blokkra.