Több mint egy hete búcsúztak el 15 hajóval a Hableány kapitányától és matrózától. A matróz hamvait akkor a folyóba engedték. A kapitányt családja temette el egy urnatemetőben.

A matróz a baleset előtti napon ünnepelte 53. születésnapját. Higgadt és precíz embernek ismerték, aki nem riadt vissza semmilyen feladattól. Ő is kapitány szeretett volna lenni, és már csak a szükséges szolgálati idő választotta el ettől. Őt július 12-én a Dunán helyezték végső nyughelyére. 15 hajóval rendeztek megható szertartást a kapitánynak és a matróznak. Az 53 éves férfi hamvait akkor a Halászbástya nevű hajó díszegyenruhás matróza helyezte a Duna vízére.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Azután a honvédség három díszlövést adott le a Halászbástya hajóról a tiszteletére, majd a jelen lévő mind a 15 hajó hosszú másodpercekig kürtölt.

A hídon és a pesti rakparton is óriási tömeg gyűlt össze, hogy megemlékezzenek a tragédia áldozatairól. 

Az 58 éves magyar kapitányt, aki bejárta az egész világot, családja szűk körben temette el. A Bors úgy tudja, hogy a férfit múlt pénteken egyházi szertartás után, egy budapesti urnatemetőben helyezték végső nyugalomra.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A kapitány családját képviselő ügyvéd, Gulyás Krisztián elmondta, a temetés előtti napok különösen nagy súllyal nehezedtek a hozzátartozók vállára. Fájdalmukat csak fokozhatja, hogy a Hableánnyal ütköző luxushajó, a Viking Sigyn ukrán kapitánya a 15 millió forintos óvadék letétele óta Budapest területén gyakorlatilag szabadon mászkálhat.  Szűk két hetet töltött letartóztatásban, de az is elképzelhető, hogy Jurij C.-nek vissza kell mennie a börtönbe. 

A legfőbb ügyészség szerint ugyanis törvénysértő volt, hogy a Fővárosi Törvényszék letartóztatás helyett helyt adott az óvadéknak, emiatt a Kúria vizsgálatát kérte. 

Három lehetséges verzió történhet. Az első, hogy a Kúria megállapítja, minden a jogszabályok szerint történt, és minden marad úgy, ahogy jelenleg van, Jurij C. marad bűnügyi felügyelet alatt, nyomkövetővel a lábán. A második, hogy hiányosságokat megállapítva visszadobja az elsőfokú bíróságra, azaz a Pesti Központi Kerületi Bíróságra az ügyet, és megszabja azokat a szempontokat, amik alapján újra le kell folytatni az egész eljárást 

– mondta el korábban a Borsnak Gulyás Krisztián.

A harmadik verzió pedig az, hogy a Kúria orvosolja az eljárás hibáit. Így akár újra letartóztatásba kerülhet az ukrán kapitány.  Ez majd július végén, a Kúria nyilvános ülésén dől el.

Dél-koreai lapok arról írtak, hogy a tragédia utolsó áldozatának családtagjai addig maradnak Budapesten, amíg elő nem kerül a holttest.