A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége volt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért felelős államtitkára. Az államtitkár beszélt az EU napirendjére vissza-visszatérő kötelező betelepítési kvótákról, a migrációs válságról, valamint a vasárnapi ukrán parlamenti választásokról is, amelynek nyilván a kárpátaljai magyarság szempontjából van különös jelentősége számunkra.

 Annak kapcsán, hogy csütörtökön az Európai Unió belügyminisztereinek tanácsában újra felmerült a Földközi tengerből kimentett menekültek tagállamok közötti kötelező elosztása, a Külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy 

Ez mutatja legjobban azt, hogy a migráció nem egy mögöttünk hagyott probléma, bár sokan próbálják így beállítani és azt mondani, hogy ezzel már nem kell foglalkozni. Valójában ez itt van velünk. Akárhányszor egy hajó közelít az olasz partokhoz, annyiszor jön elő a kvóta-kérdés, a kötelező elosztási mechanizmus kérdése. De ezt mi elutasítjuk. Elutasítottuk korábban is V4-es szövetségeseinkkel és elutasítjuk most is. Ez egy folyamatos harc, egy folyamatos csata. A migráció problémaköre itt marad velünk, és a kvóta ennek a legszimbolikusabb megjelenítése. Ezt akarták ránk erőltetni korábban, és ezt akarják időről-időre. De mi azt gondoljuk, ez a megalapozott jogi és politikai álláspontunk, hogy ez egy tagállami hatáskör."Csak mi dönthetjük el és csak a magyarok dönthetik el kit engedünk be és kit nem -engedünk be, kivel akarunk együtt élni.

- mondta el az államtitkár.

A magyar emberek többször, többfajta konzultáción és választáson elmondták: nem kérnek a bevándorlásból, nem kérnek a kvótából. Így a magyar kormányt ez a mandátum köti, és ennek megfelelően hozzuk a döntéseinket."

Menczer TamásForrás: Marton_KOVACS/All_rights_are_reserved/Marton_Kovacs

Menczer Tamás kifejtette, hogy abban mindenki biztos lehet, hogy amíg ez a kormány vezeti az országot, addig semmilyen kvótát nem fognak elfogadni.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy kétféle ország, mentalitás létezik Európában: Vannak, akik meg akarják szervezni a migrációt, és vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani."

Emlékeztetett, hogy 2015-ben Magyarország volt a legelső, amely megálljt parancsolt az illegális bevándorlásnak és a V4-ek utána gyorsan csatlakoztak is ehhez a kezdeményezéshez.""Magyarország megmutatta, hogy a migráció szárazföldön megállítható, majd utána Salvini belügyminiszter Olaszországban is bebizonyította, tengeri úton is megálljt lehet parancsolni az illegális bevándorlásnak."

- emlékeztett Menczer.

Orbán Viktor Matteo SalvinivelFotó: Polyák Attila - Origo

Az államtitkár kifejtette azt is, hogy Azt láthatjuk, hogy az elmúlt években az ENSZ-ben és Brüsszelben is az volt a törekvés, hogy az illegális bevándorlást legalizálják. Elkeresztelhetik, hívhatják akárhogy: mégiscsak arról van szó, hogy valami, ami illegális, azt legálissá akarják tenni. "

Menczer Tamás kiemelte, hogy az elmúlt években legalább 30 olyan terrortámadás volt, amelynek hátterében a végrehajtók illegális bevándorlók voltak, több mint 300 ártatlan európai ember halálát okozva, ezért biztonsági kérdésként is kell a bevándorlást kezelni.

Nizza, 2016. július 15. Sebesültet visznek kórházba a franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszínén, ahol egy teherautó belehajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején a tömegbe 2016. július 14-én este. Több mint 70 ember életét vesztette, sokan megsebesültek a gázolásban és az azt követő lövöldözésben. Az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét lelőtték. (MTI/EPA/Olivier Anrigo)Forrás: MTI/EPA/Olivier Anrigo

Azon Kijevből érkező vádaskodásokra, miszerint Magyarország beavatkozik az ukrán belügyekbe, mivel Szijjártó Péter Kárpátaljára látogatott, Menczer Tamás úgy reagált: Magyarországnak joga van a határon túli magyar kisebbséggel való kapcsolattartásra, és ez egyáltalán nem jelent beavatkozást Ukrajna belügyeibe.

Beregszász, 2019. július 16. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter miniszter (j) és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola könyvtárában 2019. július 16-án. MTI/KKM/Burger ZsoltForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A nyelvtörvény és az oktatási törvény viszont számunkra elfogadhatatlan, mert szerzett jogokat vesz vissza a kisebbségektől"

- fejtette ki Menczer Tamás

„Soha nem fogjuk semmilyen geopolitikai játszma oltárán feláldozni a kárpátaljai magyarságot"

– tette hozzá az államtitkár.

Menczer Tamás elmondta azt is, hogy hazánk a jószomszédi viszonyban érdekelt, viszont Kijev folyamatosan a magyar kisebbség megfélemlítésén dolgozott a kampányban.

A politikus szerint "óvatos derűlátásra" adhat okot, hogy az új ukrán elnök talán elődeihez képest változtat Kijev politikáján.